ȘahDiagrama săptămâniiTata Steel Chess 2022

Tata Steel Chess 2022

-

promovare onlinespot_img

Turneul de șah Tata Steel 2022 a început în Wijk aan Zee de pe data de 14 ianuarie și se va termina pe data de 30 în aceeași lună. 

Secțiunile Masters și Challengers se joacă simultan. 

Open-ul a trebuit anulat. 

Campionul mondial Magnus Carlsen conduce în topul favoriților, iar Alireza Firouzja nu participă.

Tata Steel 2022 – Masters și Challengers

Turneul Tata Steel de la Wijk deschide în mod tradițional calendarul turneelor anuale pentru jucătorii de elită, păstrând tradiția și anul acesta. Turneul a început pe data de 14 ianuarie și se va termina pe data de 30 ianuarie.

Carlsen și-a adaptat deschiderile pentru a-și putea depăși adversarii strategic în mijlocul jocului său pentru a obține un avantaj de durată în finalul jocului.

Atmosfera minunată a turneului este creată de amestecul încântător de amatori și profesioniști. Unii dintre cei mai buni jucători din lume joacă în Masters, în timp ce în numeroasele turnee deschise din sala polivalentă De Moriaan, sute de jucători de club concurează și pentru puncte, oferind un cadru special. Anul acesta, în ciuda pandemiei de coronavirus, turneul tot se ține, dar la o scală mai mică. Se vor juca Masters și Challengers, dar Open-ul a trebuit să fie anulat de organizatorii conduși de Jeroen van den Berg.

Ca de obicei, la Masters joacă 14 mari maeștri, conduși de vechiul și noul campion mondial Magnus Carlsen. Alături de Fabiano Caruana și Sergey Karjakin. Mai sunt în teren și doi dintre ultimii trei pretendenți la coroana mondială.

Anish Giri și Jorden van Foreest reprezintă culorile olandeze. Cei doi eroi locali au jucat anul trecut un tiebreak pentru titlul turneului. Van Foreest a câștigat și a devenit astfel primul câștigător al unui turneu olandez de la Jan Timman în 1985.

Cu Shakriyar Memdyarov, joacă un mare maestru experimentat de clasă mondială. Generația ceva mai tânără este reprezentată de Richard Rapport, Jan-Krzysztof Duda și Daniil Dubov. Andrey Esipenko este și mai tânăr. Vidit și Praggnanandhaa reprezintă India, țara sponsorului principal Tata Steel. Sam Shankland completează grila participanților.

Lipsește un nume la care lumea s-ar fi așteptat printre participanți după succesele sale de anul trecut: Alireza Firouzja. Trebuia să fie invitat noul număr doi mondial, dar organizatorii nu s-au putut pune de acord cu jucătorul, sau cu tatăl său, asupra condițiilor financiare. Acest lucru se întâmplă foarte rar, a spus Jeroen van den Berg într-un interviu.

Desigur, organizatorilor și spectatorilor le-ar fi plăcut să îl vadă pe Alireza Firouzja în acest turneu. Este bine dacă un jucător își cunoaște valoarea de piață. Dar dacă se supraestimează, nimeni nu este ajutat, cu atât mai puțin jucătorul însuși, care ratează o ocazie de a învăța și de a se pune din nou în lumina reflectoarelor.

Challengers

Paralel cu Masters, are loc și anul acesta un turneu Challengers. Anul trecut, acest turneu a fost în pauză. Și aici, jucătorii consacrați vor întâlni talente în ascensiune. În plus, organizatorii integrează și câteva jucătoare.

Grupa Challengers este condusă de marele maestru kazah Rinat Jumabayev (33). La ultima Cupă Mondială de la Soci l-a eliminat pe Fabiano Caruana.

Surya Ganguly și Erwin L’Ami se numără printre marii maeștri experimentați în domeniu.

Cu Arjun Erigaisi, Thai Dai Van Nguyen, campionul olandez Max Warmerdam, Jonas Buhl Bjerre, Daniel Dardha, Lucas van Foreest și Wolodar Murzin, există o mulțime de jucători tineri și înfometați. Printre aceștia se numără cu siguranță și fostul campion mondial U16 Roven Vogel, care este singurul jucător german din Wijk aan Zee. Roven Vogel a câștigat calificările Tata Steel 2020 pentru a avansa la Tata Steel Challengers. Polina Shuvalova și chineza Zhu Jiner, în vârstă de 20 de ani, reprezintă genul feminin — Ele sunt primele două jucătoare în clasamentul mondial al fetelor.

Cel mai tânăr participant este marele maestru francez Marc Andria Maurizzi (14 ani).

Turneele se vor disputa în perioada 14-30 ianuarie în 13 runde. Zilele de odihnă vor fi miercuri 19, luni 24 și joi 27.

Steel and chess: creativitate și inovație

Turneul de șah Tata Steel are o tradiție îndelungată. Ceea ce a început ca un turneu pentru angajați a evoluat într-un turneu internațional de clasă mondială pentru care marii maeștri și amatorii își păstrează programul liber. Tata Steel a ales șahul pentru că șahul necesită gândire strategică și se concentrează pe găsirea de soluții creative la probleme complexe.

Tata Steel este focusat pe exact același lucru. Fabricarea oțelului este un proces de înaltă tehnologie în care inovația joacă un rol crucial. Angajații Tata Steel lucrează continuu și neobosit pentru a găsi soluții inteligente pentru a îmbunătăți procesele și produsele. Doar astfel Tata Steel este capabilă să ofere clienților săi produse de ultimă oră cu care se pot distinge pe piețele lor. În același timp, Tata Steel contribuie la crearea unei societăți durabile prin inovațiile sale de produse și procese.

____________

Foto: twitter.com/tatasteelchess

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

München, oraș pe biciclete

Știam de Amsterdam, dar nu și de München. Și aici, bicicletele sunt la putere, cel puțin în centrul orașului....

Vernisajul

- Și acum, doamnelor și domnilor, îl invit să ia cuvântul pe… Amfitrionul se scotoci prin buzunar și scoase un...

A sosit tirajul de la ,,Muzica picturii”

25 brumărel, anul de grație 2021. Fiecare cu sărbătoarea lui. O parte a criticilor de artă plastică, precum și unii...
promovare onlinespot_img

Școala lui Rafael

Reprezentările picturale din bisericile românești sunt, aș spune, de două feluri: sunt icoanele propriu-zise, transfigurări imagistice ale unor persoane...

Legionari, comuniști și micul compromis

Văd că e de actualitate o temă „istorică”, acroșată prin discuțiile apărute în urma adoptării unei legi de compensare...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi