ȘahDiagrama săptămâniiSăptămâna în șah: 15 – 21 martie 2021. Victorii...

Săptămâna în șah: 15 – 21 martie 2021. Victorii și transferuri

-

promovare onlinespot_img

„Skilling Open”, a patra etapă a circuitului de turnee șah online „The Meltwater Champions Chess Tour”, s-a încheiat duminică, 21 martie, cu victoria marelui maestru olandez Anish Giri care l-a învins în finală pe Ian Nepomniachtchi (Rusia), după ce a câștigat ambele partide suplimentare de blitz. În sferturile de finală, Giri Anish a disputat un meci de 8 partide de șah rapid cu francezul Maxime Vachier-Lagrave, meci câștigat cu 5 – 3, după care în semifinale a trecut, cu același scor de americanul Wesley So. Pentru victoria în acest turneu, Anish Giri a încasat un cec de 60 de mii de dolari. Campionul mondial, Magnus Carlsen a încheiat turneul pe locul 3, după ce l-a învins în finala mică pe americanul Wesley So. Următoarea etapă, a 5-a din cele 10 ale circuitului, se va disputa la 24 aprilie.  

În clasamentul circuitului, organizat de „Play Magnus Group”, pe primul loc este Wesley So, cu 140 de puncte, urmat de Magnus Carlsen 135 de puncte, Teimour Radjabov (Azerbaidjan) – 108 puncte și de Anish Giri – 105 puncte. Pe lângă Ian Nepomniachtchi și Maxime Vachier-Lagrave, în circuit mai joacă Levon Aronian (Armenia/SUA), Hikaru Nakamura (SUA), Daniil Dubov (Rusia), Alireza Firouzja, jucător de origine iraniană care concurează sub steagul Federației Internaționale de Șah, FIDE și Jan-Krzysztof Duda (Polonia). Turneul final al circuitului se va dispta în luna septembrie.

Statele Unite au făcut două „mutări” importante în ultima lună! 

Jucătorul de origine filipineză Wesley So, nr 9 în topul mondial ELO, a devenit recent cetățean american. El a depus jurământul la biroul Serviciului pentru cetățenie și imigrare din St. Paul, Minneapolis. Wesley So era deja pe lista jucătorilor americani și ar fi putut reprezenta SUA la olimpiadele pe echipe, chiar dacă nu avea cetățenia americană, însă a preferat să facă acest pas important. După ceremonie, Wesley So a declarat pentru US Chess că este recunoscător acestei țări care a fost atât de bună și ospitalieră cu el. 

Levon Aronian, locul 5 în topul mondial, a anunțat că se instalează la Saint Louis, cu ajutorul marelui filantrop american și iubitor al șahului Rex Sinquefield și că va trece de pe lista Armeniei pe cea a Statelor Unite. „Anul trecut a fost greu pentru noi toți: epidemie,  război, iar în cazul meu adversități personale și indiferența absolută a statului față de șah. A trebuit să aleg între a renunța la munca mea de o viață sau de a mă muta acolo unde sunt apreciat” a scris Levon Aronian pe Twitter. Până în 2018, șahul din Armenia a primti un sprijin substanțial din partea statului, prin fostul președinte al Armeniei, Serzh Sargsyan, care era și președintele Federației Armene de Șah. Pe de altă parte, în luna martie a anului trecut, soția lui Levon Aronian, maestra internațională Arienne Caoili, australiancă de origine filipineză, și-a pierdut viața într-un accident de circulație în Erevan. Arienne Caoili era o persoană publică în Armenia datorită multelor sale activități, dintre care unele de caritate. Levon Aronian înființase la Erevan, împreună cu un alt mare maestru armean, Gabriel Sargissian, o școală de șah, unde sunt admiși tineri talentați cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani.

Levon Aronian este extrem de popular în țara lui, fiind considerat un erou. În vârstă de 38 de ani, Levon Aronian a câștigat patru medalii cu echipa Armeniei la olimpiadele de șah: bronz  la Calvia (Spania) în 2004, aur la edițiile de la Torino (Italia) – 2006, Dresda (Germania) – 2008 și Istanbul (Turcia) – 2012. Alte două rezultate de excepție din palmares sunt titlul mondial la șah rapid în 2009 și tilul mondial la blitz în 2010. În noiembrie 2019, Levon Aronian a câștigat etapa de la București a circuitului Chess Grand Tour, după un meci de baraj cu rusul Sergey Karjakin, fost șalanger la titlul mondial., care l-a comparat pe Levon Aronian, datorită stilului său combinativ de joc cu fotbalistul Lionel Messi. 

Transferul lui Levon Aronian îl scoate din rândul titularilor echipei olimpice pe Hikaru Nakamura care devine astfel al 5-lea jucător al Statelor Unite, după Fabiano Caruana, Leon Aronian, Wesley So și Leinier Dominguez Perez. Hikaru Nakamura a declarat că îl înțelege pe Levon Aronian, dar că acest transfer este un „dezastru” pentru pentru tinerii jucători americani precum Jeffery Xiong (20 de ani) și Awonder Liang (17 ani), precum și pentru Sam Shankland și Ray Robson care se vor lupta acum pentru a prinde un loc în echipa olimpică. Nakamura a menționat că ar putea refuza să joace la olimpiadă pentru a oferi tinerilor o șansă.

Diagrama săptămânii

În prima partidă de blitz a finalei „Skilling Open”, a 4-a etapă a circuitului „The Meltwater Champions Chess Tour”, s-a ajuns în poziția din diagramă. Ian  Nepomniachtchi, cu piesele negre, este în avantaj clar, însă, în loc să joace 25…Tg8, a mutat 25…Th7, ceea ce i-a permis lui Anish Giri să încheie partida în mod spectaculos: 26.Dd7+ Cge7 [ La 26…Rg8 urmează 27.Dxe6+ Df7 28.Dxc8+ Cf8 29.Txc5 cu mare avantaj] 27.Nxe7 Dxe7 [27…De8 28.Dxe8+ Txe8 29.Nxc5] 28.Dxc8 Nb6 29.Cf6 Tg7 30.Dh8 d3 31.Dh5+ Tg6 32.Tg4 1–0

____________

Foto: Aronian la un turneu la București, noiembrie 2019/ Sursa: Arhiva autorului

Articolul precedentAre cineva o dronă?
Articolul următorDorul de Breaza a lansat o revistă
Stefan Baciu
Ștefan Baciu este jurnalist la Radio România Internațional și maestru FIDE. În perioada studenției a câștigat trei medalii cu echipa Politehnica București în Campionatul național pe echipe mixte, bronz – 1983, argint – 1985 și aur – 1988. Din 1992 este jurnalist la Radio România Internațional, post al Societății Române de Radiodifuziune. A scris comentarii despre mari turnee, a prezentat portrete ale unor personalități din lumea șahului și a transmis pentru Radio România Actualități relatări de la mari competiții organizate în țară sau în străinătate. A fost prezent, ca jurnalist, la patru ediții ale olimpiadelor de șah pe echipe, Istanbul – 2000, Bled – 2002, Torino – 2006 și Dresda – 2008. Atunci când timpul îi permite, se așază la masa de joc, reușind uneori să obțină victorii chiar și partide cu mari maeștri. În 2015 și-a adăugat în palmares două titluri de campion național de veterani la blitz și dezlegări.

Random posts

Pictura în ziua inimii

4.5.4. Sau 4 florar ora 4. Ora la care au debutat treburile cotidiene din noua zi. Pentru un personaj...

Cu ștampilă, fără ștampilă

În cartea Micaelei Ghițescu ceva te impresionează de la început, adică de la copertă. Acolo scrie că e singura...

„Mecanismul răului”

Două lucruri m-au șocat după ce am citit o biografie a farmacistului de la Auschwitz, Victor Capesius, un sas...
promovare onlinespot_img

Chess.com –  interzis în Rusia

Chess.com a fost interzis de agenția guvernamentală rusă Roscomnadzor, „Serviciul federal de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media”....

SE FORMEAZĂ O STEA DE TELEVIZIUNE – ARINA DELCEA

Doamnelor și Domnilor, Atenție mărită! Vă rugăm insistent să vă opriți din preocupările dumneavoastră cotidiene și să ne acordați câteva...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi