București, 23 august, anul de grație 2020
Premierul Ludovic Orban a anunțat un program de sprijin pentru companiile din domeniile afectate de restricţiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19.
Ele vor putea solicita sprijin financiar guvernamental prin intermediul unei aplicaţii online care ar putea fi funcţională până la începutul lunii septembrie, a declarat, sâmbătă, la Arad, premierul Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, la dispoziţia firmelor care au avut de suferit pe perioada stării de urgenţă şi stării de alertă va fi pusă suma de un miliard de euro.
Dar, să urmărim declarația în sine, așa cum a fost difuzată pe fluxul de știri economic intern, de către Agenția Națională de Presă Agerpres, la finalul acestei săptămâni.
„Pregătim o aplicaţie informatică, astfel încât toate cererile să fie depuse online şi să fie soluţionate cu celeritate. Până la sfârşitul lunii august, cred că în jurul datei de 1 septembrie, am convingerea că vom fi capabili să lansăm apelul de proiecte”, a afirmat Ludovic Orban.
El a precizat că în acest program se vor putea înscrie şi firmele din domeniul HoReCa, care au avut serios de pătimit, în ultimele luni, din cauza situației medicale din țară și din lume, fiind impuse mai multe restricții greu de imaginat, la debutul acestui an 2020.
În context, salariații din domeniul HoReCa au organizat mai multe acțiuni de protest pentru a atrage atenția autorităților din țara noastră despre situația dificilă prin care trec în etapa actuală.
Pentru prima dată în România, 200 de mii de angajaţi din hoteluri şi restaurante şi-au suspendat timp de o oră activitatea în semn de protest față de menţinerea restricţiilor în acest domeniu.
Administratorii cer de urgenţă deschiderea localurilor, în interior pentru că la nivel naţional au pierderi uriaşe iar, zeci de mii de oameni sunt afectaţi. 10 mii de localuri au lacătul pe uşă încă din martie, iar 40% dintre salariaţi sunt în şomaj sau vor pleca în alte domenii până la finalul lunii.
200 de mii de angajaţi din industria ospitalităţii au ieşit în fata restaurantelor, cafenelelor, bistro-urilor şi hotelurilor în semn de protest. Timp de o oră întreagă lor activitate a fost suspendată.
Vladimir Curnic, chef bucătar: „Nu ştim dacă se va deschide , nu ştim ce se va întâmpla, vine iarnă, terasele vor fi închise. Bucătarii, ospătarii pleacă în Anglia în alte ţări şi o să ne trezim în iarnă că n-o să mai fie angajaţi în România în HoReCa.”
Şi pe litoral la terase ori hoteluri bucătarii şi ospătarii au încetat lucrul.
Urmează să vedem care o să fie în plan concret sprijinul acordat de Guvern.
Mulți dintre comentatorii sceptici pun acest program, dar și cuvintele premierului pe seama campaniei electorale care a început în fapt de mai mult timp, în vederea alegerilor locale prevăzute pentru data de 27 septembrie 2020.
Aristotel Bunescu – UZPR