OpiniiLa sfârșitul zileiSubmarinul pandemic

Submarinul pandemic

-

promovare onlinespot_img

Am auzit recent o comparație frumoasă legată de perioada pandemică; îi aparține lui Theodor Paleologu, care a spus într-un interviu televizat că asociază ultimul an marcat de pandemie cu traversarea deșertului, care e o formă de postire, de trecere printr-o perioadă de rețineri și lipsuri. „E un post mai lunguț”, a spus el. 

Eu aveam o altă percepție, deși și pe aceasta o găsesc atractivă. Mi s-a părut tot un fel de traversare, dar pe sub apă; un fel de îmbarcare într-un submarin, unde ritmurile sunt mai măsurate din cauza spațiului redus, într-o vreme în care pe-afară trece furtuna.

Comparația mea a primit o confirmare indirectă de Paște. Parcă niciodată n-am văzut așa de mulți oameni în noaptea Învierii. Cineva a făcut o statistică și a susținut că au ieșit la miezul nopții, la Înviere, aproximativ 1,7 milioane de oameni. Au ieșit toți parcă din submarinul pandemiei ca să se vadă la față și la suprafață. Deși era noapte, păreau toți cu ochii mijiți de un soare la care nu se uitaseră demult. Au ieșit tineri și bătrâni, credincioși și necredincioși, veseli și triști deopotrivă.

În fotografie e marea mea de oameni văzută în noaptea Învierii la mănăstirea Cașin din București. Prevăzătoare, autoritățile închiseseră zona la sute de metri de biserică, pe direcția tuturor arterelor rutiere afluente. După slujbă, submarinul pandemic s-a scufundat la loc. Pe la unu noaptea, când am plecat și eu, doar câteva urme de umezeală mai erau din loc în loc. 

_____________

Foto: Arhiva autorului

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Breaza în sărbătoare internațională

Liniștitul oraș Breaza are câteva zile pe an în care fierbe efectiv. Două dintre acestea sunt sambata 14 august...

Pledoarie pentru pictură

Se dedică pictoriței Adriana Bunescu „Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la” ...programul pentru zilele următoare,...

Olimpiada bizară: Sinucidere și mândrie

Cel mai mare spectacol sportiv al lumii, ediția de vară a Jocurilor Olimpice moderne aduce în centrul atenției nu...
promovare onlinespot_img

Lista membrilor Chess Business Club

Dan Cristian IonescuAm absolvit Facultatea TCM din Politehnica Bucuresti in 1982.Dupa 2 ani de inginerie m-am dedicat pasiunii mele,...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XXI). Alegerile întârzie apariția numărului din iunie 1927

Reașezarea conținutului revistei este confirmată și în această ediție 6/ iunie 1927. Frontispiciul indică din nou calitatea oficială de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi