OpiniiUn studiu bun: Efectul Biden asupra Americii și a...

Un studiu bun: Efectul Biden asupra Americii și a lumii

-

promovare onlinespot_img

Alegerile din SUA și criza sanitară nu pot lipsi din sumarul unei reviste serioase, chiar dacă este ea online, precum cea pe care o citiți în aceste momente, stimați internauți.
În toată experiența mea de gazetar externist, am întâlnit câțiva ziariști pe teme internaționale care au clasă.
Unul dintre cei mai profunzi este domnul Viorel Patrichi.
Am lucrat amândoi o bună perioadă de timp la secția externă a cotidianului național pentru generația tânără. Apoi, destinele noastre s-au despărțit, în mod aparent. Viorel Patrichi a scris mult timp la revista de mare impact la public intitulată LUMEA. Este o publicație de care îmi aduc aminte cu mare plăcere deoarece aici au apărut primele mele texte semnate din presa română la finalul mileniului trecut. Apoi, domnul Viorel a lucrat o perioadă mare la Radio România unde a publicat tot analize pertinente pe teme externe. Apoi, l-am văzut cu mare plăcere pe micul ecran fiind invitat la dezbateri pe subiecte internaționale.
Am scris că ne-am despărți aparent deoarece am fost mereu legați de amintiri din epoca de aur a tinereții.
Chiar dacă lucram la patroni diferiți, am ținut legătura și periodic vorbeam la telefon despre foștii colegi, fiecare pe unde mai este, pe ce meridian îl mai poartă viața pe fiecare dintre ei.
Revenim în forță în actualitate.
În fața unui mare număr de comentarii fără substanță despre ce se întâmplă acum în teritoriul Statelor Unite ale Americii, am simțit nevoia unui punct de vedere al unui meseriaș. Așa am ajuns la domnul Viorel Patrichi. El a răspuns cu amabilitate invitației de a face parte dintre oamenii care sunt cultivați de revista noastră online. Deocamdată în rolul de om care ne oferă punctele sale de vedere, dar eu, în plan uman și profesional, spre să obțin mai mult de la inițiatorul acestei publicații.
Să începem deci:
Fostul meu coleg de secție externă, domnul Viorel Patrichi a lansat spre public un studiu de valoare intitulat
,,Efectul Biden asupra Americii și a lumii”.
Debutul este consacrat știrii în sine. Cine a câștigat până la urmă?
,,După o confruntare electorală acerbă, americanii au un nou președinte: Joe Biden. Este al 46-lea lider al Americii. Ciolan bătrân… A primit 74.857.880 de voturi (51%) și a atras 290 de electori. Kamala Harris este prima femeie care va deține funcția de vicepreședinte. Această victorie este rezultatul unei falii adânci, pe care a croit-o Donald Trump atunci când a abordat neconvențional tensiunile interne din Statele Unite ale Americii. Iar tensiunile există, sunt grave și tocmai de aceea a fost ales. Chiar dacă nu vrem să recunoaștem, a fost și o confruntare antropologică, cu toate atavismele ei, între urmașii fondatorilor albi, caucazieni, care au intrat în alertă, și… ceilalți. Mai vechi sau mai noi, mai albi, mai negri sau mai galbeni, toți sunt de fapt niște imigranți care au vrut să construiască o națiune pe baze civice, iar nu etnice. Cu un principiu fundamental diferit față de orice construcție națională: bunăstarea materială, „visul american” pentru cei „aleși” de soartă. Iar Trump a făcut posibilă eclatarea acestei magme din grotele omenirii. Așa mi-am explicat războiul statuilor. Altfel, cât de nătărău trebuie să fii ca să distrugi monumentele lui Cristofor Columb sau ale lui George Washington?
„America, sunt onorat că m-ai ales să conduc această țară măreață. Ne așteaptă o muncă grea, dar vă promit asta: voi fi un președinte pentru toți americanii – chiar dacă ați votat sau nu pentru mine”, a scris Joe Biden pe Twitter. Cu 100.000 de îmbolnăviri pe zi, Joe Biden va avea de gestionat această dramă. First! Apoi, vor veni celelalte restanțe. Are deja bagheta pentru ieșirea din stagnarea economică? Nu. Se poate opune mai eficient decât Trump migrației capitalului financiar sau relocării marilor companii spre extremul orient? Nu. Va arunca în aer zidul de la frontiera cu Mexicul? Nu. Va reuși să aplaneze tensiunile exacerbate de falia Trump? Nu va fi un nou Jimmy Carter.
Atunci de ce l-au votat?…”
Suntem deci introduși în context. Acum să vedem care au fost argumente ale câștigătorului…
,,Biden este cel mai vechi președinte din istoria Americii: are deja 77 de ani. Unele probleme interne ar putea fi atenuate printr-o politică externă inteligentă? Da, dacă… Nu-mi permit iluzii că va face mai mult decât Barack Obama pentru a preveni delirul climatic de pe Terra sau pentru sănătate. Da, e posibil dacă… Atunci Biden va reanima tratatele comerciale internaționale, promovate de Barack Obama, pentru a tăia Noul Drum al Mătăsii, pe care aleargă deja cohortele lui Xi Jinping? Da, ar fi posibil dacă…
Da, dacă Biden ar fi cel de acum 20 de ani, dar nu mai este. Era impetuos, inteligent și coerent. Acum stă de vorbă cu Hunter, fiul lui, care a murit cu cinci ani în urmă, își confundă nepoatele în fața alegătorilor. Nu știm dacă acest regres neuronal nu va merge în direcția Ronald Reagan… Însă un președinte american este o instituție, nu un om. J.F. Kennedy era îngenunchiat de droguri, dar echipa lui funcționa perfect, încât nu se știa nimic în afară. Joe Bideen vine prea târziu pentru cariera lui politică și pentru americani. Ar fi fost altă istorie dacă venea la Casa Albă în locul lui George W. Bush. Pentru România, este foarte important cum va aborda Biden Uniunea Europeană, Rusia, Turcia și China. Din această ecuație cu multe necunoscute trebuie să rezulte și o perspectivă pentru parteneriatul nostru strategic cu americanii.
Donald Trump are de partea lui 70.598.535 de voturi și doar 214 electori. Analistul Benjamin Haddad, un expert european pentru relațiile trans-atlantice, scria înainte să se anunțe rezultatele acestui scrutin bombastic: „Învingător sau învins, Donald Trump a schimbat deja lumea”. Subscriu total la această observație publicată de „Tribune”.
Dacă aș fi fost american, eu votam cu Donald Trump. Aveam și argumente despre care am mai scris: era primul peședinte american, care a fost toată viața om de afaceri, iar nu politruc prin Congresul American. Spirit întreprinzător, el a sporit averea moștenită de la bătrânii lui, nu a distrus-o. Din această perspectivă, el a abordat abrupt politica internă și externă a Washingtonului. America mai întâi, după aceea mai vorbim. Pe bani! Păi noi, europenii, ce-am vrea? Ca America să fie mama răniților! Cu toată presiunea lui Trump, Germania tot nu investește 2% din PIB pentru apărarea comună a NATO. Au acceptat sateliții mărunței, ca România… Trump a știut mai bine ca toți președinții americani să-i mulgă de bani pe saudiți și pe toți arabii bogați, dornici să refacă, în secret, Marele Califat cu rachete americane. Ușor depășite deja. A pierdut însă în relația cu Rusia și l-a lăsat pe sultanul Erdogan să-și facă mendrele prin Cornul de Aur”.
Va veni Biden pe cal alb, cu buzdugan de foc să salveze lumea și poporul american din fața dragonului chinez? Va putea Biden ieși învingător din rivalitatea strategică cu China? Mă tem că Donald Trump a accelerat tendințele de lungă durată pe plan mondial, cum a făcut și în politica internă, iar Biden nu va avea timpul și perspicacitatea să le descâlcească măcar…
Să nu ne facem iluzii”.
Trebuie să recunoașteți doamnelor și domnilor ca a fost o analiză pertinentă, care pune în lumină experiența în domeniu a domnului Viorel Patrichi.
Acum, sigur, fiecare are opinia sa. Chiar vă rugăm să o exprimați folosind adresa de email aristotel.bunescu1@gmail.com.
Cele mai interesante puncte de vedere vor fi lansate în paginile publicației noastre online.
Pentru a crește gradul de interes, vă putem pune în fața și o listă de premii cu cele mai interesante opinii exprimate de domniile voastre.
Ce spuneți? Intrați în joc? Hai, nu este greu. Putem face un clasament al celor mai interesante comentarii pe tema de mare actualitate, alegerile prezidențiale care au avut loc la începutul lunii noiembrie, în tristul an 2020. Dacă toate lucrurile merg bine, apoi scoatem o carte frumoasă cu copertă albastră unde nu o să lipsească steagul american. Apoi, facem lansarea cărții la București, după care mergem în toate marile orașe ale țării. Desigur, vor fi interesați să citească și oamenii de peste hotare. Vom pune la cale deci apariția unor variante ale cărții în mai multe limbi de circulație internațională. Engleză, franceză, germană, chineză, arabă, etc, etc. Începem apoi lansările în capitalele europene. Apoi ne vor aștepta cititorii din alte continente să le spunem și lor ce si cum este acum situația pe planeta noastră, în urma alegerilor din SUA.
Vă mulțumește mult pentru atenție
Aristotel Bunescu – UZPR

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XIII). Iași: Un turneu jucat „cu ceasuri de la Berlin”

Numărul 13-14 din 15 iulie 1926, cu 16 pagini, plonjează direct într-o prezentare elogioasă a unui șahist ceh, inclusiv...

Chennai câștigă dreptul de a găzdui Olimpiada de șah 2022

Orașul indian Chennai, sau Madras în timpul dominației coloniale britanice, va găzdui cea de-a 44-a Olimpiada de șah la...

Fotbalul de loterie

Argument: Pentru că la fotbal și politică au dreptul să se priceapă toți. Aseară m-am uitat la meci. A jucat...
promovare onlinespot_img

Comunicat de presă posteveniment – Revista Patronatului Român

Vineri s-au încheiat lucrările Conferinței „Lobby și Advocacy în Romania” pentru a cărei reușită organizatorii mulțumesc partenerilor media: Revista...

Viața între două licitații de pictură

Trăiesc de la o licitație la alta, cu speranța că va crește numeric colecția mea de tablouri, dar și...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi