OpiniiVisul de a trăi la Breaza

Visul de a trăi la Breaza

-

promovare onlinespot_img

Știu, lumea se pregătește de Revelion. Artificii, pocnitori. Dar să mai și citim câte ceva…
Am ales, pentru finalul acestui an calendaristic, intitulat cu numărul 2020, un text aparte, un subiect special pentru cititorii fideli, ori ocazionali ai publicației noastre. Este vorba de un trialog cu familia Poppa din Breaza, în care veți afla multe lucruri uimitoare despre oraș și oamenii săi speciali.
Am ales Breaza, deoarece l-am adus aici, de mai multe ori, pe șeful meu Cezar Iulian Armașu. Deci nu avea cum să îmi refuze subiectul, în mod normal.
Ce m-a uimit a fost descoperirea unei familii aparte, Poppa, care lansează în univers tot felul de proiecte după care io mă dau în vânt. Unul este pagina de Facebook intitulată Breaza Noastră. Apoi Muțu – Cuțu, o creatură aparte care are un păr special făcut din fire de grâu. Ne mai leagă apoi alte 28.997 de fire pe care le voi explica în viitorul apropiat, dar azi vă zic doar unul, două. Avem, am avut, un prieten comun, mare pictor.
Este vorba de Mihai Mafteuță. Semnificativ este faptul că am o lucrare a sa, pe birou, iar soția doarme la cap cu un mic tablou creat de el. În plus, am umplut toată Breaza, Câmpina și Bucureștiul cu lucrări semnate de el, pe care le-am achiziționat și le-am oferit în dar. Sunt de mici dimensiuni, nu vă șocați.
Apoi, o familie din Breaza, prietenă bună cu noi, se înrudește cu ei. Prea multe descoperiri în numai câteva zile. Asta m-a pus pe gânduri și am vrut să îi cunosc mai bine. Iată ce a ieșit:
Întrebări pentru amândoi. 1 ) Cum ați ajuns în Breaza ?
Dna – Aici m-am născut
El – Am copilărit la Breaza și după mulți, mulți ani, petrecuți departe, m-am îndrăgostit iremediabil și m-am împământenit aici.
Pentru Doamna
2) Cum a apărut ideea cu Breaza Noastră?
Am realizat în timp, că deși știu câte ceva despre acest oraș, mulți alții nu știu nici atât.
M-am gândit să descopăr mai multe și să le împărtășesc și altora, brezeni sau nu, să arăt splendoarea locului și a oamenilor.
Pe 5 ianuarie a.c., dimineața, am creat pagina Breaza Noastră. Inițial, mă gândisem să o denumesc Breaza Mea, dar nu e doar a mea ,,ci a urmașilor voștri ș-a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor”.
3 ) Care au fost cele mai mari satisfacții ?
La prima sută de aprecieri, am sărit în sus de bucurie. A urmat mia, iar acum, fără puțin, sunt două mii. Când voi atinge cifra,voi atinge luna. Eu spun că e bine pentru o pagină fără subiecte fierbinți sau nuduri.
4 ) Dar decepții?
Pentru mine, decepția înseamnă excluziune. În pagina mea au loc doar oamenii frumoși.
5 ) Cum s-a născut Muțu – Cuțu ?
Muțu – Cuțu i-ați botezat dvs în articolul despre ei. Botezul meu a fost de muțunachi, acum în urmă cu 15 ani , într-un birou la o firmă din Câmpina.
6 ) Când ați vândut cel mai mult ?
Anul acesta. Probabil lumea a avut nevoie de mai multă bucurie ca în anii precedenți.
7 ) Dar cel mai puțin ?
În primul an.
8) Descrieți o zi din viața dv
După ce aproape o oră pregătesc micul dejun inclusiv cafeluțele (una cu o linguriță rasă de zahar, alta cu una și un vârf și a mea cu multe alte mirodenii ciudate și uneori încurcate) nu știu ce să fac mai întâi și nici mai apoi. Așa că, le iau pe rând, iar seara adorm instant , dacă nu apuc să-mi amintesc câte mai erau de făcut.
9) Aveți o întrebare pentru mine ?
De unde vă culegeți seva pentru scrieri ?
Mulțumesc. Am mai multe surse. A) Experiența proprie de gazetar. B) Vorbesc cu multă lume pretutindeni, sigur, cine dorește și are timp, le ascult viețile, întâmplările, mai notez câte ceva. ( Paranteză, in tren spre exemplu, iau vagoanele de la un cap la altul și vorbesc cu toată lumea disponibilă. Soția mai frânează entuziasmul, iar măștile din 2020, au fost și ele un obstacol. )
Un exemplu in acest sens este Ion Cristoiu, cu care am lucrat de mai multe ori in viața mea, inclusiv acum. Știu, e un personaj controversat, dar ca gazetar, este uriaș. Iar ca mod de documentare este fără egal. El are niște instrumente de lucru. Carnețel mic în buzunar pentru a nota chestii semnificative care le vede, le citește, le aude, le simte. Are caiet mare de birou pentru jurnal, unde seara face o sinteză. Nu mai spun că face poze pretutindeni, apoi filme. Acum dă totul pe cristoiublog.ro unde face zilnic comentarii, interviuri în direct, precum și o sinteză a ultimelor 24 de ore, in viața sa, in viața României. La peste 72 de ani. Impresionant.
Dacă te uiți aici sursele sunt ca izvorul. Nu se termină niciodată. Apoi, lecturile, notezi din cărți trăiri, experiențe, stiluri de scris. Aici, Mihail Bulgakov și Sadoveanu sunt titanii. Mai sunt și altele…
10 ) Ce le urați cititorilor pentru 2021 ?
Așa cum am spus-o și în ultima postare de pe Breaza Noastră , din ciudatul a.c. : să fie mai buni , să zâmbească mai mult și să privească mai mult spre imensul cerului decât spre gropile din asfalt.
11) Cum vă descrieți în doar două cuvinte?
Intro – extrovertită .
12) Ce vă pasionează?
Sunt atât de multe încât mi-ar lua toată noaptea să le scriu . Fără o ordine anume, aș enumera câteva : plimbatul ,, ca Vodă prin lobodă”, fotografiatul , gătitul, șofatul, scrisul ,pictura…Pictura ? Wauuu! Pai aici sunteți pe zona mea. Deschidem un nou capitol pentru viitor, să fim sănătoși…
13) Unde vă vedeți peste zece ani?
Undeva prin Africa cu gândul acasă,la Breaza .
Pentru Domnul ?
1) Cum e să trăiți în Breaza doar câteva ore pe zi uneori ?
Frustrant ,pentru că trebuie să mă rup zilnic pentru a reuși să mi construiesc traiul pe care mi-l doresc.
2) Ce faceți când aveți mai mute ore in Breaza Prahoveana?
Le dedic familiei.
3) Cum arată o zi din viața dumneavoastră ?
Obositoare, dar provocatoare.
4) Ce citiți mai des pe internet ?
E-mail-urile și postările de pe Brează Noastră.
5) Când scăpăm de pandemia asta ?
Vom scăpa . Să privim mai mult în sus decât la gropi .
6) Am avut un om pe care l-am cunoscut amândoi. Un pictor special. Ce părere aveți despre el ca om și ca artist amator ? Domnul Mihai Mafteuță, decedat în finalul lui decembrie 2020.
Mi-a fost șef și mentor ,mai târziu i-am fost eu șef. Întotdeauna i-am admirat curajul și talentul cu care umplea pereții biroului . Pentru dragul de el, pictura a fost mereu o expresie a sufletului ,a momentului,a bucuriilor sau supărărilor pe care le trăia.
7) Aveți o întrebare pentru mine ?
De ce Breaza?
– Nepoatele noastre, Maruca și Roua, stau la Câmpina, pe sezonul verii, la a doua pereche de bunici. După terminarea angajamentului juridic cu jobul, am zis, hai să mergem și noi lângă ele, ne mei veselim în mijlocul naturii. Soția dorea de decenii să părăsim tristul, poluatul, agitatul și incolorul oraș București. Așa am ajuns în 2018 la Campina, unde am stat la în vis, în cartierul Muscel. Anul trecut, în 2019, nu am mai găsit, și așa a apărut Breaza, foarte aproape de Câmpina, unde ajungem cu mașina în câteva minute. Am venit și am rămas.
8) Ce urați cititorilor pentru 2021?
,, În viața ta , tu ai rolul principal „să nu uităm asta. Fiți mereu cap de afiș!
9) Cum vă descrieți în doar două cuvinte?
Domnul vorbăreț.
10) Cum vă vedeți peste zece ani?Și mai îndrăgostit de cea de care m-am îndrăgostit iremediabil.
Aici se termină cuvintele interlocutorilor mei, dar și ale mele.
Să ne revedem optimiști, înconjurați de vești bune în 2021. Nu degeaba este el Anul Internațional al Încrederii, după o decizie a Organizației Națiunilor Unite.

LA MULTI ANI!

Al dumneavoastră, prea supus și prea plecat Aristotel Bunescu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentCartea Anului 2020
Articolul următorOul albastru
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Turneul Anului Nou Pallas Athena, Ediția 2021

Turneu online 29.12.2020, ora 18:00 Sistem Elvețian, 5 runde Ritm de joc: 10 minute + 5 secunde Grupa A: pasionați de șah (pasionați...

Ploile se opun bucuriei

2 cireșar înseamnă ziua în care Marconi primește, în 1896, patentul pentru noua sa fantezie numită ...radio. O să vă...

Cum putem vindeca o planetă bolnavă?

Efectele negative ale schimbărilor climatice globale și legătura lor cu pierderea biodiversității au făcut obiectul unor mesaje recente cu...
promovare onlinespot_img

Andreea Beatrice Ana, medalie de aur la lupte. Felicitări!

Îmi place să scriu despre sport deoarece dacă vrei, poți scoate un subiect luminos, spre deosebire de politică, economie...

Breaza – privire optimistă Iulie 2020

- De ce pe pancarta de la intrare în Breaza scrie „stațiune turistică de interes local și nu pur...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi