Opinii La sfârșitul zilei Sultan-Khan, sau când talentul înfruntă cunoștințele

Sultan-Khan, sau când talentul înfruntă cunoștințele

-

promovare online

Am scris în cel mai recent episod al seriei noastre dedicate istoriei „Revistei Române de Șah” despre șahistul indian Mir Sultan-Khan. Voi dezvolta puțin subiectul aici, motivat fiind de faptul că am aflat de apariția unei biografii a acestui jucător interesant.

Mir Sultan-Khan nu e propriu-zis indian. El s-a născut în Punjab în anul 1903, dar pe vremea aceea întregul subcontinent indian era sub dominație britanică. A învățat șah destul de târziu pentru un șahist de top care urma să devină; ba chiar primul joc de șah învățat nu a fost cel pe care îl cunoaștem noi, ci șahul indian, care are alte reguli. De pildă, pionii avansează strict câte un singur câmp, nu există rocadă, iar regele poate muta lung în diagonală, ca nebunul, o singură dată într-o partidă, cu condiția să nu fi luat șah înainte. 

După cum spuneam și în articolul menționat, Sultan-Khan a luat cu asalt șahul britanic și cel mondial; l-a bătut pe Capablanca și a remizat cu Alehin. A câștigat de trei ori campionatul britanic. Potrivit specialiștilor, în deceniul patru al secolului trecut Sultan-Khan era între primii zece jucători ai lumii.


Performanțele sale au fost cu atât mai spectaculoase cu cât nu știa a citi și a scrie foarte bine în engleză. Cu alte cuvinte, nu avea acces la literatura de specialitate, precum ceilalți șahiști. Se pare că nici partidele nu le nota în engleză. Din acest motiv, deschiderile lui erau foarte sărăcăcioase și ieșea din ele în poziții inferioare. Compensa însă apoi prin calcul exact și manevre poziționale îndelungate, dar și printr-o excelentă tehnică a finalurilor. S-a spus de el că a fost un talent nativ în șah, care a prefațat într-un fel boom-ul de șahiști indieni din zilele noastre.

promovare onlineIar apariția editorială de care vorbeam este cartea lui Daniel King intitulată „Sultan-Khan: Servitorul indian care a devenit campion al Imperiului Britanic la șah”, publicată de New in Chess în martie 2020. Pe lângă informațiile biografice ale jucătorului indian, Daniel King – mare maestru la șah și autor al altor zece cărți despre șah – prezintă și o selecție de partide sau de fragmente de partide (unele inedite) ilustrative pentru geniul lui Sultan-Khan. 

__________________

Foto articol: Sultan-Khan (în dreapta) în timpul unei partide de șah/ Sursa: chessbase.com


Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche și la revista Historia. Autor al volumelor „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” – editura Vremea, 2019 și „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” – editura Eikon, 2020.

Random posts

Zugravii

- Știi ce mi se pare ciudat? Uite, Karpov. Jucător pozițional, da? Băi frate și nu reușea să îl...

Cu drag pe egoism călcând

„Vedeți, s-a liniștit. V-a recunoscut vocea și nu mai plânge.” Tonul blând și zâmbetul cald al asistentei mi-au mai domolit...

Gânduri: 113 ani de la nașterea lui Mihail Sebastian

18 octombrie, anul de grație și mizerie 2020 Buni zori! Scriu aceste rânduri înainte de a se ridica noaptea de pe...
promovare online

Meditațiile unui împărat stoic

Remarcam de curând „invazia stoicilor” petrecută în librăriile românești, unde au poposit recent și aproape simultan o nouă ediție...

Legături istorice

„Noi avem aceeași înclinație pentru caii lor, pentru punciul lor, și pentru filosofii lor, așa cum ei o au...
promovare online

business

promovare online:

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi