SportSumoStofă de yokozuna

Stofă de yokozuna

-

promovare onlinespot_img

Turneul Kyushu la sumo din acest an a fost câștigat de maegashira 9 Abi, un rikishi japonez de 28 de ani din prefectura Saitama. 

După cele cincisprezece runde regulamentare de joc, în fruntea clasamentului erau trei sportivi, cu câte douăsprezece victorii și trei înfrângeri: ozeki Takakeisho, maegashira 1 Takayasu și maegashira 9 Abi.

În urma rundelor de departajare, s-a impus luptătorul cel mai mic în rang, Abi, care a câștigat astfel în premieră Cupa Împăratului la sumo.

Maegashira Abi este un rikishi agresiv, care are o preferință pentru tehnica de câștig tsukidashi, prin care adversarul e împins energic cu mâinile în afara ringului.

Când sunt trei finaliști, departajarea se face prin înfruntări succesive până când un luptător câștigă două lupte consecutive.

Ordinea intrării inițiale în ring este stabilită prin tragere la sorți.

Ultima Cupă a Împăratului adjudecată printr-o astfel de departajare a avut loc în 1997.

VIDEO: Ultima rundă a Turneului Kyushu la sumo, 27 noiembrie 2022, inclusiv meciurile de departajare.

Turneul Kyushu din acest an s-a desfășurat fără participarea singurului yokozuna în activitate, Terunofuji.

Ceilalți luptători de top, ozeki Takakeisho și ozeki Shodai, nu au strălucit în concurs, așa încât în prezent, terenul pentru afirmare este larg deschis.

O tehnică deosebită au demonstrat și în acest turneu doi luptători din Mongolia, sekiwake Hoshoryu, 23 de ani, nepotul de frate al fostului yokozuna Asashoryu, și komusubi Kiribayama, 26 de ani. Cei doi se anunță încă de pe acum pretendenți serioși la titlul suprem în sumo. 

M1 Takayasu din nou a ratat cu puțin trofeul pus în joc, în ultima zi de concurs fiind înfrânt de două ori de M9 Abi. 

Turneul Kyushu din insula japoneză cu același nume este ultimul din cele șase turnee de top la sumo care se joacă de-a lungul anului.

Următoarea confruntare de top la sumo, turneul de Anul Nou, este programată să se desfășoare la Tokio, în arena Ryogoku Kokugikan, începând cu 8 ianuarie 2023. 

___________

Foto: Momentul tragerii la sorți pentru ordinea intrării în ring la meciurile de departajare, turneul Kyushu la sumo, 27 noiembrie 2022. În imagine, de la stânga la dreapta, M1 Takayasu, M9 Abi și ozeki Takakeisho. Sursa: captură video YouTube/NattoSumo.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Revista online Chess Corporate Pallas Athena – Numarul 1 – 23 iulie – 6 august 2020

Numarul 1 / 23 iulie - 6 august 2020 Cuprins: Umor: Consultanți de afaceri, lorzi și alte personaje - Cezar Iulian...

Săptămâna în șah: 19 – 25 aprilie 2021. Noii campioni ai României

Alessia Mihaela Ciolacu (Clubul Central de Șah București) și Bogdan-Daniel Deac (CS Politehnica Iași) sunt noii campioni ai României....

Cât de subțire este linia care separă bronzul de oase

Îmi amintesc și astăzi de acea zi din primăvara lui 2003 când mă pregăteam să plec la redacție, dar...
promovare onlinespot_img

Bizarerii olimpice. Sportivi trimiși acasă înainte de startul competiției

Atâtea pregătiri, atâtea sacrificii în viața personală, atâtea cheltuieli, atâtea drumuri, toate făcute absolut degeaba. Aceasta este trista realitate trăită...

Despre un coleg și prestigioasa Editură ,,Vivaldi”

Mai multe canale de presă au scris despre dispariția, la vârsta de 74 de ani, a celui care a...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi