ȘahDiagrama săptămâniiSăptămâna în șah: 1 - 7 februarie 2021. Șah...

Săptămâna în șah: 1 – 7 februarie 2021. Șah la mănăstire

-

promovare onlinespot_img

Armenia, țară care are în palmares trei titluri olimpice la masculin, a reluat competițiile oficiale de șah. La sfârșitul săptămânii trecute s-a încheiat prima ligă a campionatului masculin al Armeniei, de fapt un concurs de calificare în turneul la finalul căruia este acordat titlul de campion național. În prima ligă au participat 14 jucători, între care 4 mari maeștri, 5 maeștri internaționali și marea maestră Anna Sargsyan, care au concurat pentru clasarea pe primele trei locuri care asigură prezența în marea finală. În finala care este și criteriu de calificare în echipa olimpică s-au calificat marii maeștrii Levon Babujian 9 puncte din 13 partide, Tigran K. Harutyunian, cu 8,5 puncte și maestrul internațional Mamikon Gharibyan, cu 8 puncte.

***

Cel mai atractiv turneu al săptămânii precedente a fost Masters-ul al celei de a 3-a ediții a Festivalului de șah de la Salamanca (Spania). „Este timpul să ne întoarcem la masa de joc” a spus unul dintre cei 8 participanți. Turneul s-a disputat fără spectatori, însă a fost transmis în direct pe Internet, fiind respectate și regulile sanitare. Și nu s-a jucat oriunde, ci într-o clădire de secol 16, Colegio Fonseca, fondat în anul 1519, când jocul de șah reprezenta ceva deosebit în Salamanca. Aici a fost publicată, în 1497, una dintre primele cărți de șah din istorie, „ Repetición de Amores y Arte del Ajedrez” de Luis Ramirez de Lucena. 

Cei opt participanți, (Elisabeth Paehtz – Germania, Almira Skripchenko – Franța, Nurgyul Salimova, 17 ani – Bulgaria, Sabrina Vega Gutierrez, David Anton Guijarro și Alexei Shirov, toți reprezentanți ai Spaniei, Veselin Topalov – Bulgaria și Eduardo Iturrizaga Bonelli – Venezuela) au stat izolați în camerele lor, unde au servit de altfel și masa, întâlnindu-se doar în sala de joc a fostei mănăstiri, bogat decorată cu picturi murale. Șapte din cei opt participanți s-au deplasat la Salamanca pentru a participa la acest turneu. Singurul care nu a făcut un mare efort pentru a ajunge la turneu a fost … Veselin Topalov care locuiește, de câțiva ani, chiar în Salamanca. Au fost partide de șah rapid, câte una pe zi, însă, înaintea fiecărei runde, a fost organizat un seminar cu temă șahistă, transmis, de asemenea, pe internet.

Turneul a fost câștigat de marele maestru Alexei Shirov, spaniol de origine letonă, care, la cei 48 de ani, a jucat spectaculos, riscant, exact în stilul fostului campion mondial Mihail Tal, de asemenea născut în Letonia. În 1998 Shirov a câștigat dreptul de a-l înfrunta pe Garry Kasparov în meciul pentru tilul mondial, însă această întâlnire nu a mai avut loc din cauza lipsei sponsorilor. Shirov este autorul a două cărți de șah în care își comentează partidele, titlul fiind sugestiv: „Board on fire” / „Tabla de șah în flăcări”. După Shirov, care a obținut 6 puncte din cele 7 partide disputate, pe următoarele locuri s-au clasat Eduardo Iturrizaga Bonelli (care ve trece în curând pe lista Spaniei) și David Anton Guijarro, cu 5,5 puncte, în timp ce fostul campion mondial, bulgarul Veselin Topalov, a încheiat turneul pe locul 4, cu cu 3,5 puncte. 

După încheierea turneului, Alexei Shirov a recunoscut că, pe măsura trecerii anilor, se pregătește din ce în ce mai puțin și că aceasta s-a văzut, în ciuda faptului că s-a clasat pe primul loc. Un exemplu este partida din ultima rundă, în care Shirov a jucat cu piesele albe împotriva Almirei Skripchenko, mare maestră care în trecut a reprezentat Republica Moldova. În poziția din diagramă, după un joc imprecis al lui Alexei Shirov, Almira Skripcenko ar fi putut continua cu mutarea 29…Cc7 și ar fi putut simplifica poziția după 30.Rh1 Te8 31.Dd3 Txe1 32.Txe1 Te6, însă a jucat 29…d4, după care Shirov a continuat în stilul său caracteristic: 30.Dd3 Cxf6 31.Dxh7+, iar negrul a cedat pentru că urma 31…Ng7 32.Dxg7 mat.

______________

Foto: colegiofonseca.usal.es

Stefan Baciu
Ștefan Baciu este jurnalist la Radio România Internațional și maestru FIDE. În perioada studenției a câștigat trei medalii cu echipa Politehnica București în Campionatul național pe echipe mixte, bronz – 1983, argint – 1985 și aur – 1988. Din 1992 este jurnalist la Radio România Internațional, post al Societății Române de Radiodifuziune. A scris comentarii despre mari turnee, a prezentat portrete ale unor personalități din lumea șahului și a transmis pentru Radio România Actualități relatări de la mari competiții organizate în țară sau în străinătate. A fost prezent, ca jurnalist, la patru ediții ale olimpiadelor de șah pe echipe, Istanbul – 2000, Bled – 2002, Torino – 2006 și Dresda – 2008. Atunci când timpul îi permite, se așază la masa de joc, reușind uneori să obțină victorii chiar și partide cu mari maeștri. În 2015 și-a adăugat în palmares două titluri de campion național de veterani la blitz și dezlegări.

Random posts

Istoricul Gheorghe Onișoru, premiat de Fundația Culturală „Magazin istoric”

Istoricul Gheorghe Onișoru a obținut premiul „Florin Constantiniu” al Fundației Culturale „Magazin istoric” pentru volumul „Stalin și poporul rus…...

Titled Tuesday dublează numărul turneelor și triplează premiile

Titled Tuesday va avea parte de modificări majore interesante începând cu 1 februarie. Vor fi de două ori mai...

Invitație muzicală la Castelul Peleș

Eu suimt nevoia de puțină muzică bună până se va anunța, la finalul acestei săptămăni,  propunerea pentru echipa guvernamentală...
promovare onlinespot_img

Săptămâna în șah: 22 – 28 februarie 2021. Turneul candidaţilor la titlul mondial – Punct şi de la capăt!

Turneul Candidaților la titlul mondial va fi reluat la 18 aprilie, tot la Ekaterinburg, în Rusia, conform anunțului făcut...

Forța transformatoare a picturii

Motto: ,,Pictura este doar un alt fel de a ţine un jurnal”. Pablo Picasso De fiecare dată când intru la...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi