CulturăSteagurile speranței, un cadou de la Moș Crăciun

Steagurile speranței, un cadou de la Moș Crăciun

-

promovare onlinespot_img

Doamna Anca Popescu ne face un nou dar de preț, cu un text ales despre o expoziție aparte din București. Vă lăsăm în compania steagurilor care au fluturat pe fundalul cerului în diferite epoci și teritorii ale planetei noastre
MOTTO: Natura a făcut două lucruri mari: amorul și moartea. Omul a făcut un singur lucru:arta. Nici o mângâiere nu e mai trainică decât aceasta, fiindcă orice durere pe calea artei iese din noi sub formă emoțională și se personalizează atât de mult, încât devine mai sugestivă și mai puternică decât însăși durerea noastră. Duiliu Zamfirescu.
Mijloc de decembrie 2020; într-un București mohorât și extrem de aglomerat, am ieșit din starea vegetativă – cum altfel? – decât evadând la o expoziție, ca să-mi repar sufletul și să privesc ceva inedit, țesut de oameni talentați. În sala de expoziții Constantin Brâncuși din cadrul Centrului Internațional de Conferințe al Palatului Parlamentului, are loc în aceste zile, a doua ediție a Expoziției de artă vizuală – Steaguri medievale imaginare 2020, care se poate vizita până pe 31 decembrie. Prima ediție a avut loc în anul 2013, la Muzeul Național de Istorie al României și s-a bucurat de un real succes.
O inițiativă salvatoare în condițiile pandemiei, pentru o lume care pare că stă, dar în care omul cu har nu încetează niciodată să creeze frumosul și să îl redea universului în forma sa cea mai pură – arta, asigurând continuitatea, speranța și iubirea. Obiectivul acestei expoziții este să ofere publicului o simbolistică a Evului Mediu, filtrată prin mintea și sufletul artistului zilelor noastre, cu mister, dar și cu un mare respect pentru trecutul nostru, în sensul curgerii firești a firului vieții și a întăririi credinței din noi.
Cu o simbolistică complexă și mesaje precum normalitatea și permanența, lucrările expuse pe simezele Palatului Parlamentului prezintă compoziții de artă grafică, picturală sau decorativă de o evidentă calitate artistică, realizate cu diverse tehnici de lucru pe suprafețe textile, tehnici care îmbrățișează deopotrivă stilul clasic și cel neconvențional, ambele inovatoare și autentice. Ca și tehnică de lucru clasică, descoperim aici broderia manuală, serigrafia, pictura pe pânză, tehnica haute-lisse (pe război de țesut vertical), iar stilul neconvențional implică tehnici personale sau digitale pe suport textil, sau tehnici mixte pe suporturi diverse. Aproximativ 85% din steaguri sunt confecționate din materiale textile, dar întâlnim și piele, aplicații din piese mici de metal, mărgele sau sticlă, exprimând mesaje fluide și întregind astfel orizontul estetic în ochii publicului.
La această ediție participă 60 de artiști plastici, cu 79 de steaguri, fiecare dintre ele având un caracter metafizic și o identitate proprie puternică. Întâlnim lucrări de o deosebită prestanță ale unor artiști consacrați și ale unor studenți ai școlilor superioare de artă românești, dintre care amintim: Mariana Negreanu, Daniela Frumușeanu – care este și curatorul acestei expoziții, Liana Bădălău, Ionela Apetrii, Venus Marian Mateescu, Ana-Maria Rugescu, Virginia Pișcoran, Eugenia Ruxandra Socaciu, Ana Elena Stoinescu, Cristina Toadere, Daria Zețu, Mihai Moldovanu, Cezar Lăzărescu, Maria-Alexandra Frâncu, Miana Crina Ene, Karmen Laszlo Columbeanu, Ana Domnica Hoble, Adriana Emilia Cănija Popa, Virginia Pișcoran, Michaela Malița, Mioara Trandafira Stancu, Ioana Vîlcu, Daria Zețu, Diana Oancea Morar, Ana-Viorica-Moruz, Mariana Păun Mocanu, Marina Liliana Simina Mirea, Ecaterina Mărghidan, Georgeta Hilhor, Raluca Maria Aionițoaie, Daniela-Veronica Ciubotariu, Nicoleta Bucșaru, Ecaterina Măghirdan, Cornelia Brustureanu, Miruna Hașegan, Mera Rahela, Daniela-Maria Nechita, Alexandru Vrăjitoru, Alina Vodă, Georgeta Hlihor, Alexandra Neacșu, Claudia-Adriana Bunea, Letiția Apostol.
Steagul contemporan de inspirație medievală al Mirunei Hașegan – un mix de broderie și colaj, aduce o notă modernă, optimistă a viziunii unui artist dedicat, la fel ca și colajul textil Cazemata cosmică al Cristinei Gloria Opriță. Ionela Apetrii vine cu broderii și colaje intitulate Egidă și Breasla rotarilor. Steagul scutului verde al Adrianei Emilia Cănija Popa impune printr-un mix de culori si forme inedite, delicat împletite. Ruxandra Eugenia Socaciu utilizează o tehnică mixtă în lucrarea Poveștile hârtiei și anume imprimare cu site serigrafice și șablon pe hârtie realizată manual și hârtie reciclată, utilizând suport de pânză și hârtie reciclată. De asemenea întâlnim la Liana Bădău o tehnică personală, mixtă și anume: pictură, serigrafie și manipulare digitală, în lucrarea Arcane Imperium.
Doamna Mariana Negreanu prezintă în lucrarea Simboluri, un ansamblu format din 4 piese ce conțin colaje cu elemente de broderie manuală pe suport sintetic, o lucrare cu o cromatică complexă și o îmbinare delicată, dar totodată energică a formelor.
Steagul speranței al Georgetei Hlihort, Steagul prințesei al Mariei Elis Popescu-Lopez, Argilă, meșteșug și sufletal Danei Dincă, Drapel și Breasla Măcelarilor ale Anei Elena Stoinescu, Breasla Bistriței a Marinei Liliana Simina, Festung medieval al Denissei Șerban Maschek, sau Omagiul breslei croitorilor al lui Valentin Teodorescu, Porumbeii Danielei Maria Nechita, LifeSaveral lui Alexandru Vrăjitoru sunt doar câteva titluri din cadrul acestei expoziții în care talentul, munca și pasiunea se întâlnesc într-un evident spirital creației divine, în care trecutul și viitorul se contopesc pe aceeași linie cromatică și texturală, în care predomină echilibrul, în toate formele sale.
Expoziția de artă vizuală Steaguri medievale imaginare 2020 este una dintre surprizele plăcute ale lunii decembrie pentru iubitorii de artă; este realizată și organizată cu multă bucurie și aduce încă un cadou publicului, la sfârșitul acestei luni: un DVD cu mărturisirile trăirilor artiștilor în timpul creației pentru acest eveniment, texte ale artiștilor (exprimarea în scris a conceptului urmărit), clipurile de promovare a expoziției și multe alte surprize.
Un spectacol dinamic de formă și culoare, expoziția îți lasă fantezia să viseze fără limite asupra zilei de mâine, pentru că viața este o neobosită luptă în a-i găsi sensul.
Bucuria nu s-a terminat odată cu finalizarea acestui articol, pentru că eu totuși sper ca Moș Crăciun să apese butonul magic și să anunțe întreaga omenire că totul a fost un vis urât, pandemia s-a risipit cu primii zori, iar noi ne putem în sfârșit îmbrățișa, în seara de Ajun.
Terminăm cu un gând despre artă al marelui cugetător care a fost, este și va fi C.G. Jung.
,,Arta este un tip de imbold înnăscut, care pune stăpânire pe ființa umană și o transformă în instrumentul său. Pentru a practica această lucrare dificilă este uneori necesar ca omul să-și sacrifice fericirea și tot ce face viața să merite să fie trăită pentru cineva obișnuit.”
Acum se termină cuvintele doamnei Popescu. Să fluture deci steagurile în aerul fără viruși! Am zis!
Aristotel Bunescu

 

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Cântând în ploaie. Torențială!

Am împrumutat titlul unui celebru film muzical lansat pe piață chiar în anul în care m-am născut. Acum au...

Mica Romă (5): Septimiu Popa, Temnițele Clujului. Caravanele Ardealului

Al cincilea volum al colecției „Mica Romă XXI”, apărută la editura Vremea începând cu anul 2020, este constituit de...

One Ocean Summit: soluții practice pentru conservarea și restaurarea ecosistemelor marine

Decizii politice cu impact asupra sănătății oceanului „Oceanul face posibilă viața pe pământ, produce mai mult de jumătate din oxigenul...
promovare onlinespot_img

Jurnalele lui Cristian Bădiliță, într-o nouă ediție

Editura „Vremea” a avut inspirația de a aduna între coperțile aceleiași cărți patru jurnale publicate anterior de Cristian Bădiliță...

Soarta cărților

Stă pe raft totuși stingheră, deși e înconjurată de surate. La cei aproape o sută de ani ai ei,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi