SportSumoTurneul Kyushu, fără favorit #sumo

Turneul Kyushu, fără favorit #sumo

-

promovare onlinespot_img

Turneul de sumo din Kyushu, cea mai sudică dintre insulele mari ale arhipelagului japonez, a început azi cu prima rundă din cele cincisprezece programate zilnic până pe 27 noiembrie. 

Turneul în desfășurare la Fukuoka, capitala prefecturii nipone cu același nume, este al șaselea și ultimul al anului competițional al ligii superioare de sumo, makuuchi. 

Yokozuna Terunofuji nu participă la turneul dotat cu Cupa Împăratului la sumo, comentatorii menționând intervențiile chirurgicale pe care sportivul le-a suferit la ambii genunchi.

În lipsa acestuia, competiția nu are un favorit; „singura certitudine în legătură cu rezultatul său este incertitudinea”, a scris The Japan Times

Incertitudinea este subliniată și de evoluțiile recente modeste ale lui Shodai și Takakeisho, deținătorii rangului ozeki imediat inferior celui suprem de yokozuna.

Prima rundă poate fi urmărită în video-ul de mai jos. 

Momente importante din înregistrare

Minutul Acțiunea
18.30 Tehnica de cădere a luptătorilor de sumo, ilustrată de maegashira 3 Ura.
19.20 Confruntarea dintre maegashira 2 Ichinojo și komusubi Tamawashi, actualul deținător al Cupei Împăratului. 
25.25 Versatilul komusubi Tobizaru îl învinge pe ozeki Shodai.
27.25 Ozeki Takakeisho dispune convingător de komusubi Daieisho.

Foto: Captură video cu începutul confruntării dintre sekiwake Wakatakakage și maegashira 1 Takayasu, runda 1, turneul Kyushu la sumo, Fukuoka, Japonia, 13 noiembrie 2022.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Pledoarie pentru cinematografia de calitate

19 florar 2021. 19 mai este o dată emoționantă în istoria filmului. Două figuri tragice, mă gândesc la  John...

Alex. Ștefănescu și originile comunismului

Fapt confirmat: este vremea memoriilor. Și pentru că pasiunea pentru acest gen literar este stârnită mai ales de înaintarea...

De Ziua Brâncuși, ne amintim vorbele sale: „Priviți sculpturile mele până ce le veți vedea“

Este 19 februarie, adică Ziua Brâncuși. Începând cu anul 2016, la 19 februarie se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi, amintind de...
promovare onlinespot_img

Invitație în Grădina Edenului

Fiecare pictor, fiecare artist în general, ne invită unde crede el că e mai frumos, ne invită apoi unde...

Prefață la o nouă olimpiadă bizară – Beijing 2022

Peste numai câteva zile va avea loc primul eveniment legat de viitoarea ediție a Olimpiadei de iarnă. Astfel, flacăra...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi