ȘahDiagonala tureiUzbekistanul, campioană olimpică la şah

Uzbekistanul, campioană olimpică la şah

-

promovare onlinespot_img

Cea de-a 44-a olimpiadă de şah s-a încheiat cu victoria surprinzătoare a tinerei echipe a Uzbekistanului, care a aliniat o echipă mai modestă, dar foarte motivată.

Pe următoarele locuri s-au plasat Armenia (argint) şi India 2 (bronz). 

India, ţara gazdă, a participat cu trei echipe la olimpiadă, atât în turneul open, cât şi în cel feminin. 

La feminin, campioană olimpică este Ucraina, urmată de Georgia şi India 1. 

În turneul principal, România a ocupat locul 44, cu cinci victorii, trei înfrângeri şi trei egaluri. O altă surpriză a olimpiadei a fost echipa Moldovei, care s-a impus, printre altele, în faţa echipei României şi a Norvegiei, din care a făcut parte şi campionul mondial Magnus Carlsen. 

Cel mai bun jucător român a fost marele maestru Bogdan Deac, care la masa 1 nu a pierdut nicio partidă, câştigând cinci şi remizând patru. El a depăşit la olimpiadă pragul de 2700 de puncte Elo. La această oră, în lume există 40 de jucători cu un rating de peste 2700 de puncte Elo. 

La feminin, România a ocupat locul 23, cu şase victorii, trei înfrângeri şi două egaluri.

La Olimpiada de şah de la Chennai nu au participat puternicele echipe ale Rusiei (din cauza sancţiunilor în urma invadării Ucrainei) şi Chinei (din cauza pandemiei de Covid).

Favorita turneului, echipa SUA, s-a plasat pe locul 5. 

La Chennai, în paralel cu olimpiada, s-a ţinut şi Congresul Federaţiei Internaționale de Şah (FIDE), în cadrul căruia actualul preşedinte, rusul Arkadi Dvorkovici, a fost reales pentru un nou mandat de patru ani la şefia FIDE. 

Foto: Echipa de sah a Uzbekistanului, campioana olimpica in 2022. Sursa: Stev Bonhage/ FIDE

Articolul precedentOlimpiada de la Chennai, la start
Articolul următorTragedia unui sat
Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Săptămâna în șah: 1 – 7 martie 2021. De la ficţiune la realitate – ”The Queen’s Gambit” câştigă Globul de Aur

După cum, probabil, aţi aflat, producţia de televiziune 'The Queen's Gambit' a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună miniserie,...

Redefinim Orizontul Afacerilor: Adina Tarry –“Nu poți să fii manager dacă nu ai oameni cu care să lucrezi la realizarea obiectivelor”

“Redefinim Orizontul Afacerilor” este o emisiune despre bune practici pentru antreprenori care fac diferența prin afaceri cu impact. Emisiunea...

Victor Eftimiu, un literat „cu simțul publicului”

Victor Eftimiu a fost un autor care „a înțeles publicul larg”, a spus profesorul Cristian Preda în cadrul emisiunii...
promovare onlinespot_img

Șah online: România învinge de trei ori Slovacia

12 octombrie 2020 Echipa Românei a învins, duminică, de trei ori Slovacia, în cadrul competiției Liga Europei, runda cu numărul...

La ce se gândea primul „computer” din istorie

Eu unul țin minte cum au apărut primele programe comerciale de jucat șah. Le puteai găsi în magazinele de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi