OpiniiLa sfârșitul zileiSurpriza de la MAE

Surpriza de la MAE

-

promovare onlinespot_img

Nu, nu am aşa un profil încât să am de-a face, profesional sau personal, cu rafinata lume a diplomaţiei. Dar cu o anume părticică din acest ansamblu al ministerului de externe tot m-am intersectat. Mai exact, cu arhiva MAE, unde am ajuns iar, după o pauză pandemică.

Şi nu mică mi-a fost mirarea, vorba basmului, să constat că în loc să fiu programat cine ştie când la “sala de studiu”, cum pretenţios se numeşte încăperea de maximum douăzeci de metri pătraţi unde poţi consulta documentele de arhivă care te interesează, alături de nu mai ştiu câţi alţi solicitanţi mai e permis acum, mi s-a spus să vin cu un stick. Da, un stick de memorie. Ce să fac cu el? Păi să vă punem materialele pe el. Am rămas iniţial fără replică. Aşadar nu doar că “materialele” au fost digitalizate, dar ni se şi pun la dispoziţie, să le studiem liniştit şi frumos acasă, fără să aşteptăm la rând şi fără să ni se limiteze accesul după un program limitat. “Vă mulţumesc”, am răspuns, m-am dus cu stick-ul, mi-am luat marfa (care se vede foarte bine şi în format digital) şi am scutit astfel multe zile sau chiar săptămâni de drum şi de aşteptare. Unde mai pui că acum am documentele la îndemână oricând, pentru cine ştie ce referinţe ulterioare mi se va căşuna să fac. 

Acum, doar n-o să vă duceţi cu sacul de stick-uri la arhiva MAE; sunt încă dosare care se pot vedea doar acolo. Dar cine ştie, poate aveţi bafta mea. Şi din câte înţeleg, digitalizarea va continua. Nu ştiu dacă pandemia a dus la această iniţiativă, dar cu brânci sau nu, ea s-a produs şi înfăptuitorii ei merită felicitări!

________________

Foto: pixabay.com

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Comunicat de presa posteveniment

Motto: “Întreprinderea de afaceri are două - și doar două - funcții de bază: marketing și inovare. Marketingul și...

Șahul ca înot

Pe de o parte, ținând cont de vechimea șahului și de numărul mare de jucători care în timp au...

Săptămâna în șah: 18 – 24 ianuarie. Lubomir Kavalek, secundantul lui Fischer, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani

Lubomir Kavalek, un jucător emblematic ai anilor '60 - '70, a încetat din viață la 18 ianuarie, la locuința...
promovare onlinespot_img

Mica Romă (5): Septimiu Popa, Temnițele Clujului. Caravanele Ardealului

Al cincilea volum al colecției „Mica Romă XXI”, apărută la editura Vremea începând cu anul 2020, este constituit de...

Imagini comentate: Incredibila Veneție

O investigație rapidă printre subiectele posibile de scris scoate la lumină, de multe ori, teme uimitoare și imagini incredibile. Pentru...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi