CulturăVictor Socaciu, poet descoperit la Breaza

Victor Socaciu, poet descoperit la Breaza

-

promovare onlinespot_img

Motto: ,,Cei care caută mereu esențialul ajung să-L descopere pe DUMNEZEU” Victor Socaciu
Îngerul cu chitara m-a condus pe drumul poeziei. Iată cum a fost.
Zi de lucru la Festivalul Om Bun, ediția cu numărul 30 care a avut loc la Breaza, la începutul săptămânii. Adică facem interviuri, vedem care e atmosfera, ne documentăm într-un cuvânt pentru textele viitoare din ziare, reviste, agenții de presă, pentru intervenții la posture de radio și televiziune, pentru webinare și toate celelalte.
Dar viața îți rezervă multe surprize pe teren. Plăcute!
La secretariatul evenimentului este un stand de vânzare. Aici, în afară de bilete, se poate procura un compact disc ce reunește pe el cele mai frumoase melodi ale unui cantautor sau altul. Ori poate dorești o carte. Văd un volum cu autor cunoscut. Victor Socaciu. Titlul este așa: ,,Chipul de la capătul drumului”. Deschid cartea și aflăm conținutul: poeme și aforisme.
Eu îl știam pe Victor Socaciu un om cu chitara. Alături de Vasile Șeicaru, Ștefan Hrușcă, Mircea Vintilă, Vali Sterian, Mircea Baniciu și ceilalți.
De cele mai multe ori, Victor Socaciu cânta pe versurile lui Adrian Păunescu.
Dar iată acum îl descoperim pe Victor Socaciu poetul. Două sunt temele sale predilecte. Prima este apropierea de universul divin. Încă de la început vedem cu a învățat rugăciunea inimii de la un călugăr de pe Muntele Athos.
A doua este iubirea, erosul. Portretul iubitei este chiar chipul de la capătul drumului.
Iată și câteva titluri cu rânduri aforistice:
„Pastel”, „Șantier”, „Autopsie”, „Idilică”, până la vibrația cerebrală a versului, fie el alb sau liber în „Cadoul”, ,„Alpinistul”, „Cămașa cea din rai”,„Rucsacul”, „Nici un cuvânt”, fie „în dulcele stil clasic”, după cum ar fi spus Nichita Stănescu: „Amin”, „Omul cu chitară”, „Ghinion”.
Concret, am mers acasă și am citit pagină după pagină până s-a terminat cartea, până la coperta a 4-a.
Am dat foaie cu foaie cu bucuria descoperirii unui poet. Aceasta este cartea de debut la cântărețului.
A doua zi merg iar la festival și îl rog pe autor să îmi dea un autograf. Iată ce a scris: ,,Distinsului jurnalist Aristotel Bunescu, prietenia și prețuirea lui Victor Socaciu. 2021”.
Mă uit la Victor Socaciu. Pe piept un crucifix explică, în mod clar, că omul trăiește cu privirea spre Creator.
Merg afară și respire aerul curat de la Breaza. Se spune că este unic în țară. Oaspeții se bucură și ei de tot ce găsesc aici. Orașul
se remarcă prin arhitectura populară și prin arta diferitelor meșteșuguri transmise din generație în generație. Microclimatul și peisajul natural deosebit au transformat zona într-una din cele mai căutate ținte din România. Pentru amatorii de drumeții, pentru cei care doresc o viață mai profundă în comparație cu agitația sterilă din București, ori din alte mari orașe ale României. Dar, aici poți găsi în afară de un climat bun și o poezie de calitate așa cum am încercat să demonstrez în rândurile de mai sus.
De 1 aprilie, mulți oameni au fost păcăliți. Dar pe mine m-a păzit îngerul cu chitara și am primit un volum de poezie interesantă.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Foto: Pixbay și arhiva personală.

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Extratereștri în Piața Sfatului

 - Hârtia e din Germania, că la noi nu se mai găsește, îmi spune domnul de la stand, ținând...

Polonia a câștigat prima Olimpiadă online de șah a persoanelor cu dizabilități

Polonia a câștigat prima Olimpiadă online de șah a persoanelor cu dizabilități Prima echipă a Poloniei a câștigat Olimpiada online...

Nu vă supărați, mă puteți ajuta?

V-ați gândit vreodată că de cele mai multe ori ne dezvoltăm personal nu de voie, ci de nevoie?  Nu putem...
promovare onlinespot_img

Necititele reviste

De data aceasta nu voi mai scrie despre o carte, ci despre două reviste. Ne plângem că nu se...

Carlsen, din nou triplu campion la șah

Norvegianul Magnus Carlsen și-a demonstrat din nou clasa pe care a atins-o în șah, câștigând titlurile de campion mondial...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi