ȘahTrofeele la șah rapid și blitz, pe echipe

Trofeele la șah rapid și blitz, pe echipe

-

promovare onlinespot_img

14 septembrie 2020

Gata, linie dreaptă pentru primele competiții de șah adevărat. Partidele online sunt interesante, dar nu se compară cu șahul în care sunt utilizate tabla adevărată și cele 18 pese care dansează pe 64 de  câmpuri albe și negre.

Prima competiție desfășurată sub egida Federației Române de Șah, după reluarea activității de concurs, a însemnat un succes organizatoric și de participare: 25 de formații masculine și 10 feminine s-au întrecut la Snagov, în cadrul Campionatelor Naționale pe echipe la șah rapid și blitz (11-12 septembrie).

La malul lacului Snagov, în apropiere de București, este agitație mare și în momentele în care scriu aceste rânduri.

Cineva chiar a spus. Snagovul, capitala șahului românesc.

Finalele masculine, care l-au ca vedetă pe binecunoscutul Alexei Shirov, alături de care au evoluat cei mai buni jucători români, au fost câștigate de Clubul Sportiv al Municipiului Baia Mare (rapid) și de Clubul Sportiv Comunal Ghiroda și Giarmata Vii (blitz).

Întrecerile feminine au adus în prim-plan nume noi, dar au oferit și confirmări, trofeele revenind echipelor Arnia Chess IT (rapid) și CS Dinamo (blitz).

Urmează Superliga. Cu cele mai puternice echipe de club de șah clasic, din întreaga țară.

Sigur, s-a jucat serios, ne-am bucurat, dar am și rememorat figura unui șahist care a decedat în urmă cu câteva zile…

A părăsit fulgerător această lume un prieten al șahului românesc: marele maestru moldovean Dmitry Svetushkin (Dmitrii Svetușkin). Născut la Chișinău pe 25 iulie 1980, s-a afirmat rapid, devenind campion al Republicii Moldova în 2000, an ce i-a adus prima selecție în echipa națională a țării sale, pentru care a fost prezent la nouă Olimpiade, cu un rezultat de excepție în 2014 (locul 4 la masa 2). Mare maestru din anul 2002 și atingând ulterior un rating maxim de 2621, Dmitry Svetushkin a obținut de-a lungul carierei numeroase succese internaționale, de pildă câștigarea Memorialului Bora Kostici, turneu închis de categoria XIV, disputat la Vrșeț (Serbia) în anul 2012.

Prezent de mai multe ori în competițiile din România sub culorile Politehnicii Iași, Dmitry Svetushkin a fost unul dintre artizanii triumfului acestui club în Superliga 2019. Student la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău, ultima lui participare competițională a fost tot în țara noastră, în primăvara trecută câștigând Cupa Orașului Bicaz, cu jumătate de an înainte de a se îndrepta spre tragicul sfârșit, în urma căruia rămâne amintirea vie a unui redutabil jucător, care ar mai fi putut avea multe de spus pentru șah.

Vă  spun că avem o agendă foarte bogată la șahul intern… iată spre exemplu

Cupa GREȘU – editia a XI-a – 15-18.10.2020

Organizator: Clubul Municipal de Șah Speranța Focșani

Locația de joc: Complex Flora, localitatea Greșu

Turneul A – Open pentru jucători 1600-2000 Elo, 7 runde sistem elvețian omologat FR Șah și FIDE;

Turneul B – Open pentru jucători sub 1600 Elo, 7 runde sistem elvețian omologat FR Șah și FIDE;

Turneul C – Open pentru copii sub 10 ani, 7 runde sistem elvețian omologat FR Șah și FIDE;

Turneul D – Open pentru copii nelegitimati, 7 runde sistem elvetian;

Turneul E – Open Blitz, 7 runde sistem elvețian omologat FIDE;

Ritm de joc: Turneele A, B, C = 60 min + 30 sec/mutare, Turneul D = 60 min, Turneul E = 3 min + 2 sec/mutare.

Succes tuturor !

Aristotel Bunescu -UZPR

 

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Cucerirea nemuririi

8 florar. Ziua Mondială a Crucii Roșii. Prin marea invenție a elvețianului Jean-Henri Dunant s-au salvat și se vor...

Dor de oameni și zbor în prag de decembrie

De-ar fi să fiu pasăre, cred că aș fi ciocârlie. Sau așa îmi place să cred. Sunt mereu atât...

INTERVIU: Virtuțile teatrului în viziunea scriitorului DAN IACOB

13 octombrie, anul de grație 2020 Scriitorul DAN IACOB, din Piatra Neamț, este interlocutorul meu de azi, tema dialogului fiind...
promovare onlinespot_img

Praggnanandhaa câștigă Reykjavik Open 2022

MM Praggnanandhaa R. a obținut una dintre cele mai bune realizări ale carierei sale de până acum, câștigând marți...

Volume doi

Trec rapid în revistă trei cărți grupate aici pe un criteriu neobișnuit. Toate trei sunt recente, din 2022, dar...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi