Cea de-a 44-a olimpiadă de şah s-a încheiat cu victoria surprinzătoare a tinerei echipe a Uzbekistanului, care a aliniat o echipă mai modestă, dar foarte motivată.
Pe următoarele locuri s-au plasat Armenia (argint) şi India 2 (bronz).
India, ţara gazdă, a participat cu trei echipe la olimpiadă, atât în turneul open, cât şi în cel feminin.
La feminin, campioană olimpică este Ucraina, urmată de Georgia şi India 1.
În turneul principal, România a ocupat locul 44, cu cinci victorii, trei înfrângeri şi trei egaluri. O altă surpriză a olimpiadei a fost echipa Moldovei, care s-a impus, printre altele, în faţa echipei României şi a Norvegiei, din care a făcut parte şi campionul mondial Magnus Carlsen.
Cel mai bun jucător român a fost marele maestru Bogdan Deac, care la masa 1 nu a pierdut nicio partidă, câştigând cinci şi remizând patru. El a depăşit la olimpiadă pragul de 2700 de puncte Elo. La această oră, în lume există 40 de jucători cu un rating de peste 2700 de puncte Elo.
La feminin, România a ocupat locul 23, cu şase victorii, trei înfrângeri şi două egaluri.
La Olimpiada de şah de la Chennai nu au participat puternicele echipe ale Rusiei (din cauza sancţiunilor în urma invadării Ucrainei) şi Chinei (din cauza pandemiei de Covid).
Favorita turneului, echipa SUA, s-a plasat pe locul 5.
La Chennai, în paralel cu olimpiada, s-a ţinut şi Congresul Federaţiei Internaționale de Şah (FIDE), în cadrul căruia actualul preşedinte, rusul Arkadi Dvorkovici, a fost reales pentru un nou mandat de patru ani la şefia FIDE.
Foto: Echipa de sah a Uzbekistanului, campioana olimpica in 2022. Sursa: Stev Bonhage/ FIDE