Privesc fila de calendar când scriu aceste rânduri. Suntem în 14 brumărel, anul de grație 2021. Este Ziua Mondială a Vederii. Deviza este ,,Iubește-ochi”.
În capitolul 9 din Epistola lui Ioan este relatat un episod emoționant, ca atâtea altele în cartea sfântă. Iisus dă vederea unui orb din naștere. Să ne imaginăm, cu ochii minții, ce a fost în sufletul acelui nefericit, care a devenit fericit, datorită Mântuitorului nostru. Vă dați seama cât de mult și-a iubit el ochii în zilele următoare.
Privesc acum coperta viitoarei cărții Egocentric volumul 3 semnat, în mod inconfundabil, de posesorul actelor pe numele Claudiu Oțeleanu. Ce văd? O mulțime de ochi. Chiar dacă privesc lumea prin gaura cheii, sau tocmai atunci ei văd, în mod clar, culorile curcubeului. Semnul legământului dintre Creator și creație.
Într-o lume a paradoxurilor, mai pun și eu unul aici și așez, încă de la debutul rândurilor mele chiar concluzia. Aceasta sună așa: A treia carte din trilogie este cea mai bună, prin valoarea sa, prin viziune și profunzime. Ne întrebăm, în mod firesc, unde va ajunge domnul Claudiu Oțeleanu dacă va scrie poezie în această curbă mereu ascendentă?
Marele poet creștin Ioan Alexandru, îmi spunea privind un grupaj, ori un volum de poeme, să ne uităm mai întâi la titluri. Ce titluri folosește Claudiu Oțeleanu? ,,Culori”, ,,Viață”, ,,Prospețime” și tot așa până la ,,Poveste”. Ultima poezie din carte. Priviți, cu alte cuvinte, culorile pline de prospețime ale vieții. Urmează epilogul, o poveste care este de fapt o ușă către următoarea trilogie, a treia. O așteptăm cu un real interes.
Pentru cine nu știe încă, domnul Claudiu Oțeleanu a mai comis o trilogie. Este vorba despre proza din ,,Timp lipsă”.
Eu am aflat că este trăitor în Brașov un personaj plin de mistere și farmec de la o rudă îndepărtată. Anduena Mehediți. Ea este acum într-o lume mai bună fără pandemii. Astfel, Claudiu Oțeleanu este pentru mine darul de dincolo de viață și de moarte primit, cu eleganță, de la Anduena.
Privesc acest dar și mă minunez. Câte calități are…Iată și portretul autorului…
Claudiu Oțeleanu trăiește intens, cu ochii larg deschiși, alături de ceilalți autori de poezii din zona bogată a Brașovului: Adrian Lesenciuc, Mircea Brenciu Freud, Alexandru Mușina, Adrian Moruzi, Andrei Bodiu, Mihaela Malea Stroe, Tiberiu Foris, Petrișor Mandu, Simona Popescu, Angela Nache, Claudiu Mitan, Mihai Ignat, Liviu Ioan Stoiciu, Romulus Bucur, Laurențiu Ciprian Tudor, Gellu Dorian, Marius Oprea, Mihail Vakulovschi, Daniel Piscu, Adrian Munteanu, Daniel Drăgan, Ștefan Baciu, Cătălin Stanciu, ori Silvana Enache.
Este momentul să subliniez și valoarea viziunii grafice suprarealiste a cărții, ce poartă o semnătură inconfundabilă – Călin Nițu.
Am pomenit de a treia trilogie.
Plecând de la experiența de jurnalist a autorului, credem că niște interviuri cu oameni interesanți, care au ceva de spus pentru contemporaneitate, la intersecția mileniului doi cu mileniul trei al erei creștine, ar fi ceva deosebit. Pentru cei prezenți, dar și pentru viitorime.
Trei cărți ,,Egocentric”, trei volume ,,Timp lipsă” și eventual trei selecții de interviuri ar străbate deceniile în bibliotecă.
Mă gândesc deja la cititorul de peste jumătate de secol. Va deschide minunat aceste pagini și va vedea culorile pline de prospețime ale vieții din vremea noastră. Te salut peste timp cititorule, peste granițele vieții. Lansarea cărții va avea loc în luna noiembrie 2021.
Semnez pentru conformitate,
Aristotel Bunescu
P.S. În timp ce scriu la calculator, soția intră și îmi spune să îmi mai protejez ochii și să fac o pauză, să plec din fața ecranelor. Și ea este poetă. Am primit de la tipografie cel mai recent volum al său ,,Emoții”. Cu un poet în casă, scriind despre un alt poet un fel de prefață, nu este de mirare dacă încep și eu să umblu la rime:
Cortina se ridică, în lumină, sala a amunțit
Muza poeziei printre noi a venit.
Ea ne arată multe poeme colorate,
Rime, idei și vise minunate.
Vă rostesc solemn și puțin emoționat
Bun venit în spațiul cu poeme încărcat!
Deschidem o carte de Claudiu Oțeleanu,
Volum ce încununează luminos tot anu.
Poemele așteaptă savant rânduite
Să fie rând pe rând privite, apoi citite.
Rețineți autorul, nume și prenume
Publicul vrea ce e mai frumos pe lume!
Cortina se pregătește să cadă, încet, încet
Muza poeziei se retrage discret.
Cuvintele mele se apropie de final
Declar volumul deschis oficial.
Aplaudăm autorul foarte tare
Primește acum de la noi o felicitare.
Semnează un admirator fidel
Adică Bunescu Aristotel.
Foto: Youtube. Cum realizăm un semn de carte