OpiniiOp-EdStephen Kotkin: "Rusia nu a fost provocată, ea recurge...

Stephen Kotkin: „Rusia nu a fost provocată, ea recurge în mod recurent la militarism şi despotism”

-

promovare onlinespot_img

Recomand acest interviu cu Stephen Kotkin, autor al unei monografii de excepţie a lui Stalin şi fin cunoscător al istoriei Rusiei. El demontează în discuţia cu David Remnick, redactorul-şef al revistei The New Yorker, teoria că Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei pentru că a fost provocată. „Nu”, spune Stephen Kotkin, „cu mult înainte de aparţia NATO, încă din secolul 19, Rusia a demonstrat ce arată acum: militarism, represiune, suspiciune faţă de străini şi occidentali, recurs la autoritarism şi autocraţi”.

Rusia are profilul ei aparte, a adăugat Kotkin, astfel că „în cartea mea despre Stalin”, mai spune el, „am arătat că tocmai calitatea de lider al Rusiei a făcut din Stalin dictatorul cunoscut în istorie, ci nu invers, nu Stalin a făcut Rusia autocrată”. Iar această situaţie se datorează faptului că Rusia are sentimentul că are de îndeplinit o misiune specială, că ocupă „un loc special” în lume. Ea mereu încearcă să se ridice la acest statut, numai că mai mereu nu reuşeşte, Occidentul dovedindu-se de fiecare dată mai puternic.

Ce este „putinismul”, a mai întrebat Remnick. Este un autoritarism care acum a lunecat în despotism, cu toate caracteristicile acestuia – inclusiv faptul că în Rusia, din nou, proprietatea privată este la discreţia dictatorului, el îi creează şi îi desfiinţează pe oligarhi. Probabil că lui Putin i se transmite – ceea ce se întâmplă cu toţi dictatorii – numai ce vrea el să audă. Şi tocmai aici apar premisele marilor erori, cum este şi această decizie de invazie militară. Cu această ocazie, cea mai mare surpriză pentru Putin a fost Occidentul, care nu s-a dovedit „decadent”, „terminat”, sfărâmiţat de ascensiunea Chinei şi de numeroşii poli de putere interni – ci dimpotrivă, foarte coerent în reacţie şi stimulat de rezistenţa ucraineană.

În privinţa ameninţării nucleare, Kotkin crede că Putin se preface că e nebun ca să ne sperie şi ca să şantajeze. „Problema e că noi nu ne putem baza că e o cacealma, pentru că el chiar are acel buton nuclear la îndemână”.

Pentru încheierea în condiţii mai bune a războiului, Kotkin vede trei posibili intermediari care să contribuie la crearea unei punţi de retragere pentru Putin: Finlanda, Israelul şi China. „Avem nevoie de o detensionare a spiralei maximaliste”, a concluzionat istoricul în interviul pentru The New Yorker.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Actorul cu mască și fără mască

MOTTO: ,,Viaţa trebuie trăită asemeni unei piese de teatru”. Platon Port la șapcă, pe străzile din Breaza, insigna cu actorul...

Fotbal bizar: Un sloven dă primul gol în campionatul României

Da. Știm că sunt mulți jucători străini în campionatul nostru de fotbal. Tot așa, jucători români activează la echipe...

DE AZI, GAUDEAMUS – O MARE SĂRBĂTOARE!

Gata! Începe! Doamnelor și domnilor, Pentru mine Revelionul nu este mare brânză! Te pregătești sau nu, secundele se apropie de cifra...
promovare onlinespot_img

Meseriași de limbă mută

Nu trebuie să te superi și nici să te enervezi dacă nu mai dai de meseriașul cu care te-ai...

La olimpiada de la Paris din 1924 s-a jucat și „prima olimpiadă” de șah din istorie

S-a încheiat Olimpiada de la Tokyo și poate unii dintre dumneavoastră s-au întrebat de ce nu s-a numărat și...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi