ȘahDiagrama săptămâniiSăptămâna în șah: 8 – 14 februarie 2021. Yuri...

Săptămâna în șah: 8 – 14 februarie 2021. Yuri Averbach, cel mai vârstnic mare maestru în viață

-

promovare onlinespot_img

Yuri Averbach a devenit cel mai vârstnic mare maestru în viață! Luni, 8 februarie, Yuri Averbach a împlinit 99 de ani și a depășit deja recordul șahistului maghiar Andor Lilienthal care s-a stins din viață în 2010, la 3 zile după ce împlinise tot 99 de ani. Jucător, antrenor, arbitru și jurnalist, Yuri Averbach este cunoscut pentru cărțile sale de finaluri, traduse și în limba română. Cea mai mare performanță a lui Yuri Averbach a fost în 1953 calificarea în Turneul Candidaților, ultima etapă înaintea meciului pentru titlul mondial. Recent a fost văzut la Clubul central de șah din Moscova, iar în prefața unei cărți cu cele mai bune partide ale sale, Yuri Averbakh nota: „Am petrecut o viață lungă în șah. Sunt veșnic recunoscător acestui joc pentru că mi-a adus atât de multă bucurie, bucuria creativității. Aș vrea să repet cuvintele lui Siegbert Tarrasch, că șahul, precum dragostea și muzica, îl poate face pe om fericit!”

Yuri Averbach la un eveniment din 2019. Sursa foto: Chess.com/ Maria Emelianova
Yuri Averbach la un eveniment din 2019. Sursa foto: Chess.com/ Maria Emelianova

Să joci în concursuri la o frumoasă vârstă este în sine o performanță, dar atunci când le și câștigi, atunci totul devine o mare performanță. Edith Charlotte Price, prima maestră din istoria șahului britanic, a câștigat titlul de campioană națională în anul 1948, la vârsta de 76 de ani. A fost o jucătoare de forță în perioada dintre cele două războaie mondiale, clasându-se pe locul secund la cea de 4-a ediție a Campionatului mondial individual feminin organizat în 1933, la Folkestone, în Marea Britanie, titlul mondial  fiind câștigat de Vera Menchik. 

Legendarul jucător Victor Korcinoi care a jucat cu Anatoli Karpov două meciuri pentru titlul mondial, în 1978 și 1981, ambele pierdute, a câștigat ediția din 2011 a campionatului național al Elveției la vârsta de 80 de ani. Recuperat după un accident vascular cerebral suferit în 2011, Victor Korcinoi a revenit la masa de joc, iar în 2015 a disputat un meci demonstrativ cu o altă celebritate din lumea șahului, marele maestru rus Mark Taimanov, atunci în vârstă de 89 de ani, suma vârstelor celor doi fiind de 174 de ani.

Lista jucătorilor de șah octogenari și nonagenari este lungă, unii dintre aceștia participând cu succes la turnee puternice. Un studiu recent a arătat că jocul de șah practicat la vârste înaintate ar putea fi una dintre cele mai bune măsuri preventive împotriva bolii Alzheimer, care afectează una din 14 persoane cu vârsta peste 65 de ani.

***

În perioada 19 – 21 februarie, va fi organizat sub egida FIDE, primul Campionat Mondial Corporatist online. Participă 284 de echipe care poartă numele unor companii cunoscute la nivel mondial, din domeniul financiar-bancar, IT, al aviației, al telefoniei mobile, din domeniul petrolier și al distribuției de carburanți, giganți ai industriei electronice și electrocasnice, rețele de socializare. Fiecare echipă este formată din 4 jucători, în echipă trebuind să fie inclusă obligatoriu și o jucătoare. Regulamentul prevede că fiecare echipă poate avea pe listă un jucător care nu are legătură cu respectiva companie. Conform site-ului Federației Internaționale de Șah, FIDE, pe lista „mercenarilor” figurează nume grele ale șahului mondial, precum campionul mondial Magnus Carlsen (Norvegia), doi dintre participanții la cel mai recent Turneu al Candidaților la titlul mondial Ian Nepomniachtchi (Rusia) și Anish Giri (Olanda), Anton Korobov (Ucraina), Vladislav Artemiev și Vladimir Malakhov (ambii din Rusia), Radoslaw Wojtaszek (Polonia) și mulți alții.

***

„Opera Euro Rapid”, a treia etapă a circuitului de turnee de șah online „The Meltwater Champions Chess Tour”, s-a încheiat duminică, 14 februarie, cu victoria marelui maestru american Wesley So care l-a învins la limită, în finală, pe campionul mondial Magnus Carlsen. S-au disputat opt partide de șah rapid, fiecare jucător având la dispozițe 15 minute plus 10 secunde pentru fiecare mutare efectuată. Wesley So a câștigat a 5-a partidă a meciului și a reușit să mențină acest avantaj și după disputarea următoarelor trei partide, toate încheiate remiză, după ratări ale campionului mondial în ultimele partide. „Vreau să-i cer scuze lui Magnus că i-am ruinat sărbătoarea de Valentine’s Day” a declarat Wesley So, învingător în două din cele trei etape disputate până acum ale circuitului organizat de „Play Magnus Group”. Wesley So a câștigat prima etapă a circuitului învingându-l tot pe Magnus Carlsen chiar în ziua de 30 noiembrie, anul trecut, când campionul mondial împlinea 30 de ani. Wesley So a încasat 30 de mii din fondul total de premiere al turneului „Opera Euro Rapid”, de 100 de mii de euro. În finala mică s-a impus marele maestru Teimour Radjabov (Azerbaidjan), după o gafă incredibilă a adversarului său, francezul Maxime Vachier-Lagrave. Radjabov a încasat 12.500 de euro, în timp ce Vachier-Lagrave a primit 7.500 de euro.  

Diagrama săptămânii

Această poziție a apărut în a 6-a partidă a finalei mici, ultima mutarea a lui Teimour Radjabov, cu piesele negre fiind Ta5-g5. Inexplicabil pentru un asemenea nivel, Maxime Vachier Lagrave a jucat 1.Txg5 și, după 1…Rxg5, albul a cedat deoarece urmează 2.Rf3 Rf5 3.Rg3 Re4 4.Rf2 Rf4 iar negrul reușește să promoveze pionul și să câștige.

Mutarea corectă era 1.Rf4 forțând schimbul turnurilor, dar fără a pierde opoziția regilor, ca în partidă. După 1…Rh5 2.Txg5+ fxg5+ 3.Rg3 albul obține remiza. Astfel de poziții se pierd la nivel de juniori mici, atunci când jucătorii mută foarte repede, iar Maxime Vachier-Lagrave se pare că s-a comportat asemănător. La începutul partidei a avut 15 minute și, în momentul în care a cedat, pe ceas erau 19 minute!!!

 

Stefan Baciu
Ștefan Baciu este jurnalist la Radio România Internațional și maestru FIDE. În perioada studenției a câștigat trei medalii cu echipa Politehnica București în Campionatul național pe echipe mixte, bronz – 1983, argint – 1985 și aur – 1988. Din 1992 este jurnalist la Radio România Internațional, post al Societății Române de Radiodifuziune. A scris comentarii despre mari turnee, a prezentat portrete ale unor personalități din lumea șahului și a transmis pentru Radio România Actualități relatări de la mari competiții organizate în țară sau în străinătate. A fost prezent, ca jurnalist, la patru ediții ale olimpiadelor de șah pe echipe, Istanbul – 2000, Bled – 2002, Torino – 2006 și Dresda – 2008. Atunci când timpul îi permite, se așază la masa de joc, reușind uneori să obțină victorii chiar și partide cu mari maeștri. În 2015 și-a adăugat în palmares două titluri de campion național de veterani la blitz și dezlegări.

Random posts

Fair play în sumo

Există în sumo peste optzeci de kimarite, sau procedee tehnice (și fizice) prin care un rikishi este declarat câștigător....

Sculptura în mai multe ipostaze

Este aniversarea unui mare sculptor. Doamna Elena Surdu Stănescu. Un artist cu multiple premii la nivel mondial. Mă gândesc...

Săptămână bogată în evenimente șahiste

Două evenimente importante în șah au loc săptămâna aceasta în România, oferind tuturor șahiștilor din țară și din străinătate...
promovare onlinespot_img

Legătura dintre rap și șah – Harry Mack

Faimos pentru abilitățile sale de improvizație de neegalat, Harry Mack este, fără îndoială, unul dintre cei mai buni rapperi...

Jocurile Olimpice: Lacrimi de durere, lacrimi de bucurie

La fiecare patru ani, cele mai reușite exemplare ale speciei umane își dau întâlnire într-un punct al planetei pentru...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi