ȘahDiagrama săptămâniiSăptămâna în șah: 8 – 14 martie 2021. Turnee...

Săptămâna în șah: 8 – 14 martie 2021. Turnee de primăvară

-

promovare onlinespot_img

La un an de când a fost declarată pandemia care a dus la un lockdown aproape planetar, calendarul competițional sportiv începe să capete consistență, inclusiv pentru șah. În România, luna aprilie este deja plină cu competiții oficiale. Astfel, stațiunea Mamaia va găzdui, în perioada  6-15 aprilie, Campionatele Naţionale Individuale pentru juniori, la grupele de vârstă de 14, 16, 18 și 20 ani, cu competiții separate la feminin și masculin, la șah clasic, șah rapid, blitz și dezlegări. Finalele de juniori se vor disputa la Hotelul Ramada din Mamaia, conform regulilor sanitare anti-Covid stabilite de Federația Română de Șah. Juniorii constănțeni care nu doresc să se cazeze în hotelul în care se vor disputa finalele, se vor prezenta la fiecare două zile cu un test nou pentru diagnosticul COVID-19 (test rapid antigen sau real-time PCR) cu rezultat negativ, aceasta însemnând un test în prima zi de joc, apoi în zilele 3, 5 și 7 de concurs.

Urmează Finala Campionatelor Naţionale Individuale de șah clasic pentru seniori, (feminin și masculin), ediţia 2021. Finalele vor fi organizate, în perioada 18 – 25 aprilie, la Hotel Moldova din Iași. După Paștele ortodox sunt programate Campionatele Naţionale Individuale 2021 pentru copii, la grupele de vârstă de 8, 10 și 12 ani. Acestea vor fi organizate, în perioada 4 – 12 mai la Rin Grand Hotel din București.

***

Tot din actualitatea internă, semnalăm Adunarea Generală Ordinară a Federaţiei Române de Şah, programată sâmbătă, 20 martie, ora 10, în sala “Nadia Comăneci”, aflată la etajul 8 al Ministerului Tineretului și Sportului. Din motive de siguranță sanitară, FRȘah a limitat participarea fizică la doar 25 de delegați ai structurilor membre, la care se adaugă 5 persoane din conducerea și secretariatul federației. Ceilalți delegați cu drept de vot vor putea participa la Adunarea generală a FRȘah prin intermediul platformei ZOOM. În prezent sunt 251 de structuri sportive cu drept de vot, afiliate la FRȘah. Cele mai multe sunt din București – 33, pe următoarele locuri fiind Constanța și Ilfov – 14, Timiș – 13, Brașov și Iași – 12, Prahova – 11. Sunt însă și câteva județe cu o singură structură sportivă afiliată: Bistrița Năsăud, Covasna, Giurgiu, Gorj, Mehedinți, Tulcea și Teleorman.

***

Se reiau concursurile de șah și în străinătate și se pare că bazinul Mediteranei este cel mai activ! În orașul Rijeka din Croația a fost organizat, în perioada 7 – 13 martie, turneul de mari maestre „Florile Mediteranei” / WGM Mediterranean Flowers. A fost un turneu de șah clasic, cu 10 participante din Bulgaria, Italia, Serbia, Slovenia și, desigur, Croația. Turneul a fost câștigat de marea maestră Laura Unuk (slovenia), cu 7 puncte din 9 partide, urmată de maestra internațională Victoria Radeva (Bulgaria), cu 7 puncte.

***

Un circuit de turnee de șah clasic, de weekend, Italian Spring Tour, este organizat în peninsulă. Cel mai recent turneu de șah clasic, de 5 runde, a fost organizat în perioada 12 – 14 martie, la Bassano del Grappa. Au participat 48 de jucători, iar pe primele locuri s-au clasat doi tineri mari maeștri, Nicholas Checa (Statele Unite) și Pier Luigi Basso (Italia), fiecare cu 4,5 puncte din 5 partide. Prima etapă a circuitului, disputată  tot la Bassano, a fost câștigată de maestrul internațional belgian Daniel Dardha, aflat la vârsta junioratului, iar a doua etapă, organizată la Veneția, de marele maestru italian de origine rusă Danyyil Dvirnyy.

***

Cea mai puternice competiții disputate în săptămâna precedentă au fost campionatele individuale de seniori ale Israelului, organizate în orașul Haifa, în perioada 7 – 14 martie. Finala feminină, în sistem open de 9 runde cu 14 participante, a fost dominată de marea maestră Yuliya Shvayger, care a câștigat-o cu 8 puncte din 9 partide, pe locul secund clasându-se Nadeja Peprun, cu 6 puncte. Yuliya Shvayger se află pe locul 95 în top  ELO 100 al jucătorilor din Israel, pe primul loc fiind Boris Gelfand.

În campionatul masculin, disputat în sistem open, de 9 runde, au fost 32 de jucători, printre care și cea mai bine cotată jucatoarea a Israelului, marea maestră Marsel Efromski, care însă a încheiat turneul pe locul 25. Nu au participat 7 din primii 10 jucători ai Israelului, printre absenți numărându-se șahiști cu o mare experiență și cu multe prezențe la olimpiadele pe echipe, precum Boris Gelfand, Emil Sutovsky, Maxim Rodshtein și Boris Avrikh. Noul campion al Israelului este marele maestru Viktor Mikhalevsky, cu 7 puncte din 9, care a avut un parcurs remarcabil în a doua jumătate a openului, cu 4,5 puncte în ultimele 5 partide. Pe următoarele locuri s-au situat Ido Gorshtein, un maestru FIDE în vârstă de 19 ani și marele maestru Tamir Nabaty, fiecare cu 6,5 puncte.

În runda a 4-a a campionatului masculin individual al Israelului s-a disputat partida Ohad Kraus – Yahli Sokolovsky, în care cei doi jucători au făcut rocade pe flancuri diferite, fiecare parte atacând poziția regelui advers! S-a ajuns în poziția din diagramă, în care albul a făcut un sacrificiu spectaculos, 21.Dxf7+ după care negrul a cedat. La 21…Rh8, urmat 22.Txh7 mat, iar la 21…Txf7 albul continua cu 22.gxh7+ Rh8 23.Cg6 mat. 

 

Stefan Baciu
Ștefan Baciu este jurnalist la Radio România Internațional și maestru FIDE. În perioada studenției a câștigat trei medalii cu echipa Politehnica București în Campionatul național pe echipe mixte, bronz – 1983, argint – 1985 și aur – 1988. Din 1992 este jurnalist la Radio România Internațional, post al Societății Române de Radiodifuziune. A scris comentarii despre mari turnee, a prezentat portrete ale unor personalități din lumea șahului și a transmis pentru Radio România Actualități relatări de la mari competiții organizate în țară sau în străinătate. A fost prezent, ca jurnalist, la patru ediții ale olimpiadelor de șah pe echipe, Istanbul – 2000, Bled – 2002, Torino – 2006 și Dresda – 2008. Atunci când timpul îi permite, se așază la masa de joc, reușind uneori să obțină victorii chiar și partide cu mari maeștri. În 2015 și-a adăugat în palmares două titluri de campion național de veterani la blitz și dezlegări.

Random posts

Mica Romă (11): Ion Agârbiceanu, „Strigoiul”

Romanul „Strigoiul” a fost încheiat pe 3 iunie 1944. De atunci și până la moartea sa, pe 28 mai...

Sertarul cu aplauze, varianta ProTV

Segmentat de revoluție în timpul conceperii, Ana Blandiana a scris un roman intitulat „Sertarul cu aplauze”. Nu știu dacă...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XII). „Cea mai lungă mutare posibilă”

Numărul 11 din 1 iunie 1926 are opt pagini și începe cu o prezentare teoretică a așa-numitelor „maturi inverse...
promovare onlinespot_img

Gata! Mă fac chelner. 10.000 dolari numai un singur bacșiș

Doamnelor și domnilor, gata, am stabilit în consiliu de familie. Mă fac chelner. Las baltă gazetăria, cometariile de artă,...

Turneul de Anul Nou la sumo a început la Tokio

Pe canalul de YouTube NattoSumo poate fi urmărit festivalul de Anul Nou la sumo, care a început pe 8...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi