ȘahDiagrama săptămâniiSăptămâna în șah: 12 – 18 aprilie 2021. Au...

Săptămâna în șah: 12 – 18 aprilie 2021. Au început marile turnee!

-

promovare onlinespot_img

La Ekaterinburg, în Rusia, a fost reluat Turneul Candidaților la titlul mondial. S-au prezentat toți cei opt jucători care, în urmă cu un an, au început acest turneu. Competiția a fost suspendată din cauza pandemiei, însă, la reluarea acesteia, se ține cont de rezultatele din tur, la finalul căruia lideri erau Ian Nepomniachtchi (Rusia) şi Maxime Vachier-Lagrave (Franța), cel care a beneficiat de retragerea azerului Teimour Radjabov, retragere motivată de răspândirea Covid 19.

După prima rundă a returului, Maxime Vachier-Lagrave a pierdut șefia clasamentului, fiind învins de Fabiano Caruana (Statele Unite). Cu piesele albe, Caruana a pregătit o noutate teoretică și a jucat agresiv,  sacrificând trei pioni și o piesă, după care a recuperat materialul. Vachier-Lagrave a cedat într-un final în care juca cu un cal și un pion contra unui turn și a unui pion, adversarul său demonstrând o tehnică desăvârșită în acest final. Disputa Caruana – Vachier-Lagrave este considerată cea mai frumoasă partidă a rundei a 8-a, prima a returului (vezi la Diagrama săptămânii de la finalul articolului).

***

A apărut „Jocul de Șah”, manualul pentru anul II de studiu! După cum se știe, șahul este introdus ca materie opțională, cu durata de doi ani, în sistemul românesc de învățământ, iar această apariție editorială vine în sprijinul celor care predau șahul în școală. Conform datelor de la Federația Română de Șah, înainte de pandemie erau peste 2.500 de profesori de educație fizică care predau în clase speciale, în peste 500 de școli din România. 

Autorii, Vlad Ungureanu și Vladimir Danilov, au structurat volumul în șase capitole: „Tabla și piesele – recapiltulare”, „Noțiuni de bază în jocul de șah”, „Principii în deschidere și mutări speciale”, „Procedee tactice în jocul de mijloc”, „Finalul” și „Aplicații. Recapitulare finală”. Explicațiile sunt însoțite de 250 de diagrame destinate, conform autorilor „atât copiilor, dar și iubitorilor de șah care doresc să se implice”. 

***

S-au încheiat primele competiții din calendarul oficial al Federației Române de Șah! Campionatele Naționale individuale pentru junioare și juniori, la categoriile 14, 16, 18 și 20 de ani, la șah clasic, șah rapid, blitz și dezlegări s-au desfășurat, la Hotel Ramada din stațiunea Mamaia, în perioada 6 – 15 aprilie. Competițiile s-au disputat conform regulilor sanitare anti-Covid stabilite de Federația Română de Șah. Jucătorii, însoțitorii, antrenorii, arbitrii și oficialii ferației au trebuit să se prezinte cu un test pentru diagnosticul COVID-19 (test rapid antigen sau real-time PCR) cu rezultat negativ.

Aproape 100 de juniori și peste 55 de junioare și-au disputat medaliile de la cele patru secțiuni de concuns, pe categorii de vârstă. Cel mai „strălucitor” club, cu cele mai multe medalii de aur câștigate, a fost CSM Iași 2020, cu 6 medalii, pe locurile următoare, cu câte 3 medalii de aur situându-se CSM București și Clubul Central de Șha București. 

Cele mai multe medalii au fost câștigate însă de CS Universitar Ploiești, 9 medalii (aur – 2, argint – 4, bronz – 3), urmat de CSM Iași 2020, 8 medalii (aur – 6, argint – 2), Clubul Central de Șah București, 8 medalii (aur – 3, argint – 2, bronz – 3) și LPS Satu Mare, 8 medalii (argint – 4, bronz – 4).

***

Au început finalele Campionatelor Naționale Individuale de șah clasic pentru seniori (feminin și masculin), ediţia 2021, care se dispută la Hotel Moldova din Iași, în sistem elvețian, pe durata a 9 runde. În competiția feminină sunt 12 jucătoare, printre care marile maestre Corina Peptan și Mihaela Sandu. În competiția masculină sunt 71 de participanți, printre care marii maeștri Bogdan Deac, Vladislav Nevednichy, Vlad Jianu și Costică-Ciprian Nanu.

Diagrama săptămânii

La Turneul Candidaților de la Ekaterinburg, anterior poziției din diagramă, Maxime Vachier-Lagrave, cu piesele negre, putea să creeze în partida cu Caruana o blocadă împotriva regelui alb, punându-și calul pe câmpul g7. În acest moment, Fabiano Caruana nu i-a mai permis acest lucru adversarului său. Partida a continuat astfel: 66…Rg6 67.Ta3 Rf7 68.Rf4 Ch6 69.Tg3 Cg8 70.Rg4 Ce7 71.Rh5 Regele alb și-a făcut loc spre pionul negru de pe „f6”. 71…Cd5 72.Tf3 Re6 73.g4! Re5 74.Rg6 1-0 

_______________

Prima mutare a partidei dintre Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave a fost efectuată de către fostul campion mondial la șah Anatoli Karpov, Ekaterinburg, Rusia, 19 aprilie 2021. Foto: Lennart Ootes, site-ul oficial

Articolul precedentM-am portat
Articolul următorDestinul ultim al comunismului
Stefan Baciu
Ștefan Baciu este jurnalist la Radio România Internațional și maestru FIDE. În perioada studenției a câștigat trei medalii cu echipa Politehnica București în Campionatul național pe echipe mixte, bronz – 1983, argint – 1985 și aur – 1988. Din 1992 este jurnalist la Radio România Internațional, post al Societății Române de Radiodifuziune. A scris comentarii despre mari turnee, a prezentat portrete ale unor personalități din lumea șahului și a transmis pentru Radio România Actualități relatări de la mari competiții organizate în țară sau în străinătate. A fost prezent, ca jurnalist, la patru ediții ale olimpiadelor de șah pe echipe, Istanbul – 2000, Bled – 2002, Torino – 2006 și Dresda – 2008. Atunci când timpul îi permite, se așază la masa de joc, reușind uneori să obțină victorii chiar și partide cu mari maeștri. În 2015 și-a adăugat în palmares două titluri de campion național de veterani la blitz și dezlegări.

Random posts

Martor al trenurilor morții din Sighet

”Și ce să fac cu ele, că mai am zeci în garaj!”, mi-a replicat Vasile Moldovan, când am încercat...

Hai la conacul plin de comori!

Acum, pentru a fi sinceri până la capă, un conac în Franța, într-o mică localitate liniștită, este o comoară...

Gânduri: 113 ani de la nașterea lui Mihail Sebastian

18 octombrie, anul de grație și mizerie 2020 Buni zori! Scriu aceste rânduri înainte de a se ridica noaptea de pe...
promovare onlinespot_img

Federația Internațională de Șah anunță reluarea Turneului Candidaților pentru titlul mondial

9 septembrie 2020 După consultarea cu jucătorii și organizatorii, Federația Internațională de Șah ( FIDE )  anunță reluarea turneului de...

Experiență de pictor autentic: Liliana Șerbănescu, de la note muzicale la mirajul culorilor

Stimați cititori, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, dragi cavaleri Vă aducem astăzi în centrul atenției o foarte interesantă experiență de pictor...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi