Încep aceste rânduri în zorii zilei de 27 februarie, 2021, când calendarul ne arată că pe cer apare Luna plină. Semnificația evenimentului este culegerea roadelor muncii depuse o lungă perioadă de timp.
Eu voi scrie în rândurile următoare despre roadele bogate ale celor care au pus la cale Conferința “Dezvoltare și inovare în afaceri”, ediția a V-a – “Lobby și advocacy în România”. Personal, am numit-o reuniunea superlativelor, la care au participat specialiști de înaltă clasă. Iată numai câteva argumente pentru titlul articolului:
1) A fost cea mai bogată conferință cu o durată de aproape 6 ore. Ne referim la bogăția de abordări, exemple, studii de caz, toate au făcut ca timpul pur și simplu să zboare. Nici nu am știut când a trecut timpul și doream mereu să vină alți vorbitori.
2) Numai anunțul reuniunii a acumulat o cifră record de vizualizări.
3) Înregistrările celor două panele de pe pagina de Facebook a Revistei Patronatului Român au atins, la rândul lor, un număr impresionant de accesări.
4 ) Iar la final, ce e mai important, calitatea invitaților și a comunicărilor.
5) Comunicările au fost susținute de vorbitori din mai multe state.
Totul în cadrul extrem de elegant de la Grand Hotel Continental, Sala Grand Concerto. Consemnăm succesul sistemului mixt live-fizic cu reuniune în sală, dar și sesiune ZOOM, transmisă live–online pe pagina de social media.
Panelul 1 – din 24.02.2021 – “LOBBYING, ADVOCACY și PR – NOI MODELE DE BUSINESS ” – “Lobbying, Advocacy and Public Relations – New Business Model” a beneficiat de un moderator de clasă, Dr. Sorana Paun Pop, Cyber Security Consultant at The International Civil Aviation Organization.
Panelul 2 – din 26.02.2021 – „Lobbying și Advocacy – Pros & Cons”, – a fost orchestrat cu profesionalism de Dr. Corneliu Calotă – Redactor șef Revista Patronatului Român, Ziarist cu o bogată experiență de radio, televiziune, presă scrisă și online.
Conferința a reușit să prezinte concepte regăsite în titlu dintr-o perspectivă pluridisciplinară, definind și lămurind noțiunile, modul și procedurile de lucru, precum și geopolitica lobby și advocacy. Un accent important a fost acordat aspectelor legate de lobby și advocacy într-o perioadă dominată de pandemie și deplasarea rapidă a unui are număr de activități în spațiul virtual,
Problemele abordate de vorbitorii cu experiență au prezentat multiplele fațete ale lobby-ului, advocacy și PR, precum și interfețele acestora, modul în care aceste activități sunt percepute și modul în care pot fi utilizate în modelele de afaceri.
Primul vorbitor al primului panel a fost profesorul Iulian Chifu, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Președinte Centrul de Prevenire Conflicte și Early Warning București cu tema: ,,Geopolitica Lobby și Advocacy – contextul internațional și impactul asupra economiilor naționale”.
Un centru de greutate l-a reprezentat comunicarea domnului Alin C. POP, Președinte Institutul Arbitral Român cu titlul: ,,Advocacy – perspective și abordări practice”.
Cu o experiență 30+ în avocatură în drept comercial, dreptul muncii, dreptul aviației, și în organizarea de conferințe internaționale Aviația Civilă, organizarea de conferințe și simpozioane pe teme juridice, arbitraj comercial, Dl Av Alin Pop este Președintele Institutului Arbitral Român și Președintele Curții De Arbitraj CAIB – BIAC.
Alin Pop a absolvit Facultatea de Drept în cadrul Universității București, urmând apoi specializarea post – universitară în comerț internațional, tot la această universitate.
Începând cu anul 1987 a pus bazele Cabinetului Individual A.C. Pop, pe care îl conduce și în prezent. De asemenea, a deținut funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Ilfov. După ce aceasta și-a încetat activitatea, dl. Pop, înțelegând importanța și utilitatea arbitrajului, precum și necesitatea educației în acest domeniu, a pus bazele Curții de Arbitraj Comercial Ilfov din București, al cărui Președinte este în prezent, reconfigurând în integralitate modalitatea de abordare a arbitrajului. Totodată, a pus bazele Institutului Arbitral Român cu scopul de a promova arbitrajul la nivel național, regional și internațional, desfășurând activități de pregătire a arbitrilor, conferințe, seminare și alte evenimente menite să dezvolte un sistem de arbitraj solid și susținut de profesioniști.
Expertiza domnului Pop acoperă o gamă largă de domenii, printre care și drept aerian.
Alin Pop a urmat cursuri de drept aerian organizate de IATA și a obținut printre altele, un certificat în bussines management de la Wallace E. Carroll School of Management Boston.
Preocupat încă de la începutul carierei sale de contextul legislativ național și internațional, dl. Pop și-a dezvoltat cariera punând accent atât pe normele de drept național, cât și internațional, înțelegând că dezvoltarea și mondializarea se realizează prin atingerea unui nivel de conștiință comună.
Introducem acum în centrul atenției un vorbitor cu o comunicare în limba engleză. De subliniat aici facilitatea oferită de organizatorii conferinței de a asculta totul în două variante. În limba română și în limba engleză. Programul a continuat deci cu Albi ALLA, Lobbyist, Alber & Geiger, Brussels. El a vorbit despre: Lobby o perspectivă practică
Numeroșii specialiști care au urmărit cu real interes comunicările au putut să îl asculte și să îl vadă apoi pe domnul Marian – Jean MARINESCU, Membru al Parlamentului European cu subiectul: Lobby și Advocacy – interfețe în procesul de reglementare la nivel european și impactul economic asupra piețelor interne.
A fost o seară aparte, cu un nivel deosebit de abordare. Toate au trezit interesul nostru real pentru panelul 2, programat peste 48 de ore.
În data de 26 februarie, conferința a continuat cu panelul doi moderat de Dr. Corneliu Calotă, Redactor sef Revista Patronatului Roman, Profesor asociat SNSPA. Ziarist cu o bogată experiență de radio, televiziune, presă scrisă și online. A ocupat mai multe funcții de management în industria de televiziune. A fost consilier de stat și purtător de cuvânt al Guvernului României.
Este doctor în științe politice, specialitatea Relații Internaționale. Este cadru didactic asociat la Școala de Studii Politice și Administrative
Un start de program cu mare impact a fost cel reprezentat de comunicarea doamnei Andreea Maria PAUL
Tema: „Dezvoltarea afacerii prin lobby, advocacy și PR – o perspectivă națională”
Doamna Andreea Maria PAUL este specialist reputat în economie, președinte al think-tankului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. A fost deputat în Parlamentul României, reprezentând Țara Oașului. Este doctor în Economie și profesor asociat la Facultatea de Relații Economice Internaționale de la ASE. A activat ani de zile ca cercetător la Institutul Național de Economie de pe lângă Academia Română, a fost timp de 3 ani consilier prezidențial în Administrația Prezidențială, membru al Parlamentului European și consilier economic pentru doi Primi Miniștri ai Guvernului României.
Un alt vorbitor de valoare a fost Doamna Adriana Ahciarliu Kyriakidis cu tema
„Lobbyingul ca instituție publică. Cercetare empirică asupra percepției activității de lobby”
Doamna Adriana Ahciarliu Kyriakidis are formație diplomatică, cu o experiență de 20 de ani în marketing financiar-bancar, comunicare, lobby și advocacy. A fost director de comunicare a Băncii Naționale a României și consultant senior al Guvernatorului BNR pentru politica monetară a Uniunii Europene. Este doctor în relații internaționale, a absolvit cursurile de masterat în afaceri publice organizat de Fondul Monetar Internațional, Washington DC și este înscrisă în programul postdoctoral „Lobbyingul, instituție publică în Uniunea Europeană”. A fost key speaker în mai multe conferințe internaționale dedicate cooperării financiare și a publicat numeroase articole despre lobby, ca instrument de promovare a democrației în Europa.
Tema: „Lobby-ul un serviciu necesar sau trafic de influență” a fost susținută de domnul
Radu Nicosevici, Președintele Academiei de Advocacy.
Domnul Radu Nicosevici este membru fondator al Academiei de Advocacy, în cadrul căreia derulează programe şi proiecte de îmbunătăţire a cadrului legislativ, pentru diferite grupuri de interese legitime din România. A iniţiat programe de tip master în domeniul advocacy la Universitatea de Vest din Timişoara și a inițiat introducerea profesiei de lobby în Codul Ocupațional din România, având codul COR 243220 – specialist in activitatea de lobby.
Domnul Nicosevici a fost a membru în Comitetul Economico Social European, în perioada 2007-2015. A contribuit la elaborarea legilor accesului liber la informaţia publică, legii transparenţei, legii aprobării tacite, a declaraţiei pe proprie răspundere. Este solicitat cu precădere în iniţierea şi coordonarea campaniilor de advocacy în beneficiul grupurilor de interese legitime ale societății civile românești. Este o persoană publică, cu rol activ în promovarea principiilor democrației participative, fiind solicitat frecvent ca lider de opinie.
De la rolul de moderator, domnul Calotă a trecut la cel de specialist cu tema „Lobby si advocacy, partea întunecată”. Iată cum se prezintă: ,,Sunt un ziarist cu o experiență de 30 de ani în televiziune, radio, presă scrisă și online. Am desfășurat activități de presă pe toate palierele profesionale, de la reporter, până la prezentator de știri pe postul național de televiziune și am ocupat mai multe funcții de management în industria de televiziune. În anii 1990, am participat activ la campania de advocacy pentru integrarea României în Uniunea Europeană și NATO. Am fost consilier de stat și purtător de cuvânt al Guvernului României și m-am ocupat cu acțiuni de lobby și advocacy pentru promovarea imaginii și brandului de țară al României. Sunt doctor în științe politice, specialitatea Relații Internaționale, master în comunicare audio-vizuală, sunt coach și trainer de Public Speaking și educarea vorbirii (Logopedie). Am fost cadru didactic la Institutul Diplomatic Român, Universitatea Transilvania din Brașov și sunt cadru didactic asociat la Școala de Studii Politice și Administrative”.
A fost apoi rândul domnului Corneliu Ionașcu. El a prezentat Tema: „Lobbyingul pentru mediul de afaceri reprezentat de IMM-uri”.
Domnul Corneliu Ionașcu este profesor universitar, fost comisar șef adjunct Garda Financiar și director Direcția juridică, contencios și control din Bankcoop, președinte CA Bankcoop Chișinău. Domnul Corneliu Ionașcu este mediator, practician in insolventa, membru al INSOL Europa, președinte al Instanței Superioare de Disciplina UNPIR și președinte al Asociației “HIRAM”.
Programul a continuat cu intervenția susținută de domnul Iulian Gropoșilă pe ZOOM „Lobby și Advocacy în mediul de afaceri din România”
Iulian Gropoșilă este vicepreședinte pentru educație, inovare si fonduri europene al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Președinte al Patronatul IMM Constanța. Este consultant în afaceri și management, specialist lobby&advocacy și în dreptul afacerilor în societatea informatizată.
„Reglementări în materie de Lobby & Advocacy. Caz particular: Austria” a fost tema domnului Alexandru IONAȘCU. El este doctorand în domeniul Științe Politice, Politici Publice Europene. Este licențiat în jurnalism și științele comunicării și absolvent al programului de Master în Relații Internaționale și Integrare Europeană. Domnul Alexandru Ionașcu este specialist certificat în Lobby și Advocacy, expert Achiziții Publice și formator de formatori. Activează actualmente la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale București.
O dovadă clară a interesului suscitat în rândul participanților la conferință legat de valoarea comunicărilor prezentate este solicitarea firească a participanților de a primi, în scris, contribuțiile care au dat o consistență evidentă întregii reuniuni. Organizatorii au răspuns, desigur, afirmativ la această solicitare.
Cezar Iulian Armașu – Director Revista Patronatului Român, a dinamizat dezbaterile prin întrebări pertinente și a concluzionat: ,,Societatea civilă nu are încă o voce destul de puternică pentru afirmarea intereselor sale, a valorilor, dar și a credințelor despre modul în care societatea ar putea merge din ce în ce mai bine. Vreau să subliniez că Revista Patronatului Român și-a asumat misiunea de a întări vocea societății civile, vocea tuturor partenerilor sociali – sindicate, patronate, organizații neguvernamentale – oferind un tuturor un spațiu de comunicare.
Mai mult, revista noastră dorește să propună o variantă de coagulare a intereselor societății civile, a tuturor partenerilor sociali. Dorim astfel formarea unui curent de opinie legat de agenda publica.
Și anume, care sunt temele de interes într-un anumit moment care trebuie sa stea în fața atenției societății și decidenților politici. Nu înseamnă că vom uniformiza punctele de vedere. Sigur sindicatele au un punct de vedere, patronatele au alte priorități, tot așa și societatea civilă, dar este necesar un parteneriat pentru stabilirea agendei publice. Avem o voce consultativă, dar de multe ori ea nu este luată în considerație”.
Corneliu Calotă a închis reuniunea cu următoarele cuvinte:,,Vă mulțumim, a fost o seară foarte fructuoasă, cu multe idei. Asta ne face încrezători că seria noastră de conferințe și dezbateri care a început în octombrie, iar acum a ajuns la ediția cu numărul cinci, va continua cu teme de interes pentru toate patronatele din România. Concluziile noastre vor putea oferi informații valoroase decidenților politici”.
Doamna Adriana Ahciarliu Kyriakidis a intervenit apoi spunând: ,,Vreau să felicit organizatorii pentru nivelul ridicat al discuțiilor și de reprezentare. A fost o reală plăcere să fiu implicată în acest proiect. Succes tot înainte!”
La finalul acestor rânduri, cu umilință cutezăm a ruga organizatorii conferinței să primească și mulțumirile mele, deoarece mi-au oferit ocazia să urmăresc și apoi să fac sinteza unei reuniune de real interes.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România