ȘahDiagrama săptămâniiYuri Averbakh, cel mai longeviv Mare Maestru în viață,...

Yuri Averbakh, cel mai longeviv Mare Maestru în viață, a împlinit 100 de ani

-

promovare onlinespot_img

MM Yuri Averbakh, cel mai în vârstă mare maestru din lume, a împlinit 100 de ani. După a trecut cu bine de infectarea cu COVID-19 de vara trecută, pare să fie din nou în formă și spune că încă analizează finaluri pentru a-și menține mintea ascuțită.

Născut la 8 februarie 1922, în Kaluga, un oraș la 180 km sud-vest de Moscova, Averbakh este acum primul mare maestru de șah care a devenit centenar. Înaintea lui, cel mai bătrân mare maestru în viață a fost MM Andor Lilienthal, care a murit în 2010, la trei zile după ce a împlinit 99 de ani.

A devenit dificil pentru marele maestru de 100 de ani să urmeze șahul de top în aceste zile, dar există un jucător care îi place în mod deosebit. „Din păcate, nu pot urmări meciurile recente din motivele menționate mai sus. Dintre jucătorii moderni, am avut întotdeauna o mare simpatie pentru MM Ian Nepomniachtchi. M-am bucurat foarte mult când a devenit candidat la campionatul mondial. Este păcat nu a opus suficientă rezistență în a doua jumătate a meciului de la campionatul mondial. Cu toate acestea, cred că talentul lui îi va asigura victorii mai strălucitoare.”

Averbakh a cunoscut, evident, numeroși oameni în timpul vieții sale. Unul dintre cei mai memorabili pentru el a fost MM Vasily Smyslov: „Am întâlnit foarte mulți oameni interesanți. Dar dintre toți, doresc să îl menționez  pe Vasily Vasilyevich Smyslov, care a fost remarcabil pentru mintea sa filozofică și capacitatea de a „înțelege miezul”. Și mai era și Serghei Vsevolodovich Belavenets, care era o persoană grozavă, cu principii morale înalte. A avut premoniția că nu se va mai întoarce din război, iar trista prevestire s-a adeverit, din păcate”.

____________

Sursa foto: Maria Emelianova/ Chess.com

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Viața între două licitații de pictură

Trăiesc de la o licitație la alta, cu speranța că va crește numeric colecția mea de tablouri, dar și...

ANCHETA INTERNAȚIONALĂ DE PRESĂ SARS – CoV – 2.

Vă rugăm să participați la Ancheta Internațională de Presă SARS – CoV – 2. Știm, nu e un subiect...

Instinctul emigrării

În curând, revista „Pallas Athena” va publica interviuri cu două personalități publice ale României ultimelor decenii. Este vorba de...
promovare onlinespot_img

Vă invităm la o nouă premieră mondială. Acum la teatru!

Ați citit poate invitația noastră la un spectacol de dans aflat în premieră mondială. Pentru a menține gradul de...

Doamna Sanda – Gabriela Talabă, pictorul scriitor. Primul episod – Iubirea

Viața printre pictori are multe surprize plăcute. Cunoști oameni interesanți, vezi ateliere, expoziții, galerii și multe muzee. Uneori chiar...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi