ȘahSurpriză mare la Oradea: Favoritul abia pe 3

Surpriză mare la Oradea: Favoritul abia pe 3

-

promovare onlinespot_img

Octombrie 2020
Vlad Jianu a câștigat, cu 7 puncte după 9 runde, Memorialul Mihai Carțiș, de la Oradea.
Pe locurile următoare, tot cu 7 puncte, au fost Mihnea Costachi și Liviu – Dieter Nisipeanu.
Legat de această competiție, Dan Raț, maestru FIDE și organizatorul turneului, ne-a acordat un interviu.
– Cum apreciați, în general, această ediție?
– În condițiile pandemiei, am avut emoții înainte de începerea turneului. Însă, din fericire, toată lumea a respectat, cu strictețe, măsurile anti-Covid. Astfel, totul a mers conform programului inițial.
– Apreciați faptul că a fost o surpriză faptul că Nispieanu nu s-a impus în final?
– În condițiile în care a fost o mare perioadă fără turnee, jucătorii au simțit, cu siguranță, lipsa jocului. În aceste condiții, nu cred că se poate vorbi de surprize. Ne bucurăm că am reușit să îl aducem pe Dieter în Oradea.
– Cum comentați șahul online în comparație cu șahul la tablă, față în față?
– Șahul online nu are nicio legătură cu șahul la tabă. Cred că cei mai mulți jucători văd șahul online ca pe o oportunitate de antrenament.
– Ce ne puteți spune despre istoria competiției?
– Turneul se află doar la ediția a IV-a însă a crescut enorm în atât de scurt timp. Legat de istoria competiției trebuie să vă spun că , nimic nu ar fi posibil fără ajutorul inimosului Dan Carțiș, sponsorul turneului.
– Mulțumesc mult. La final, cum comentați viitorul turneelor de șah în țara noastră, în viitoarele luni de zile ?
– La cum evoluează pandemia, greu de crezut că vor mai putea să fie organizate alte concursuri de șah în România, din păcate.
Așadar, marele favorit al competiției de la Oradea, marele maestru internațional Liviu-Dieter Nisipeanu a terminat abia pe locul 3.
Ce ne spune asta?
În primul rând, se vede clar lipsa competițiilor de valoare din ultimele luni, din cauza pandemiei.
Pentru cititorii care nu au foarte multe date despre domnul Nisipeanu, trebuie să vă spunem că de numele său este legat cel mai mare succes din istoria șahului din țara noastră. Este vorba de cucerirea medaliei de aur la Campionatul European de Șah din Polonia. Turneul a avut loc la Varșovia, în anul 2005.
Un an mai târziu, Nisipeanu îl înfruntă, de data asta la București, pe campionul mondial de la acea vreme, Veselin Topalov. După o luptă pasionantă, desfășurată pe durata a patru partide, Topalov s-a impus cu scorul de 3-1.
Acum, legat de Oradea, vă rog spre final să îmi dați voie să fiu puțin sentimental. Am vizitat, cu mare plăcere, orașul Oradea, cu ani în urmă. Am fost trimis acolo de Agenția Națională de Presă AGERPRES, să transmit știri, reportaje, interviuri, despre un concurs important de …polo pe apă. Țin și acum minte atmosfera elegantă din oraș, construcțiile impresionante, dar și mâncarea s foarte bună, servită în porții impresionante, de la hotelul unde eram cazați, un fel de pensiune de mari dimensiuni.
Tare mult îmi doresc să revăd orașul cum arată în anul de grație 2020.
Aristotel Bunescu -UZPR

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Teatrul independent, între realitate și idealism

Înainte de a deschide un teatru, se pune o întrebare importantă: ce nou și specific poate oferi spectatorului? În...

Partida lui Dumnezeu

- Antiphlogistine, periosteum, takadiastase, plasmon, ambrosia, Threlkeld, streptococcus, staphylococcus, micrococcus, plasmodium, Mississippi, Freiheit, Philadelphia, Cincinnati, athletics, no war, Etchenberg,...

Weekend Sessions cu Adela Silvan în Grădina Botanică din București 

Printre artiștii care sâmbătă, 17 septembrie 2022, și-au expus lucrările la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București s-a numărat...
promovare onlinespot_img

Submarinul pandemic

Am auzit recent o comparație frumoasă legată de perioada pandemică; îi aparține lui Theodor Paleologu, care a spus într-un...

Doi tineri ca brazii: Glință și Popovici întră în Kazan

Două dintre marile speranțe ale mișcării olimpice din România, numiții Robert Glință și David Popovici, intră din 2 noiembrie...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi