CulturăViața dincolo de ecrane

Viața dincolo de ecrane

-

promovare onlinespot_img

În 26 mai Anul Domnului 2021 o să vă relatez câteva excentricități care au avut loc în spatele ecranelor.
Dar, pentru dezmorțirea spiritului, după plimbarea de dimineață, apelez azi la puțină istorie. În data de 26 mai dar în alt an, 1977 excentricul american, George Willig, a escaladat una dintre clădirile World Trade Center din New York, în trei ore și jumătate, fiind „premiat” de poliție cu o amendă de un dolar și 10 cenți.
Vom rămâne în această categorie de gesturi, dar raportată acum la civilizația ecranelor, cele care ne-au acaparat fie prin telefonul mobil, mai vechi ori mai sofisticat, fie prin calculator, mai prăfuit sau strălucitor, fie prin televizor mai mic, ori sub formă de plasmă imensă. Toate ne țin ochii atenți și nervii întinși și din ce în ce mai tociți.
Am avut de multe ori curiozitatea să mă postez în spatele ecranelor, să văd și eu ce este acolo. Am desfăcut telefonul și am descoperit un acumulator, o cameră foto – video, precum și niște mici instalații. Am desfăcut calculatorul. Mâncare, praf, urme ale vieții zbuciumate. În urmă cu ani, am văzut pe cineva deschizând și televizoarele, dar erau vechi. Acum par compacte. Un tub, fire și cam atât.


Iată că a venit momentul să revin la televizor în calitate de invitat la o emisiune de șah. Am fost ani de zile realizator de emisiuni de televiziune de la TVR Cultural, ce păcat că a fost scos din istorie, la posturi de mai mică importanță. Acum a fost vorba de Realitatea. Arina Delcea m-a invitat la o emisiune dedicată sportului minții, iar eu am mai vorbit și despre pictură, precum și despre cărți. Putem include asta la capitolul gesturi excentrice.
Mai dificil a fost să ajungem acolo, fiind vineri după prânz când traficul pe străzi este…Dar mi-am promis să folosesc doar subiecte și cuvinte luminoase.
Intrăm în studioul de televiziune, se așează luminile, îmi scot recuzita. Aici intră tradiționalul clopoțel, un glob pământesc de mici dimensiuni, o reproducere după un tablou, câteva cărți de actualitate, o mănușă de box, etc, etc.
Încep știrile din șah, apoi vine interviul cu mine la emisiunea ,,Strategie în alb și negru”. Arina Delcea mă întreabă cum am intrat în familia șahiștilor, vrea să îi relatez câteva curiozități din lumea celor 64 de pătrate în alb și negru, dorește să afle ce oportunități am avut eu intrând în acest univers…Etc. La final mă întreabă ce este cu colecția mea de …papioane.
Încerc să răspund pe rând. Amintesc de Ilie Goga, 84 de ani, care mă punea să scriu știrile de șah, în urmă cu mult timp. Apoi despre șahul – box, precum și despre partidele jucate în apă înghețată, ori chiar sub apă. Amintesc de oamenii întâlniți prin șah, de cei aflați în conducerea federației de specialitate. Delia Duca intră cu demonstrațiile la tablă. Timpul trece rapid. Trec la pictură, ofer un tablou Arinei, dar și cartea mea lansată abia la Piatra Neamț, despre șapte dimineți. Încet, încet, terminăm cu papionul solemn, care oferă un moment aparte vernisajelor de pictură unde încerc să rostesc cuvinte care să spună ceva esențial despre fiecare pictor în parte, dacă este vorba de o expoziție colectivă. Sau numai despre unul dacă avem o personală. O experiență interesantă.
Aristotel Bunescu – UZPR

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Nur-Sultan (Kazahstan) va găzdui World Rapid și Blitz 2021

FIDE World Rapid și Blitz vor avea loc la Nur-Sultan, fosta capitală Astana, din Kazahstan. Datele sustinerii evenimentului sunt...

Olimpiada bizară: Sinucidere și mândrie

Cel mai mare spectacol sportiv al lumii, ediția de vară a Jocurilor Olimpice moderne aduce în centrul atenției nu...

Mitropolitul Bartolomeu Anania – monedă nouă, operă impresionantă, viață ca în filme

Orice articol care dorește să fie interesant începe cu o știre. Acest adevăr rostit în urmă cu două zile...
promovare onlinespot_img

Planul Național de Redresare și Reziliență – o oportunitate pentru educație?

Ieri, începând cu ora 15.00, a avut loc la sediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (și online), dezbaterea publică...

One Ocean Summit: soluții practice pentru conservarea și restaurarea ecosistemelor marine

Decizii politice cu impact asupra sănătății oceanului „Oceanul face posibilă viața pe pământ, produce mai mult de jumătate din oxigenul...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi