Cu o săptămână înainte de începerea returului Turneului Candidaților la titlul mondial de la Ekaterinburg (Rusia), președintele Federației Internaționale de Șah, Arkady Dvorkovich, a declarat, într-un interviu acordat publicației British Chess Magazine că participanții vor fi testați antiCovid la sosirea lor în Rusia și încă o dată la jumătatea turneului. Pe de altă parte, președintele FIDE nu a exclus posibilitatea ca jucătorii și membrii delegaților care îi însoțesc să poată fi vaccinați, în cazul în care solicită, cu vaccinul rusesc Sputnik V.
***
Marele maestru indian Rameshbabu Praggnanandhaa, ELO 2608, în vârstă de 15 ani, a câştigat „Polgar Challenge”, un turneu închis, de şah rapid (10 minute plus 5 secunde pentru fiecare mutare efectuată), cu 20 de jucători, organizat pe platforma „chess24” în perioada 8 – 11 aprilie. El a adunat 15,5 puncte din 19 partide, fiind urmat de Nodirbek Abdusattorov (Uzbekistan), Dommaraju Gukesh (India), Sarin Nihal (India) şi Volodar Murzin (Rusia), fiecare cu 14 puncte. Sarin Nihal (India), 16 ani şi Volodar Murzin (Rusia), 14 ani, sunt consideraţi copiii-minune ai şahului mondial). A fost primul din cele 5 turnee din circuitul „Julius Baer Challenger Chess Tour” care opune două echipe de tineri jucători, echipe conduse de Vladimir Kramnik şi Judit Polgar. La finalul circuitului care are un fond total de premiere de 100 de mii de dolari, echipa care a obţinut cel mai bun punctaj va câştiga o excursie la meciul pentru titlul mondial programat în perioada 24 noiembrie – 16 decembrie, în Dubai. PE de altă parte, fiecare jucător punctează separat în clasamentul individual. Câştigătorul turneului „Polgar Challenge” a încasat trei mii de dolari şi a obţinut dreptul de a lua parte la următoarea etapă, care începe la 24 aprilie, a circuitului „Meltwater Champions Chess Tour”, dotat cu un fond total de premiere de 1,5 milioane de dolari. După patru etape, în acest supercircuit pe primul loc se află marele maestru american de origine filipineză Wesley So, cu 140 de puncte, urmat de campionul mondial Magnus Carlsen, 135 de puncte, Teimour Radjabov (Azerbaidjan), 108 puncte, şi Anish Giri (Ţările de Jos), 108 puncte.
***
Nu se joacă doar pe internet, ci şi la masa de joc. Openul Festivalul Primăverii, organizat în perioada 2 – 9 aprilie la Belgrad, s-a încheiat cu victoria lui Haik Martirosyan, un mare maestru în vârstă de 20 de ani din Armenia. El a încheiat turneul cu 8 puncte din 9, fiind urmat de marele maestru Shant Sargsyan, 19 ani, tot din Armenia, cu 7,5 puncte și de maestrul internațional Raven Sturt, Statele Unite, cu 7 puncte. Americanul Raven Sturt, n vârstă de 30 de ani, este stabilit la Belgrad și predă lecții de șah atât în mod real, dar mai ales în mediul online. La openul de la Belgrad au participat 107 jucători.
***
Campionatul masculin individual al Tunisiei a fost câștigat de marele maestru Amir Zaibi, jucătorul numărul 1 al acestei țări, cu 9 puncte din tot atâtea partide. A fost un turneu închis, cu 10 jucători, care, din cauza suspendării în Tunisia a manifestărilor publice și private, precum și din cauza restricțiiilor de călătorie între orele 19 și 5 dimineața, s-a disputat la … Istanbul. De menționat că, dintre jucătorii aflați în top 10 Tunisia conform ratingului ELO, cu excepția noului campion, doar maestrul internațional Mohamed Ali Boudriga, locul 4, a participat la campionatul Tunisiei organizat în străinătate.
Diagrama săptămânii
În partida dintre marii maeştri Jonas Buhl Bjerre (Danemarca) şi Rameshbabu Praggnanandhaa, a apărut poziţia din diagramă, după ce albul a capturat un pion negru aflat pe câmpul „f3”. Pentru a-şi plasa decisiv nebunul pe diagonala a8 – h1, jucătorul cu piesele negre a continuat cu 28…Nxc3 Partida a continuat cu 29.Ch4 Ne4+ 30.f3 Pentru a menţine diagonala deschisă pentru nebunul de la „e4”, negrul a fost dispus să sacrifice o calitate 30:..Txf3 31.Cxf3 Txf3 Acum se ameninţă şah prin descoperire! 32.Dg2 Txg3 0+1
___________________
Foto: Marele maestru indian Rameshbabu Praggnanandhaa, în vârstă de 15 ani, în timpul turneului Tata Steel Chess 2019. Sursa: Vysotsky/ Wikimedia/ https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75855930