Recomand acest interviu cu Stephen Kotkin, autor al unei monografii de excepţie a lui Stalin şi fin cunoscător al istoriei Rusiei. El demontează în discuţia cu David Remnick, redactorul-şef al revistei The New Yorker, teoria că Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei pentru că a fost provocată. „Nu”, spune Stephen Kotkin, „cu mult înainte de aparţia NATO, încă din secolul 19, Rusia a demonstrat ce arată acum: militarism, represiune, suspiciune faţă de străini şi occidentali, recurs la autoritarism şi autocraţi”.
Rusia are profilul ei aparte, a adăugat Kotkin, astfel că „în cartea mea despre Stalin”, mai spune el, „am arătat că tocmai calitatea de lider al Rusiei a făcut din Stalin dictatorul cunoscut în istorie, ci nu invers, nu Stalin a făcut Rusia autocrată”. Iar această situaţie se datorează faptului că Rusia are sentimentul că are de îndeplinit o misiune specială, că ocupă „un loc special” în lume. Ea mereu încearcă să se ridice la acest statut, numai că mai mereu nu reuşeşte, Occidentul dovedindu-se de fiecare dată mai puternic.
Ce este „putinismul”, a mai întrebat Remnick. Este un autoritarism care acum a lunecat în despotism, cu toate caracteristicile acestuia – inclusiv faptul că în Rusia, din nou, proprietatea privată este la discreţia dictatorului, el îi creează şi îi desfiinţează pe oligarhi. Probabil că lui Putin i se transmite – ceea ce se întâmplă cu toţi dictatorii – numai ce vrea el să audă. Şi tocmai aici apar premisele marilor erori, cum este şi această decizie de invazie militară. Cu această ocazie, cea mai mare surpriză pentru Putin a fost Occidentul, care nu s-a dovedit „decadent”, „terminat”, sfărâmiţat de ascensiunea Chinei şi de numeroşii poli de putere interni – ci dimpotrivă, foarte coerent în reacţie şi stimulat de rezistenţa ucraineană.
În privinţa ameninţării nucleare, Kotkin crede că Putin se preface că e nebun ca să ne sperie şi ca să şantajeze. „Problema e că noi nu ne putem baza că e o cacealma, pentru că el chiar are acel buton nuclear la îndemână”.
Pentru încheierea în condiţii mai bune a războiului, Kotkin vede trei posibili intermediari care să contribuie la crearea unei punţi de retragere pentru Putin: Finlanda, Israelul şi China. „Avem nevoie de o detensionare a spiralei maximaliste”, a concluzionat istoricul în interviul pentru The New Yorker.