Tah maș!

-

promovare onlinespot_img

Aceasta postare face parte din Concursul de eseuri pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate Pallas Athena, Editia a II-a.
Eseul este scris de Andreea Popescu

Un joc de cuvinte care să descrie un alt joc… al minții.
Sunt doar un meșter al literelor transformate în povești pe care le creez special pentru cel care iubește arta în orice formă a sa. Asta ne diferențiază și ne unește într-un paradox al timpului: gustul pentru artă. Iar eu, te voi face să te îndrăgostești de această artă a minții: șahul. La fel cum fiecare jucător își mută atent pionii într-un joc al inteligenței, eu îmi voi așeza strategic cuvintele pentru ca tu să te bucuri și să te lași înfrânt de curiozitatea pe care ți-am stârnit-o. Va fi un șah mat pe care amândoi l-am așteptat, iar cel care va pierde va fi mult mai câștigat: tu îți vei descoperi o nouă pasiune, în timp ce eu doar îți voi fi îndreptat pașii către ea.

Ești pregătit pentru prima mutare?
Se pare că șahul a apărut în viețile noastre tot ca un joc de echipă. Ca în toate poveștile a existat un împărat tiran, un bătrân înțelept și o mare dilemă. Pe scurt, doi jucători și un loc de joacă. M-aș putea gândi că piesele negre sunt ale înțeleptului, iar cele albe reprezintă împăratul, dar tu îmi vei spune că albul l-ar putea caracteriza mai bine pe bătrânul înțelept și negrul pe împărat. Pare că ai făcut o mutare bună și că ai dreptate, însă înțeleptul nu va face niciodată prima mutare, deoarece, în jocul de șah, cel care are piesele albe, mută primul.

Șahul va fi mereu un joc de logică și multăăă atenție, dar să revenim la poveste. Comportamentul împăratului față de toți supușii din regat era absolut iresponsabil. Bătrânul înțelept, dorind să remedieze acest aspect, a creat un joc care să explice importanța fiecărui pion și servant din regat. Așa a luat naștere șahul- jocul în care orice pion, tură sau nebun poate înfrânge regele. Împăratul a vrut să îi ofere mult aur și bijuterii în dar, însă, drept recompensă pentru învățătura sa, bătrânul a cerut să primească toată cantitatea de grâu calculată după o formulă proprie. Acesta a dorit ca pe prima căsuță de joc să fie așezată o anumită cantitate de grâu, ce va fi dublată pentru fiecare căsuță de joc de pe tabla de șah. Dacă acea cantitate de grâu ar fi măsurată în kg, situația ar sta cam așa: 1 kg, 2 kg, 4 kg, 8 kg, 16 kg, etc. La 64 de căsuțe de șah, împăratul și-a dat seama că nu dispune în tot regatul de o astfel de cantitate. Care a fost învățătura transmisă de aceasta dată? Indiferent că este vorba de materiale prețioase sau alimente, de pioni sau regi, fiecare mutare este importantă. În plus, un pion se poate transforma orice piesă tabla de șah, există și o excepție, dar vei afla puțin mai târziu despre asta.

Care e următoarea mutare?
Probabil că ți-a plăcut povestioara, dar, te gândești că, șahul odată învățat va deveni un joc plictisitor. Te provoc să te gândești la ceva ce îți place. De exemplu, mie îmi place înghețata. Și am aflat că există milioane de arome de înghețată, de care nu m-aș putea niciodată sătura. M I L I O A N E. Imaginează-ți să te îndrăgostești de un joc al cărui posibilități strategice depășesc numărul de atomi din univers. Poate ți se pare utopic, însă, există atâtea modalități de a juca șah încât nici nu au putut fi numărate până acum. Întradevăr, nu este un joc care să poată fi apreciat la adevărata lui valoare și înțeles de către publicul larg, de-a lungul timpului fiind jucat de intelectuali preocupați de autocunoaștere. Însă, în afară de propria motivare, nu mai există un alt obstacol aflat în calea stăpânirii acestui joc. Dar de aceasta, am stabilit deja că mă voi ocupa eu.

Aș vrea să te gândești la cea mai mare realizare a ta de la vârsta de 14 ani. Și nu, buletinul nu este una dintre ele. Nici eu nu am foarte multe lucruri cu care să mă mândresc, însă încerc să recuperez acum, când fiecare provocare primește un mare DA, indiferent de cât timp liber am la dispoziție. Și acest articol a fost una dintre ele. Deci, la 14 ani nimic măreț, nu? Ei bine, poți afla că cel mai tânăr maestru de șah a fost desemnat la nivel internațional la vârsta de doar 14 ani. Și mai interesant e faptul că e chiar român. Bogdan-Daniel Deac deține locul fruntaș și la campionatul de șah din România. Și are doar 18 ani- 7 ani de acasă și 11 ani de șah. El e exemplul clar: dacă la 7 ani a reușit să dezvolte o pasiune pentru șah, gândește-te cât de bine ai putea înțelege tu acest joc la… vârsta pe care o ai. Dacă nu te-am convins încă, înseamnă că nu ai ajuns la vârsta la care să înțelegi pe deplin acest joc, dar…

Hai să mai încercăm o mutare.
Uneori, după cearta cu o persoană, găsești argumente mult mai bune și parcă abia aștepți să te cerți din nou pentru a le putea aduce în discuție. Ei bine, acest lucru există și în șah, se numește notație. Toate mutările realizate sunt notate pentru a putea analiza partidele de șah după ce au fost jucate. Datorită acesteia, poți analiza, îmbunătăți și reproduce întreaga partidă, ori de câte ori dorești. Șahul devine astfel, probabil, singurul joc în care iubita nu va avea întotdeauna dreptate. Pentru că ai dovezi, hihi. Imaginează-ți o partidă de șah în care el alintăTURA mai mult decât pe ea, iar ea, drept răzbunare, îl cucerește din 2 mișcări. Pe rege, desigur. Șah mat. Cum a fost posibil? Există 8 modalități de a da șah regelui din 2 mișcări și 355 din 3 mișcări. Dar, mai interesante sunt partidele de șah care durează, și așa dispui de o multitudine de modalități de joc.

Însă, există și un aspect al jocului care NU DUREAZĂ. Acela e învățatul. Ai investi 3600 de secunde în acest joc? Dar 60 de minute sau o oră? Știu că reprezintă fix aceeași durată, dar e vorba de percepție: 3600 de secunde cântăresc mai puțin decât o oră. Comparativ, îți ia aproximativ același timp să înveți să acorzi primul ajutor, nivelul de bază din HTML sau să schimbi o roată la mașină. Deja, în 4 ore poți învăța 4 lucruri noi și cu totul diferite, iar cultura ta generală va fi foarte mulțumită de tine. Deja se plictisise să tot privească televizorul de pe canapea. Deci, a cam venit momentul să îți prezint și câteva detalii tehnice. Numărul 16 îți va fi armată: 8 pioni, 2 nebuni pe 2 cai și câte un turn (sau tură) pentru regele și regina din regat. Dar va fi egalitate, și inamicul sau inamica, după caz, va dispune de aceeași structură. Ce va face diferența? Strategia. Și nu cea bahică din filmul Un joc rece (dacă vrei să afli cum șahul și alcoolul au salvat o țară din război, ți-l recomand) ci modul în care tu îți conduci către luptă regatul.

Nu-ți sacrifica toți pionii, deoarece, atunci când ajung în prima linie din tabăra inamică sunt înaintați în grad: pot lua forma oricărei piese de șah de pe tablă devenind mesagerul unui șah perfect. Care e excepția de la această regulă? Regele. Va fi mereu un singur rege care să conducă armata, dar, ironic, puterea supremă va fi mereu deținută de regină. Aceasta are cea mai mare mobilitate de mișcare: poate înnebuni pentru a-și apăra regatul, să se transforme într-un umil pion din linia întâi de luptă sau să-și protejeze regele cu tăria unui turn. E atât de ambițioasă și cunoaște mișcările tuturor supușilor din regat. Mai puțin a cailor, desigur. Într-o luptă crâncenă a minților, regina va fi mereu pregătită să se sacrifice pentru un scop nobil: intuiția și strategia celui care a condus-o către moarte.

Și ultima mutare… ne apropiem de sfârșitul jocului, prietene.
Mi-am mutat strategic literele într-un vals al cuvintelor care să te îndrăgostească de șah. Ce dacă tu ești deja îndrăgostit de formele, inteligența și spontaneitatea cu care reușește să te surprindă deja acest joc. O dragoste izvorâtă dintr-o asemenea pasiune e greu de uitat. Dar sunt puțini ca tine, din ce în ce mai puțini îndrăgostiți de simplitate, de frumos, de artă. Pentru ceilalți, mulți, viața pare mai frumoasă atunci când nu o gândești. Dar pentru tine, șahul e un joc al strategiei, al conexiunilor și al realității, transpuse, paradoxal, într-un loc de joacă. Șahul te provoacă să gândești, să analizezi critic și să vezi viața într-un mod mai ancorat în realitate. Șahul e bipolar: te ademenește într-un joc al minții, ca mai apoi să te scuipe în cruda realitate. Șahul e muzica celor inteligenți, desertul preferat al intelectualilor și destinația favorită a celor dornici de autocunoaștere. Pentru restul, șahul e doar un joc. Care dintre acestea reprezintă idealul tău de realitate?

Șah mat.

Random posts

Președintele FIDE, Arkadi Dvorkovici, se pronunță împotriva războiului din Ucraina

Revista americană „Mother Jones”, de șapte ori câștigătoare a premiului „Magazine of the Year” de la Societatea Americană a...

Cei mai buni jucători din istoria șahului

Site-ul chess.com a realizat un top al celor mai mari campioni la șah din toate timpurile. Clasamentul rezultat s-a...

Sertarul cu aplauze, varianta ProTV

Segmentat de revoluție în timpul conceperii, Ana Blandiana a scris un roman intitulat „Sertarul cu aplauze”. Nu știu dacă...
promovare onlinespot_img

Alex. Ștefănescu și originile comunismului

Fapt confirmat: este vremea memoriilor. Și pentru că pasiunea pentru acest gen literar este stârnită mai ales de înaintarea...

Șahul și pictura – punți între culturi

Maria Yugina este șahist profesionist și artist plastic. Cum se îmbină aceste două direcții? - Intr-adevăr sunt direcții diferite, dar...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi