SportSumoTakakeisho câștigă turneul de Anul Nou la sumo 

Takakeisho câștigă turneul de Anul Nou la sumo 

-

promovare onlinespot_img

Ozeki Takakeisho a câștigat convingător turneul de Anul Nou de anul acesta la sumo, cu douăsprezece victorii și trei înfrângeri. În ierarhia actuală a acestei discipline sportive tradiționale la japonezi, Takakeisho ocupă locul doi, după yokozuna Terunofuji, care însă nu a participat la turneu din cauza unor probleme medicale. 

Takakeisho a fost în fruntea clasamentului pe tot parcursul concursului, deși a înregistrat prima înfrângere în runda a doua, la maegashira 1 Tobizaru, și apoi două înfrângeri consecutive, în rundele 11 și 12, la cei doi komusubi din competiție, Kotonowaka și Kiribayama. În ultima rundă, Takakeisho a dispus repede de singurul care adunase același număr de puncte, maegashira 13 Kotoshoho. 

În clasamentul final, pe locul doi, cu același număr de victorii, unsprezece, au încheiat komusubi Kiribayama și maegashira 13 Kotoshoho, iar cu zece victorii au fost maegashira 1 Daieisho, maegashira 8 Onosho și maegashira 14 Ychiyamamoto. 

De remarcat evoluția în acest turneu a lui Kiribayama, care câștigat și premiul special pentru tehnica demonstrată pe parcursul celor cincisprezece runde desfășurate la Tokio. 

Pentru ozeki Takakeisho (26 de ani), un succes și mai mare decât câștigarea Cupei Împăratului, cu care e dotat turneul de Anul Nou la sumo, ar putea fi promovarea sa la rang de yokozuna. Decizia îi aparține Asociației Nipone de Sumo, care pentru un astfel de demers ia în calcul mai multe criterii privind prestația de până acum a luptătorului japonez. Takakeisho este acum la a treia victorie din carieră într-un turneu major de sumo. 

__________

Foto: Ozeki Takakeisho ridică trofeul Cupa Împăratului după câștigarea turneului de Anul Nou la sumo, Tokio, ianuarie 2023. Sursa: Captură YouTube/ NattoSumo.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Comisia Șah Online: România învinge Kazahstan

28 septembrie 2020 Știu, este o zi specială, analizăm rezultatele de la alegerile locale pe tot teritoriul României. Dar, nu trebuie...

Olimpismul dă mașini cadou

Alături de numeroasele bizarerii despre care am tot scris în ultimele săptămâni, mișcarea olimpică are și multe părți bune....

Cătălin Gomboș: „Piano Man în Casa Războiului. Însemnări din Irak și Afganistan”, Editura Corint, 2021

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...
promovare onlinespot_img

Doi tineri ca brazii: Glință și Popovici întră în Kazan

Două dintre marile speranțe ale mișcării olimpice din România, numiții Robert Glință și David Popovici, intră din 2 noiembrie...

Redefinim Orizontul Afacerilor: Adina Tarry – “managementul este o activitate care nu începe și nu se termină niciodată”

“Redefinim Orizontul Afacerilor” este o emisiune despre bune practici pentru antreprenori care fac diferența prin afaceri cu impact. Emisiunea...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi