Șahul online sub supravegherea unor arbitri nu ajută doar la prevenirea trișatului, ci oferă și oportunitatea de a juca împotriva unor adversari aflați la distanță într-un mod benefic din punct de vedere al mediului înconjurător. Etapele de calificare pentru Cupa Mitropa și viitoarea Cupă Mondială sunt primele turnee majore în stil hibrid. Însă, după spusele lui Stefan Löffler, șahul hibrid încă are nevoie de mai multă practică.
Șahul hibrid nu este o invenție complet nouă. Atunci când lui Bobby Fischer nu i-a fost permis să călătorească în Cuba în 1965, el și-a efectuat în schimb mutările la New York Marshall Chess Club, care au fost apoi trimise prin telegraf la Havana. Turneul radio din 1945 a avut arbitri care supravegheau atât echipele sovietice, cât și pe cele americane. Bineînțeles, în acele vremuri nu existau calculatoare care să le ofere jucătorilor sfaturi utile.
Și acesta nu este singurul lucru diferit din zilele noastre. Din cauza virusului Covid-19, multe țări nu permit ca două persoane din familii sau gospodării diferite să stea la o distanță mai mică de doi metri unul de celălalt pentru mai multe ore. În șahul hibrid, jucătorii se află în aceeași cameră. În schimb, fiecare jucător are propriul spațiu de jucat șah. Arbitrii pot monitoriza toate mișcările și timpul pe care-l au jucătorii pe calculatoarele lor, iar în același timp se pot asigura că nici unul dintre jucători nu au acces la programe sau aplicații la care să apeleze în timpul partidei.
Recent, FIDE a stabilit reguli pentru șahul hibrid competitiv. Și Federația Germană de Șah acceptă implementarea acestor reguli. Totuși, acest format abia dacă a fost pus în practică.
(…) Sunt multe opțiuni de platforme online de șah care ar putea fi folosite în șahul hubrid, precum Lichess sau Tornelo. A doua platformă menționată a fost dezvoltată în exclusivitate pentru turnee, spre deosebire de jocurile online gratuite, prin urmare oferind arbitrilor mai multe opțiuni, lucru care este foarte util in șahul hibrid.
Dacă de pildă conexiunea la internet este întreruptă, jucătorul nu va suferi consecințe, iar cronometrul este oprit. Dacă cursorul unui jucator îi alunecă din greșeală în timp ce mută, arbitrul poate corecta poziția pe tablă. În plus, cu Tornelo, jucătorii nu sunt nevoiți să se holbeze continuu la ecran, se pot ridica de la tablă și se pot mișca prin cameră. În schimb, sunt anunțați atunci când adversarul a mutat, cum s-a practicat în meciul dintre echipele Berlinului și Vienei din luna martie a acestui an. Practic, șahul hibrid aduce foarte mult cu cel clasic, doar că se joacă în două locuri, cu două echipe de arbitraj, iar comunicarea dintre competitori nu se mai realizează direct, la aceeași masă de joc, ci e mijlocită de internet.
(traducere și adaptare după Chessbase.com de Iustin Iamandi)
__________________
Foto: Șahiști la masa de joc în format „hibrid”. Se observă că folosesc o tablă și piese reale, dar primesc mutările adversarului pe laptop, prin internet. Tot pe laptop este ținută și cronometrarea timpilor de gândire. Sursa: Chessbase.com/ Stefan Löffler, Bernhard Riess