Viața de club în lumea șahului (partea I)

Viața de club în lumea șahului (partea I)

-

promovare onlinespot_img

Ne-am prezentat fără a mai recurge la incognito, fapt care m-a absolvit de necesitatea de a recurge din nou la stângăcii lingvistice. Numele interlocutorului nostru, Oscar Luis Cuasnicu, era relativ cunoscut pe arena șahistă a anilor 60-70, înfruntându-se într-o serie de ocazii cu jucătorii din elita mondială. Mi-am amintit cu un zâmbet fugar că Florin Gheorghiu obișnuia să îl numească în glumă Groaznicu, dar am aflat că rezonanța românească a numelui nu era întâmplătoare: Oscar avea rădăcini îndepărtate pe plaiurile noastre.

A urmat o cascadă de povestiri cuceritoare despre diverși mari campioni ai timpurilor trecute, cu o preferință inițială către Fischer, deviată apoi spre Najdorf, toate relatate din postura de martor direct. Plăcerea audiției nu era nicidecum alterată de vaga senzație că nu lipsea nici ficțiunea, nici repovestirea unor legende curente ale timpului trecut.

Am folosit un moment favorabil pentru a întreba despre Samuel Schweber, adversarul favorit al lui Najdorf în partidele de blitz, ținând să arăt în acest fel că istoria clubului nu îmi era complet necunoscută. Am atins fără să vreau o coardă sensibilă. Oscar a tușit scurt și, înclinându-se discret către noi, ne-a mărturisit cu glas scăzut:

– De fapt eram trei, Miguel, Sammy și eu. Iar Miguel mă prefera pe mine, deoarece eram mai puternic la blitz decât Sammy!

În timp ce încercam să disting ce doză de adevăr ar fi putut conține aceste cuvinte, am observat privirea arzătoare a lui Daniele, și am dat glas imediat dorinței de care era în mod evident cuprins.

Maestro, tânărul meu elev ar fi fericit să joace câteva partide de blitz cu o asemenea figură istorică.

În ciuda volubilității tipice sudamericanilor, Cuasnicu își menținuse până în acel moment intactă prestanța printr-un control perfect al intonațiilor, mimicii și gesturilor, dar propunerea mea l-a dezechilibrat complet, asemenea unei lovituri sub centură. Pe un ton dorit vesel, dar excesiv de zgomotos și agitat mi-a răspuns:

Ay, amigo, no puedo, aștept pe cineva important, care trebuie să sosească dintr-o clipă în alta!

Amuzați de acest mod groaznicu de a bate în retragere, ne-am despărțit de Oscar, încheind astfel și seara noastră la Club de Ajedrez Argentino.

Oricât de plăcute și amuzante ni s-au părut cele câteva ore petrecute în Calle Paraguay, nimic nu este cu adevărat nou în istorie. Povestea noastră era o reeditare pe mai multe planuri a unui episod vechi de aproape două veacuri.

Pe parcursul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea și al primelor două decenii ale secolului al XX-lea, cel mai renumit club de șah era găzduit de cafeneaua La Regence din Paris. Este greu de numit un jucător puternic din această perioadă care să nu fi vizitat clubul, iar printre oaspeții speciali s-au aflat și importanți oameni politici ai vremii.

În galeria celor mai puternici jucători ai timpurilor lor, francezul Alexandre Deschapelles rămâne de departe una dintre cele mai misterioase figuri. Elev al lui Phillidor, unanim recunoscut drept cel mai puternic jucător în partea finală a secolului al XVIII-lea, Deschapelles este considerat un succesor al acestuia, în perioada aproximativă cuprinsă între 1800 și 1820.

Documentația din acea vreme este relativ săracă, iar una dintre sursele de bază în alcătuirea protretului șahist al lui Deschapelles sunt propriile scrieri. Credibilitatea lor este ușor umbrită de stilul lăudăros, în genul povestioarelor lui Cuasnicu sau, cu rezonanță în literatura mondială, aventurile baronului von Munchhausen.

Există totuși un episod relatat de Deschapelles de la care ne-au rămas dovezi concrete sub forma unor partide de șah.

Revenit în Europa după ani de serviciu militar în India, servind în Marina Regală, tânărul scoțian John Cochrane (de al cărui nume se leagă un cunoscut gambit) a poposit la La Regence, unde nu cunoștea pe nimeni dintre obișnuiții clubului. I-a înfrânt fără dificultate pe aproape toți cei prezenți și l-a provocat la o partidă cu miză pe un bărbat cu o singură mână și cu o cicatrice adâncă străbătându-i întreaga față, care până în acel moment stătuse mai retras.

Cochrane a câștigat prima partidă cu relativă ușurință și a acceptat cu bucurie propunerea de revanșă. Semnalele de alarmă nu s-au aprins nici în momentul în care necunoscutul s-a arătat dispus să joace cu un handicap inițial de un pion și o mutare în schimbul dublării mizei. Cochrane a acceptat provocarea și pierdut toate cele 6 partide disputate în acea zi.

Necunoscutul era Deschapelles, iar rănile proveneau din perioada când servise ca soldat în armata lui Napoleon.

În perioada în care era un simplu ofițer, Napoleon însuși frecventa clubul La Regence. Se povestește că gândirile mai lungi ale adversarilor îl umpleau de nerăbdare, pe care o manifesta prin bătăi nervoase cu degetele în masa de joc. Înfrângerile puteau declanșa adevărate uragane, marcate de lovituri cu pumnul în masă și strigăte puternice.

(va urma)

MMI Mihail Marin
MMI Mihail Marin, mare maestru internațional din 1993, triplu Campion Național, Medaliat cu bronz la Olimpiada de șah 1988, participant la 12 olimpiade de șah cu echipa României si la doua turnee Interzonale din ciclul campionatului mondial individual, autor de articole DVD-URI video și cărți pe teme de șah (peste 15 cărți pe teme șahiste, in calitate de autor sau coautor) și premiat de trei ori cu premiul “Cartea Anului” în mai multe țări ale lumii; colaborator pe parcursul mai multor decenii al lui Judit Polgar, cea mai puternica jucătoare din istoria șahului si Secondantul acesteia la trei turnee de elita in 2005. In prezent: participa la competitii profesioniste de sah, scriitor, antrenor – lectii si conferințe de sah online Date de contact: Email: mihailmarin21@gmail.com Tel: 0745825569

Random posts

Glume culese, adaptate sau nu: Antreprenorul și maimuța

Un fost manager corporatist, devenit de curând antreprenor local, către vechiul sau prieten: – În curând o să plec cu...

Evenimente militare în epoca pandemică

În timp ce întreaga umanitate este cu ochii pe evoluția epocii din punct de vedere pandemic, iată că forțele...

Dorian Galbinski: „Eu am venit deja anticomunist la BBC, nu am devenit anticomunist acolo”

Jurnalistul BBC Dorian Galbinski a declarat în cadrul emisiunii „Raftul Atenei” că tranziția României de la comunism la democrație...
promovare onlinespot_img

România a câștigat prima ediție a competiției de șah online “Nations League”

București, 24 august, 2020 Doamnelor și domnilor, Mare veste din șahul românesc pentru revista noastră. Am câștigat prima ediție a competiției de...

INVITAȚIE IREZISTIBILĂ ÎN LUMEA MUZICII

27 octombrie 2020 „Festivalului Internațional Rezonanțe Sonore Online” 2020 în perioada 1-4 decembrie 2020 După atâta pictură, după lumea afacerilor, universul...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi