ȘahDiagrama săptămâniiSecretul lui Bobby Fischer (partea a doua)

Secretul lui Bobby Fischer (partea a doua)

-

promovare onlinespot_img

Cu 50 de ani în urmă, în data de 20 iulie 1971, Bobby Fischer și Bent Larsen au jucat a șasea și ultima lor partidă din semifinalele Meciurilor Candidaților. Fischer a câștigat toate cele șase partide. Pentru Fischer, această victorie însemna a 19-a victorie consecutivă împotriva jucătorilor de top, un record incredibil și nedoborât nici până în ziua de azi. În noua sa carte ”The Unstoppable American: Bobby Fischer’s Road to Reykjavik”, marele maestru olandez Jan Timman analizează îndeaproape această serie de victorii și dominația lui Fischer în anii 1970-1971. Încrezător, antrenant și cu noi perspective despre punctele forte și punctele slabe ale lui Fischer. În cele urmează, vă prezentăm partea a doua a unei recenzii despre cartea lui Timman, recenzie apărută în cunoscuta revistă online chessbase.com sub semnătura lui Johannes Fischer. 

Prima parte a articolului poate fi citită aici: Secretul lui Bobby Fischer (partea întâi)

_____________

Jan Timman, The Unstoppable American : Bobby Fischer’s Road to Reykjavik, Publisher: ‎ New In Chess (August 25, 2021), Paperback,‎ 256 pages

Timman a analizat partidele lui Fischer cu ajutorul unui computer, dar în comentariile sale nu copleșește cititorul cu variante nesfârșite, ci se limitează la o selecție a momentelor importante pentru a evidenția punctele critice și pentru a spune povestea jocului respectiv. Acest lucru face ca analizele să fie foarte ușor de înțeles și cititul în sine să fie o plăcere.

Comentariile lui Timman permit cititorului să se bucure și să aprecieze șahul fantastic al lui Fischer, dar dezvăluie, de asemenea, că americanul a avut nevoie și de ceva noroc pentru a obține acele rezultatele incredibile.

Este remarcabil și felul lui Timman de a scrie simplu și încrezător. Acesta a extras lucruri din diverse surse despre viața lui Fischer din 1970 până în 1971, dar la fel ca și în cazul analizelor partidelor, Timman a selectat din nou cu atenție bogăția de material, pe care o completează ocazional cu anecdote din propria sa viață, propriile sale opinii, dar și opiniile altor jucători precum Robert Hübner sau Vlastimil Hort, care au jucat împotriva lui Fischer. Abilitățile narative ale lui Timman și profunda sa perspectivă asupra șahului profesional îi permit și lui să povestească binecunoscuta poveste a drumului lui Fischer către Campionatul Mondial într-un mod mai incitant și distractiv, dar și reținut și neutru.

Acest lucru face ca ambele părți ale cărții ”The Unstoppable American”, analizele lui Timman și pasajele narative ale ei, să fie o lectură plăcută. Chiar și cei mai mari fani ai lui Fischer, care știu aproape tot ce s-a publicat vreodată despre eroul lor controversat, ar trebui să se bucure de această carte și să învețe lucruri noi despre Bobby. 

Pe data de 14 decembrie 2021, Jan Timman își va sărbători aniversarea de 70 de ani. De la sfârșitul anilor 1970 până la începutul anilor 1990 a fost unul dintre cei mai buni jucători din lume, iar în 1993 a jucat contra lui Anatoly Karpov pentru Campionatul Mondial FIDE. Cu cărți precum ”The Art of Chess Analysis”, ”The Art of the Endgame”, ”Timman’s Titans”, ”The Longest Game” sau ”Timman’s Triumphs”, Marele Maestru olandez nu s-a impus doar ca șahist, ci de asemenea, ca unul dintre cei mai buni scriitori de șah din lume. 

Revista ChessBase #202 îi aduce un omagiu Marelui Maestru olandez printr-un număr special: numeroși mari maeștri prezintă și adnotează partida lor preferată din bogatul portofoliu al carierei șahiste a lui Jan Timman.

__________________

Traducere și adaptare: Iustin Iamandi

Jan Timman, The Unstoppable American : Bobby Fischer’s Road to Reykjavik, Publisher: ‎ New In Chess (August 25, 2021), Paperback,‎ 256 pages

Foto: Fischer (stânga) joacă cu piesele albe împotriva campionului mondial din acea vreme, marele maestru sovietic Mihail Tal/ By Bundesarchiv, Bild 183-76052-0335 / Kohls, Ulrich / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5665206

Random posts

La ce se gândea primul „computer” din istorie

Eu unul țin minte cum au apărut primele programe comerciale de jucat șah. Le puteai găsi în magazinele de...

The Right Business Choice: Yugo Neumorni & Călin Rangu – Aspecte de Cyber Security într-o lume VUCA

În ediția cu numărul 5 a emisiunii „The Right Business Choice” au participat în calitate de invitați, Yugo Neumorni,...

Evocarea profesorul Victor Dan Zlătescu – Varianta engleză

We all live in the avalanche of news related to the current pandemic. Slowly, we see that a fundamental...
promovare onlinespot_img

Justiția „din Schengen” și justiția din România

Când cineva mi se va mai arăta dezamăgit că România nu e primită în spațiul Schengen, am să-i ofer...

Șah: David Gavrilescu va juca pentru EUROPA

Șah: David Gavrilescu va juca pentru EUROPA 8 octombrie 2020 Jucătorul de șah David Gavrilescu a fost selecționat în echipa Europei...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi