OpiniiLa sfârșitul zileiViktor Orbán, un Donald Trump „mai deștept”

Viktor Orbán, un Donald Trump „mai deștept”

-

promovare onlinespot_img

Am dat în ”The New Yorker” peste un interviu interesant despre politicianul dominant al Ungariei, Viktor Orbán. Rând pe rând, toate poziționările majore ale premierului Ungariei sunt explicate și corelate. Multe observații nu sunt noi, dar ansamblul e instructiv și coerent. Astfel, în interviul cu Kim Lane Scheppele, profesoară de sociologie la Princeton și o bună cunoscătoare a politicii ungare, se arată că Viktor Orbán nu are nicio ideologie, deși el se recomandase drept un reprezentant al „iliberalismului” și apoi al creștin-democrației. De fapt, în Ungaria doar o zecime din populație, potrivit sondajelor, merge regulat la biserică, iar Viktor Orbán nu se numără printre ei. Face mare caz de tradițiile catolice ale Ungariei, dar provine dintr-o familie calvină, așadar din minoritatea religioasă a țării. Retorica lui conservatoare maschează de fapt o recuperare a simbolismului inaugurat în perioada interbelică de Horthy, care promitea o Ungarie Mare unificată sub coroana primită de la papă de Ștefan, primul rege creștin al Ungariei medievale. Tot la capitolul ideologic, observații similare s-ar putea face și la adresa anticomunismului afișat al lui Viktor Orbán. În teren, pe comuniștii fostului regim nu îi găsești în Partidul Socialist, ci în partidul lui Orbán.

Strategia lui Viktor Orbán este de fapt una pragmatică: se poziționează declarativ așa încât să obțină cât mai multe voturi. Cu voturile obținute își mărește influența. „E un fel de Trump, dar mai deștept”, spune Kim Lane Scheppele, care remarcă la amândoi interesul primar pentru câștigul personal. Numai că Trump se trezea dimineața și dădea ordine oamenilor să execute ce îi trecuse prin cap, în vreme ce Orbán dă ordine ca partidul său să treacă prin parlament o lege prin care să-și atingă scopurile. Aceste legi au rolul de bază de a canaliza resursele economice în zona controlată de el; ceilalți, care rămân în afara sistemului, sunt privați de accesul la capitalizare și iau calea exilului. De la venirea lui Orbán la putere, circa o zecime din populația de zece milioane a Ungariei a emigrat.

Perspectivele sunt sumbre. Chiar dacă va câștiga vreodată alegerile, opoziția va guverna în sistemul creat de Orbán. Având două treimi din parlament, partidul lui Orbán a modificat constituția în acord cu direcția dorită de liderul său. Ca să răstoarne această direcție, opoziția va avea nevoie tot de două treimi din parlament. Ceea ce nu va putea realiza cu siguranță în viitorul previzibil.

Puteți citi aici interviul din ”The New Yorker”.

______________

Foto: Viktor Orbán/ facebook.com/orbanviktor

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Comunismul românesc: O radiografie

Profesorul de jurnalism Marian Petcu a declarat în cadrul emisiunii „Raftul Atenei” că în România nu a existat și...

Emisiunea: Educație, Antreprenoriat și Antreprenoriat Social, invitat: Mihai Mănescu

„Obiectivul meu principal în acest proiect a fost să realizăm acest film fără să ne atingem de nici...

JO Beijing 2022: Boicot, amenințări, speranțe

Mai puțin de două luni și jumătate până la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă din China, care este programată...
promovare onlinespot_img

PREMII , Editia I – Bucuresti, 8-11 noiembrie 2019

Ediția I Campionatul de Șah Corporate pe Echipe “Pallas Athena”, Bucuresti 8-11 noiembrie 2019 PREMII TOTALE IN VALOARE TOTALA DE...

Conferința COP26 – între scepticism și speranță

Prima versiune a documentului care va încheia Conferința ONU asupra schimbărilor climatice Cop26 de la Glasgow, rezultată în urma...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi