OpiniiLa sfârșitul zileiSumo fără yokozuna

Sumo fără yokozuna

-

promovare onlinespot_img

Asta e, va trebui să mă suportați și aici cu cele câteva comentarii ocazionale pe care le fac anual despre sumo. Cel de față e prilejuit de încheierea, duminică, a turneului de vară (Natsu honbasho) al ligii superioare de sumo, desfășurat în vestita arenă Ryōgoku din cartierul cu același nume din Tokyo. Aici, în Ryōgoku Kokugikan, se joacă în mod tradițional, în ianuarie, turneul de iarnă (Hatsu honbasho), cel de față, din mai, și cel de toamnă, din septembrie (Aki honbasho), adică jumătate din cele șase mari turnee dotate cu Cupa Împăratului care au loc într-un an competițional de sumo. Celelalte arene se află la Osaka (unde se desfășoară Haru honbasho, turneul de primăvară, din luna martie), Nagoya (se joacă în iulie) și Fukuoka, oraș din Kyūshū, cea mai sudică insulă a arhipeleagului nipon (în noiembrie). 

Anul acesta, turneul din martie de la Osaka a fost transferat din cauza pandemiei la Tokyo, în Ryōgoku Kokugikan. A câștigat atunci Terunofuji, după un meci de baraj cu Takakeisho. Povestea s-a repetat acum, la Natsu honbasho. Terunofuji conducea cu o victorie în plus în fața colegului său de rang, ozeki Takakeisho, cei doi s-au confruntat în ultima rundă, și Terunofuji a pierdut. Egalitate și deci meci de baraj, pe care însă de data aceasta l-a câștigat Terunofuji și odată cu el și cel de-a patra sa Cupă a Împăratului. Nimeni însă nu are nicio îndoială că a fost turneul lui Terunofuji; până să piardă la Takakeisho, el nu fusese învins de vreun adversar, ci doar descalificat de arbitri de margine pentru două vini controversate (ar fi tras de păr un adversar în timpul luptei, ceea ce e interzis, și ar fi atins primul dohyo într-o altă luptă, în care își trântise deja oponentul). Dar Terunofuji și-a menținut calmul în fața acestor decizii, dovedind și astfel că are stofă de yokozuna, rangul suprem în sumo, pe care l-ar putea primi anul acesta dacă își menține și la Nagoya rezultatele foarte bune din ultima vreme.

Apropo de yokozuna, după retragerea lui Kakuryu, a mai rămas cu acest rang suprem doar Hakuho, care nu a participat la Natsu honbasho din cauza accidentărilor. Dacă se retrage și el, e posibil ca pentru o vreme să nu avem niciun yokozuna activ, după ce la un moment dat fuseseră patru (cei doi menționați, plus Kisenosato și Harumafuji). La Natsu honbasho însă, au evoluat un număr record de ozeki, al doilea rang în sumo: Terunofuji, Takakeisho, Asanoyama și Shoudai. Cu toții și-au confirmat statutul, deși Asanoyama s-a accidentat la un moment dat și s-a retras din concurs.

Pe cine am mai remarcat în acest turneu. Calmul și așezatul sekiwake Takayasu are șanse să promoveze din nou la rangul de ozeki, dacă va dovedi aceeași forță ca în turneul de vară. Komosubi Mitakeumi îi calcă pe urme și a livrat ceea ce a promis, un scor de cel puțin zece victorii din cele cincisprezece meciuri cât are un turneu. Takanosho, Daieisho și Hokutofuji nici nu au arătat cine știe ce, dar nici nu s-au făcut de râs. Din noul val, foarte interesanți s-au dovedit Hoshoryu (nepotul lui yokozuna Asashoryu), Tobizaru („Maimuța zburătoare”, în traducere, nume care i se potrivește mănușă cu stilul său de luptă prin care evită angajarea corp la corp și face multe piruete în jurul adversarului, până îi găsește slăbiciunea) și foarte tehnicul Terutsuyoshi, cu toții demonstrând o forță și o pregătire aparte. Concluzia e că și atunci când yokozuna lipsesc, turneele de sumo rămân la fel de antrenante, disputate și interesante.

___________________

Foto: Cei doi ozeki, Terunofuji (stânga) și Takakeisho, care și-au disputat anul acesta întâietatea în turneul de vară (Natsu honbasho) la sumo. Sursa: captură YouTube/ NattoSumo


Articolul precedentRușinea viețuirii în trup
Articolul următorCum a apărut rocada
Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Un nou album de pictură. Ca autor, mă bucur într-o lume tristă

10 brumărel. Adică data de 10 din luna cu numărul 10. Ce pot oferi mai interesant cititorilor constanți, ori...

AVANPREMIERĂ LA CEL MAI MARE EVENIMENT DE PICTURĂ DIN ROMÂNIA

București, 6 septembrie, 2020 Oamenii care palpită pentru lumea picturii știu ce este ART SAFARI.  Anul acesta are loc ediția...

Cu gândul la cultură

Motto: ,,Vreme trece, vreme vine,/ Toate-s vechi şi nouă toate;/ Ce e rău şi ce e bine/ Tu te-ntreabă...
promovare onlinespot_img

Bogdan Novac, primarul orașului Breaza, împlinește 37 de ani

Primarul face joi 37 de ani. Îi urăm în avans LA MULȚI ANI! În imagine: primarul și echipa cu care...

Olimpiada master: Record mondial în proba de 100m la 105 ani

Pe unii dintre cititori îi dor oasele după 50-60 de ani. Pe la 70 mulți au baston, iar după...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi