OpiniiLa sfârșitul zileiȘahiștii-zen, sau „mutări nevinovate” în grila Netflix

Șahiștii-zen, sau „mutări nevinovate” în grila Netflix

-

promovare onlinespot_img

Desigur, seria The Queen’s Gambit poate fi privită ca răspunzătoare pentru presiunea sub care Netflix caută acum să răspundă interesului public sporit pentru șah. Și probabil că așa poate fi explicată introducerea în oferta companiei de filme online a unui alt produs despre șah și despre șahiști: Innocent Moves, peliculă ce stă să facă în curând treizeci de ani. Filmul e disponibil acum și în România; de fapt eu l-am găsit în categoria „Populare în România” fără să-l fi căutat dinadins, sau fără să fi căutat intenționat un film de șah.

Primul lucru de spus e că filmul nu își arată vârsta; și nici nu e așa de stângaci în comparație cu „standardul” care a ajuns The Queen’s Gambit. Are intrigă, suspans, dezvoltare, conflict și happy end, după rețeta infailibilă a producătorilor americani. Personajele sunt credibile și oarecum contemporane, exceptând discret vestimentația, tabla de șah are colțul alb bine amplasat în dreapta jos, actorii par să nu fi pus mâna pe piese prima oară pentru acest film. Iar ca și culoare specifică și semn distinctiv este întretăierea subiectului cu narațiunea nostalgiei după Bobby Fischer, marele jucător american dat dispărut după ce a devenit campion mondial. Nu degeaba în versiunea americană filmul se cheamă Searching for Bobby Fischer, deși aș spune că Innocent Moves este cel puțin la fel de inspirat. 

Dar dincolo de tehnică, dacă s-ar fi înlocuit șahul cu orice alt sport, filmul nu s-ar fi schimbat prea mult. De fapt, dacă aș vrea, aș putea livra câteva exemple de filme americane în care eroul principal, un copil talentat, are de înfruntat tribulațiile afirmării, reglându-și pe parcurs relațiile cu familia, școala, antrenorii, presiunea succesului – exact ceea ce se întâmplă și aici. Chiar și ideea principală a filmului, întrebarea – care rămâne în suspensie de altfel – dacă un șahist are nevoie de un killer instinct ca să reușească, ar putea fi adaptată și pusă și sub forma „dacă un sportiv are nevoie de killer instinct ca să reușească”. Însă chiar și așa, întrebarea e pertinentă și ridică o problemă interesantă.

Eroul din film, Josh Waitzkin, chiar există în realitate și a fost un copil-minune al șahului american. El chiar a rezolvat dilema agresivității șahiste în viața reală, renunțând la competiții și îmbrățișând artele marțiale ca semn al respingerii violenței. Aici e și cheia invocării lui Fischer în film; se pune implicit pe seama acestuia aceeași descoperire a atitudinii zen în șah, care are ca și consecință directă retragerea din viața competițională. Fischer ar fi descoperit, se arată în film, nu doar șahul ca știință sau ca sport, poli între care se zbate Josh, primul reprezentat de antrenorul de la club, celălalt reprezentat de antrenorul din parc; Fischer a descoperit șahul ca artă, ca bucurie estetică pură, în care presiunea câștigării partidei nu se mai simte. Deosebirea e că Fischer s-a retras totuși din șah după ce a câștigat titlul mondial; în acest sens, poate că eroul din Innocent Moves este chiar mai precoce decât Fischer. 

Cu sau fără asemenea dileme filosofice, Innocent Moves este un film agreabil, un companion reușit pentru The Queen’s Gambit; aș putea spune un fel de abstract avant la lettre pentru seria de succes de anul trecut a companiei Netflix. Nu cred că vor fi mulți cei ce vor spune că regretă pierderea celor aproape două ore necesare ca să-l vadă seara, în momentele de relaxare ale unei zile de lucru. 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Victor Socaciu, poet descoperit la Breaza

Motto: ,,Cei care caută mereu esențialul ajung să-L descopere pe DUMNEZEU” Victor Socaciu Îngerul cu chitara m-a condus pe drumul...

Invitație la zbor

Poetul Marin Sorescu semnează niște versuri care sună așa: ,,Un sentiment plenar Din ce în ce mai rar: Când ies doar pe...

Dezvoltare și inovație în afaceri – Conferința online a Confederației Patronatul Român

Anunț Confederația Patronatul Român INVITAȚIE Ref: Conferința online a Confederației Patronatul Român din 22.10.2020 1. CONTEXT 2. CONȚINUT / ORDINEA DE ZI 3. AUDIENȚA 4....
promovare onlinespot_img

Un film de sah

Aceasta postare face parte din Concursul de eseuri pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate Pallas...

Volume doi

Trec rapid în revistă trei cărți grupate aici pe un criteriu neobișnuit. Toate trei sunt recente, din 2022, dar...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi