Pregătirile pentru viitoarea olimpiadă de iarnă, Beijing 2022, dar și cea de vară, Paris 2024, au început de fapt de mult timp. Așa este în cariera sportivă de performanță. Dar, să nu uităm că viitorul se ridică mereu, în orice domeniu, pe un trecut solid.
În consecință Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a analizat, joi, prestația delegației noastre în competiția din Japonia.
Titulatura cam pompoasă este așa: ,,Forumul COSR de analiză a programului de pregătire, calificare și participare la Jocurile Olimpice Tokyo 2020”.
La evenimentul organizat la Complexul de la Izvorani de către COSR, în prezența președintelui Mihai Covaliu, au participat reprezentanții celor 23 de federații sportive naționale olimpice care au fost incluse în programul Tokyo 2020. Șocul a fost acesta:
Președintele COSR a spus pe viitor vor fi loturi olimpice care vor primi mai puțini bani.” Comitetul Olimpic și Sportiv Român a oferit sportivilor din loturile olimpice, federațiilor, cu ajutorul partenerilor noștri, tot ceea ce au avut nevoie în acest ciclu olimpic. Am girat asumările federațiilor și e momentul ca acestea să implementeze măsurile care pot trezi sportul românesc! Federațiile care și-au îndeplinit obiectivul sunt canotaj, scrimă și natație. Investiția în viitor, în sportivii din centrele olimpice de juniori și tineret, poate salva sportul românesc. E important ca sportul să devină prioritate națională”, a declarat Mihai Covaliu.
Pe o lumină solară de care ne-a fost mult timp dor, toți cei implicați au ieșit din Bucureștiul agitat și posomorât pentru a trăi, măcar câteva ore, în mijlocul naturii care renaște parcă înaintea iernii.
Am văzut spre exemplu, chiar lângă locuința mea liliac înflorit a doua oară în acest an.
Dar să revenim la Izvorani.
La forum au participat oameni din cadrul Agenției Naționale Anti-Doping, Institutului Național de Medicină Sportivă, Institutului Național de Cercetare pentru Sport, Comisiei Tehnice Olimpice și pentru Sportul de Performanță și Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică.
Apoi, revenim în Bucureștiul agitat de crize din domeniul politic, sanitar, energetic.
Dar acum am și început să căutăm, cu febrilitate, un pretext pentru a ieșit din cel mai mare oraș al României.
Aristotel Bunescu
Foto – COSR