ȘahDiagonala tureiTurneu de șah pentru copii în memoria Regelui Mihai...

Turneu de șah pentru copii în memoria Regelui Mihai I

-

promovare onlinespot_img

Nu știu cum de s-a ajuns aici: la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, sala Victor Ion Popa, are loc duminică, 30 octombrie, concursul Gambitul Regelui, primul turneu de șah în memoria Regelui Mihai I al României (1921 – 2017). Îmi vin în minte mai multe întrebări. Este din nou șahul la modă? Chiar a fost regele un jucător de șah împătimit, iar urmașii lui vor acum să-i onoreze această pasiune? Este doar o idee a Federației Române de Șah la care Casa Regală a achiesat (sau invers)? Este doar un joc de cuvinte, în sensul că șahul e jocul regilor, iar Mihai a fost și el rege? E complicat de răspuns, dar e cert că va fi un eveniment frumos, desfășurat într-un cadru elegant, care se va tezauriza în mod sigur în amintirea participanților. 

Cu bune sau cu rele, șahul românesc a traversat perioada lui de glorie în timpul comunismului. Mulți și-l amintesc mai degrabă pe Ceaușescu jucând șah, ci nu pe rege. Dar ca orice „întreprindere” comunistă, și șahul era în bună măsură o caricatură. Șahiștii de atunci se bucurau că pot din când în când s-o mai șteargă din închisoarea de acasă, iar Ceaușescu se pricepea la șah precum la toate celelalte la care dădea „indicații prețioase” – adică mai deloc. Șahul are însă și el demnitatea lui și nu putea rămâne așa, la remorca regimului. Mi se pare de bun augur pentru șah că acum „vine” Regele și ia un turneu sub patronajul său. Șahul e un sport select și poate chiar elitist, și n-ar fi rău să i se redea această dimensiune în lumea de azi, postcomunistă și tehnologizată. 

Dar, revenind la știre, la modul practic, turneul de la Muzeul Satului va fi un open cu cincizeci de participanți și șapte runde. Primii patru clasați vor juca luni, 31 octombrie, semifinalele și finala, care vor fi găzduite de Familia Regală la Palatul Elisabeta, în Sala Regilor.

„Numele Gambitul Regelui face referire la una dintre deschiderile jocului de șah cele mai surprinzătoare și vechi atestate documentar (apare în primul manual de șah din 1497) și, în asociere cu personalitatea Regelui Mihai, evocă statura sa de om de stat care, în anii dificili în care suveranitatea, independența și integritatea României erau în pericol, a luat întotdeauna deciziile cele mai bune, chiar dacă acestea implicau o doză de risc”, se avântă organizatorii să arate în prezentarea turneului. Clișeul acesta al șahului care te ajută să optezi pentru hotărâri bune este des întâlnit, dar nu are rost să îl demontez aici; în definitv, lumea e plină de clișee și o duce bine mersi. Iar la afirmația că Regele a luat „întotdeauna” deciziile cele mai bune, sigur istoricii ar avea multe de comentat. Iarăși nu e locul aici să intru în detalii. 

__________

Foto: Regele Mihai copil jucând șah. Sursa: frsah.ro

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Știri din șah

Din când în când, la televizor apar și știri din șah. Nu, nu la sport; acolo nu e loc...

Cum să (nu) trișezi la șah!

Amintindu-mi titlul unui serial de pe Netflix, titlul ar putea fi „Cum să scapi nepedepsit”! Dacă nu ar fi...

Poștașul aduce bucurii: O nouă carte semnată Dan Iacob

În urmă cu peste o lună de zile am semnalat în această revistă online apariția unul nou volum care...
promovare onlinespot_img

Viața plină de emoții lângă un poet. Au venit cărțile!

Așteptăm cu mare nerăbdare venirea poștașului. A trecut vremea când el ne aducea scrisori recomandate, ori telegrame. Vederi sau...

Soarta cărților

Stă pe raft totuși stingheră, deși e înconjurată de surate. La cei aproape o sută de ani ai ei,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi