ȘahDiagonala tureiUzbekistanul, campioană olimpică la şah

Uzbekistanul, campioană olimpică la şah

-

promovare onlinespot_img

Cea de-a 44-a olimpiadă de şah s-a încheiat cu victoria surprinzătoare a tinerei echipe a Uzbekistanului, care a aliniat o echipă mai modestă, dar foarte motivată.

Pe următoarele locuri s-au plasat Armenia (argint) şi India 2 (bronz). 

India, ţara gazdă, a participat cu trei echipe la olimpiadă, atât în turneul open, cât şi în cel feminin. 

La feminin, campioană olimpică este Ucraina, urmată de Georgia şi India 1. 

În turneul principal, România a ocupat locul 44, cu cinci victorii, trei înfrângeri şi trei egaluri. O altă surpriză a olimpiadei a fost echipa Moldovei, care s-a impus, printre altele, în faţa echipei României şi a Norvegiei, din care a făcut parte şi campionul mondial Magnus Carlsen. 

Cel mai bun jucător român a fost marele maestru Bogdan Deac, care la masa 1 nu a pierdut nicio partidă, câştigând cinci şi remizând patru. El a depăşit la olimpiadă pragul de 2700 de puncte Elo. La această oră, în lume există 40 de jucători cu un rating de peste 2700 de puncte Elo. 

La feminin, România a ocupat locul 23, cu şase victorii, trei înfrângeri şi două egaluri.

La Olimpiada de şah de la Chennai nu au participat puternicele echipe ale Rusiei (din cauza sancţiunilor în urma invadării Ucrainei) şi Chinei (din cauza pandemiei de Covid).

Favorita turneului, echipa SUA, s-a plasat pe locul 5. 

La Chennai, în paralel cu olimpiada, s-a ţinut şi Congresul Federaţiei Internaționale de Şah (FIDE), în cadrul căruia actualul preşedinte, rusul Arkadi Dvorkovici, a fost reales pentru un nou mandat de patru ani la şefia FIDE. 

Foto: Echipa de sah a Uzbekistanului, campioana olimpica in 2022. Sursa: Stev Bonhage/ FIDE

Articolul precedentOlimpiada de la Chennai, la start
Articolul următorTragedia unui sat
Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Arghezi și radioul

Calculam odată că Tudor Arghezi i-a prins guvernând pe toți regii României, dar și pe cei doi lideri comuniști...

“Disciplinat, diferit”: Eugenio Torres este în formă și la 70 de ani 

Pe data de 4 Noiembrie a atins vârsta de 70 de ani Eugenio Torre, primul Mare Maestru din Asia...

O veste bună: CEDO deschide larg poarta vaccinării obligatorii împotriva Covid-19

Mai mulți părinți din Cehia s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând faptul că statul le-ar fi...
promovare onlinespot_img

Cupa Sinquefield Runda 6: Dominguez, So, MVL se mențin în frunte

Cupa Sinquefield  se apropie de final, chess.com dedicându-i un articol de etapă, prezentat şi de noi, într-o versiune restrânsă. ...

Favoriții de la Euro 2020

Și la acest campionat european de fotbal favoritele se aleg dintre țările vestice, Franța, Olanda, Italia sau Germania. De...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi