OpiniiLa sfârșitul zileiSultan-Khan, sau când talentul înfruntă cunoștințele

Sultan-Khan, sau când talentul înfruntă cunoștințele

-

promovare onlinespot_img

Am scris în cel mai recent episod al seriei noastre dedicate istoriei „Revistei Române de Șah” despre șahistul indian Mir Sultan-Khan. Voi dezvolta puțin subiectul aici, motivat fiind de faptul că am aflat de apariția unei biografii a acestui jucător interesant.

Mir Sultan-Khan nu e propriu-zis indian. El s-a născut în Punjab în anul 1903, dar pe vremea aceea întregul subcontinent indian era sub dominație britanică. A învățat șah destul de târziu pentru un șahist de top care urma să devină; ba chiar primul joc de șah învățat nu a fost cel pe care îl cunoaștem noi, ci șahul indian, care are alte reguli. De pildă, pionii avansează strict câte un singur câmp, nu există rocadă, iar regele poate muta lung în diagonală, ca nebunul, o singură dată într-o partidă, cu condiția să nu fi luat șah înainte. 

După cum spuneam și în articolul menționat, Sultan-Khan a luat cu asalt șahul britanic și cel mondial; l-a bătut pe Capablanca și a remizat cu Alehin. A câștigat de trei ori campionatul britanic. Potrivit specialiștilor, în deceniul patru al secolului trecut Sultan-Khan era între primii zece jucători ai lumii.


Performanțele sale au fost cu atât mai spectaculoase cu cât nu știa a citi și a scrie foarte bine în engleză. Cu alte cuvinte, nu avea acces la literatura de specialitate, precum ceilalți șahiști. Se pare că nici partidele nu le nota în engleză. Din acest motiv, deschiderile lui erau foarte sărăcăcioase și ieșea din ele în poziții inferioare. Compensa însă apoi prin calcul exact și manevre poziționale îndelungate, dar și printr-o excelentă tehnică a finalurilor. S-a spus de el că a fost un talent nativ în șah, care a prefațat într-un fel boom-ul de șahiști indieni din zilele noastre.

promovare onlineIar apariția editorială de care vorbeam este cartea lui Daniel King intitulată „Sultan-Khan: Servitorul indian care a devenit campion al Imperiului Britanic la șah”, publicată de New in Chess în martie 2020. Pe lângă informațiile biografice ale jucătorului indian, Daniel King – mare maestru la șah și autor al altor zece cărți despre șah – prezintă și o selecție de partide sau de fragmente de partide (unele inedite) ilustrative pentru geniul lui Sultan-Khan. 

__________________

Foto articol: Sultan-Khan (în dreapta) în timpul unei partide de șah/ Sursa: chessbase.com


Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche și la revista Historia. Autor al volumelor „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” – editura Vremea, 2019 și „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” – editura Eikon, 2020.

Random posts

„Șahiștii” la radio

Prima emisiune a zilei de 3 septembrie 2021 la Radio România Actualități a fost despre șah. Emisiunea „Serviciul de...

Impunitatea sărăntocilor

Tot auzim de politicieni și de sus-puși care-și fac averi pe spinarea noastră și pe care nu-i mai pedepsește...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (III)

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 - 1940 (III) „Un triumf strălucit al lui Alechin” Numărul doi al „Revistei de...
promovare onlinespot_img

Lansare de carte: „Șahiștii”, o mutare de excepție pe eșichierul literaturii

Miercuri, 4 august 2021, în „Sala Media” a Muzeului Național al Țăranului Român din București, Șoseaua Kiseleff nr. 3,...

Un om între oameni, umoristul în pandemie

Zorii zilei de 9 aprilie. Data de naștere a lui Camil Petrescu, autorul romanului ,,Un om între oameni”. Inspirat...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi