ȘahDiagrama săptămâniiSăptămâna în șah: 15 – 21 februarie 2021. Primul...

Săptămâna în șah: 15 – 21 februarie 2021. Primul Campionat Mondial al echipelor corporatiste, în ediție online

-

promovare onlinespot_img

Primul Campionat Mondial de șah Corporatist online, organizat sub egida FIDE, s-a încheiat duminică, 21 februarie, cu victoria echipei GRENKE Bank. Cu 284 de echipe din 78 de țări și cu 1.467 de jucători, Campionat Mondial Corporatist este, de departe, cea mai mare competiție internațională disputată de la izbucnirea pandemiei, fiind comparabilă cu olimpiadele pe echipe organizate din doi în doi ani. Echipele au reprezentat companii cunoscute la nivel mondial, din domeniul financiar-bancar, IT, al aviației, al telefoniei mobile, din domeniul petrolier și al distribuției de carburanți, giganți ai industriei electronice și electrocasnice, rețele de socializare. Printre echipele înscrise au figurat Amazon, Samsung, Ford, Microsoft, Gazprom, Facebook, Siemens, Dell Technologies, Bosch, Airbus, IBM, Boeing, Sony, Intel, ArcelorMittal, Equinor, HP, Twitter, Goldman Sachs, Morgan Stanley , Vodafone, Sberbank, American Express, Deutsche Bank, UBS, Oracle, Credit Suisse și Airbnb. S-au jucat partide de șah rapid, timpul de gândire pentru fiecare jucător fiind de 10 minute plus 2 secunde pentru fiecare mutare efectuată. Din cauza diferenței de fus orar, echipele au fost repartizate în grupe, pe criterii geografice, câștigătoarele calificâdu-se în faze sferturilor de finală.  Fiecare echipă a fost alcătuită din 4 jucători, în echipă trebuind să fie inclusă obligatoriu și o jucătoare. De asemenea, regulamentul a prevăzut că în fiecare echipă poate fi inclus un jucător care nu este angajat al companiei, iar echipele au putut folosi doar un singur jucător cu un coeficient ELO mai mare de 2500. Nu a existat niciun fel de taxă de înscriere pentru această competiție, însă FIDE a folosit acest campionat pentru a organiza o strângere de fonduri în cooperare cu platforma Softgiving. Companiile participante au fost încurajate să doneze pentru unul dintre cele trei proiecte sociale dezvoltate în prezent de FIDE: programe educaționale de șah pentru copiii defavorizați, programe pentru persoanele cu dizabilități, care joacă șah și programul de sprijin al veteranilor FIDE.

La campionatul mondial al corporatiștilor au jucat 204 șahiști cu titluri internaționale, inclusiv 36 de mari maeștri. Printre aceștia, campionul mondial Magnus Carlsen care a jucat pentru Kindred Group (care cuprinde Unibet, compania care îl sponsorizează) și  Anish Giri inclus în echipa Optiver, o firmă comercială olandeză care l-a susținut în ultimii cinci ani de carieră. Dintre marii maeștri invitați să întărească unele echipe trebuie menționați rușii Ian Nepomniachtchi, numărul 4 mondial, pe lista echipei Sberbank și Vladislav Artemiev la Aeroflot și Salem Saleh din Emiratele Arabe Unite, pentru Emirates Airlines.

Pe lista participanților au fost și câțiva CEO care și-au făcut timp pentru a juca pentru echipa companiei. Printre aceștia, Bernhard Spalt, CEO al Erste Group Bank, jucător cu coeficient ELO, Tomislav Topic, CEO al unei companii de telecomunicații din Ecuador, Telconet. Cel mai valoros șahist CEO al acestui campionat corporatist este Joel Lautier, de două ori campion al Franței și fost jucător de top mondial. Joel Lautier s-a retras din șahul profesionist pentru a lucra în domeniul financiar-bancar. În prezent, Joel Lautier este în board-ul unei bănci din Rusia, Sovcombank.

În finala competiției s-au calificat echipele a două bănci: Grenke Bank din Germania și Sperbank din Rusia. Liderii celor două echipe au fost marii maeștri Georg Meier (Grenke) și Ian Nepomniachtchi (Sperbank), cele două partide pe care le-au disputat încheindu-se remiză. De menționat că absolut toți jucătorii celor două echipe au titluri internaționale. După un prim meci încheiat la egalitate, Grenke Bank a câștigat norocos al doilea meci, scor 2,5 – 1.5. „Nu sunt„ legionar”, ci doar un angajat al Grenke Bank căruia îi place să joace șah în timpul liber!” a scris, pe Twitter, Georg Meier, liderul echipei câștigătoare. Georg Meier este angajat ca analist de risc. Marea maestră Alina Kashlinskaya (Rusia, ELO 2494) a fost jucătoarea cu statut de invitată în echipa câștigătoare, alături de care au evoluat Hanna Marie Klek (mare maestră, Germania, ELO 2302, director adjunct echipă operațională) și Inna Agrest (maestră internațională, Suedia, ELO 2285, manager de proiect). 

Grenke Bank a fost fondată în 1978, operează în 32 de țări și are 1.700 de angajați. Începând din 2013 sponsorizează „Grenke Chess Classic”, un turneu de elită organizat în orașele germane Karlsruhe și Baden-Baden și disputat simultan cu mai multe turnee open la care în 2019 au participat circa două mii de șahiști. Festivalul de șah nu a fost organizat în 2020 din cauza pandemiei.

Și pentru că trebuia să fie și un premiu, FIDE a oferit echipei câștigătoare un set de piese de șah într-o cutie de lemn ediție specială, în interiorul căreia se afla un alt set, de sticle de vin din regiunea Bordeaux, furnizate de crama „Chateau La Grace Dieu des Prieurs, Saint-Emilion Grand Cru, Colecția Art Russe”. Acest pachet special, vin și șah, a fost lansat pentru prima dată în anul 2014. Wine maker-ul Louis Mitjavile este unul dintre cei mai buni experți din lume în Merlot, descendent al unei renumite familii de vinificatori din Bordeaux. Sticlele din interiorul cutiei sunt decorate cu reproduceri de picturi ale artiștilor ruși din secolele 19 – 20. Colecția de vinuri, care are 12 reproduceri ale unor picturi, plus sticla magnum de 1,5 litri, este lansată în fiecare an. Toate operele de artă reproduse pe etichetele vinului fac parte din colecția Fundației Art Russe și sunt puse la dispoziția Chateau La Grace Dieu des Prieurs în baza unui acord de cooperare.

Agrest I – Komiagina M (după 43… Rc8)

La scorul egal, 1,5 – 1,5, în al doilea meci al finalei, se mai juca partida de la masa a 4-a dintre Inna Agrest (Grenke) și maestra internațională Maria Komiagina (Sperbank), care cu piesele negre avea un avantaj evident. La acest nivel, câștigarea unei astfel de partide este o simplă formalitate, însă, aflată în criză de timp, jucătoarea din Rusia a greșit grav și a jucat 43…Tc8??  (Diagrama) Trebuia 43…e4 44.Td6 De5 45.Dxe5 Txe5 46.c3 e3 și negrul are un avantaj decisiv. Albul a profitat de această gravă greșeală, atacând decisiv: 44.Td8+ Txd8 45.Txd8+ Rh7 46.Df8 1-0  În fața matului imparabil, negrul a cedat și astfel setul special de piese de șah și sticle de vin va fi expediat în Germania. 

***

Turneul Candidaților la titlul mondial va fi reluat la 18 aprilie, tot la Ekaterinburg, în Rusia, conform anunțului făcut de Federația Internațională de Șah, FIDE. Programat inițial în primăvara anului trecut, Turneul a fost oprit după primele șapte runde din cauza izbucnirii pandemiei și a incertitudinii privind revenirea jucătorilor în țările lor, în condițiile în care foarte multe state anunțau atunci anularea curselor aeriene internaționale și închiderea frontierelor. Președintele FIDE, Arkady Dvorkovich, și-a exprimat speranța că  riscurile vor fi mai mici și că toți cei opt jucători vor veni la Ekaterinburg pentru a continua turneul. Câștigătorul Turneului Candidaților va juca meciul pentru titlul mondial cu deținătorul acestuia, norvegianul Magnus Carlsen. Meciul pentru titlul mondial va fi organizat în Dubai, în perioada 24 noiembrie – 16 decembrie, în formula cel mai bun din 14 partide. 

Stefan Baciu
Ștefan Baciu este jurnalist la Radio România Internațional și maestru FIDE. În perioada studenției a câștigat trei medalii cu echipa Politehnica București în Campionatul național pe echipe mixte, bronz – 1983, argint – 1985 și aur – 1988. Din 1992 este jurnalist la Radio România Internațional, post al Societății Române de Radiodifuziune. A scris comentarii despre mari turnee, a prezentat portrete ale unor personalități din lumea șahului și a transmis pentru Radio România Actualități relatări de la mari competiții organizate în țară sau în străinătate. A fost prezent, ca jurnalist, la patru ediții ale olimpiadelor de șah pe echipe, Istanbul – 2000, Bled – 2002, Torino – 2006 și Dresda – 2008. Atunci când timpul îi permite, se așază la masa de joc, reușind uneori să obțină victorii chiar și partide cu mari maeștri. În 2015 și-a adăugat în palmares două titluri de campion național de veterani la blitz și dezlegări.

Random posts

„SALONUL DE PICTURA” din centrul Bucurestilor

In perioada 19 octombrie – 08 noiembrie 2020 a avut loc in PIATA AMZEI o manifestare expozitionala organizata de...

Sculpturi, toamna

- ... Iubiții mei frați în Domnul, acesta este motivul și nu altul. Și nu l-am găsit singur, chiar...

Sergey Karjakin vrea să conteste decizia FIDE

Marelui maestru rus Serghei Karjakin i-a fost restricționată participarea la turnee de șah timp de 6 luni de către...
promovare onlinespot_img

Zugravii

- Știi ce mi se pare ciudat? Uite, Karpov. Jucător pozițional, da? Băi frate și nu reușea să îl...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XVII). „Matchul acesta va fi un fel de luptă între mașină și rațiunea omenească!”

Anul 1927 începe cu o veste foarte bună pentru revistă. Ea devine publicația oficială a Federației Române de Șah,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi