Atunci când șahul apare în filme, este mereu asociat cu mințile geniale – și există un motiv bun: șahul este jocul intelectual suprem. Pentru a fi un jucător bun de șah sunt necesare cunoștințe strategice, planificări, calcule, atenție și luarea de decizii bune, scrie chess.com într-un interesant articol de la începutul acestei luni, care pare foarte potrivit cu profilul revistei noastre de „cultură, șah și business”.
Șahul te ajută să iei în considerare și punctele forte, și punctele slabe
Dacă nu ați vizionat niciodată un videoclip în care un jucător profesionist de șah explică pozițiile și strategiile aplicate într-o partidă, probabil ar trebui. Videoclipul poate oferi noi informații și perspective despre modul în care funcționează mintea jucătorilor de top și vă poate ajuta în a vă îmbunătățiți propriile planuri și strategii.
Dacă ați făcut-o deja, probabil ați realizat că șahiștii sunt mereu atenți la punctele slabe și la punctele forte ale fiecărui jucător într-o poziție. Sunt conștienți că trebuie să evite pozițiile în care celălalt jucător excelează. Ba mai mult, sunt pregătiți oricând și să pedepsească orice mișcare greșită făcută de către oponent, profitând de ocazie.
După cum puteți vedea, procesul de gândire necesar pentru a face mutări bune în șah sau a lua decizii corecte în afaceri este aproape la fel. Ca jucători de șah, veți fi mai bine pregătiți să adoptați calea analitică atunci când veți avea de luat o decizie în business, crescând șansele de succes.
Șahul vă ajută să creați planuri
Jucătorii de șah sunt familiarizați cu zicala conform căreia „un plan rău este mai bun decât niciunul”. Dacă mutați piesele fără nici un plan în minte, nu veți ajunge nicăieri. Ba chiar puteți pierde un tempo valoros, iar mai apoi partida.
Acest lucru se poate aplica și în afaceri. Dacă nu ai un plan de bătaie și o strategie pe o lungă durată de timp, probabil nu vei ajunge departe. Șahul vă ajută să vă dezvoltați obiceiul de a vă retrage și de a privi imaginea de ansamblu.
Șahul te învață cum să-ți adaptezi planurile
Cu toate că planurile sunt o parte foarte importantă în șah și business, adevărul este că și adversarul are propriile planuri. Acesta va face tot ce îi stă în putință ca să vă strice planurile și să facă lucrurile să fie cum își dorește el.
Jucătorii buni de șah știu că, la un moment dat, vor fi nevoiți să își adapteze planurile la noile poziții care apar după ce oponenții lor mută. Dacă o mutare mai bună este posibilă, ei nu ezită în a o juca. În schimb, dacă se ivește un pericol, își iau un anumit timp de gândire pentru a se apăra.
Lumea noastră se află în secolul vitezei, adaptarea este crucială pentru succesul unei afaceri. Șahul te învață abilitatea de a te adapta, lucru necesar pentru prosperitatea unei companii.
Șahul ajută la gestionarea mai bună a resurselor
În șah, jucătorii încep cu resurse limitate, și sunt nevoiți să decidă cum să folosească aceste resurse pentru a-și atinge ținta. Șahiștii pricepuți știu cum să profite de punctele forte ale fiecărei piese și să le diminueze slăbiciunile, dar și cum să le folosească împreună.
Antreprenorii trebuie, la rândul lor, să profite cât mai mult de resursele lor. Un om de afaceri de succes întotdeauna va căuta metode de a maximiza producția cu cât mai puțini bani investiți. Lecția care poate fi învățată din șah este următoarea: managerii și proprietarii afacerilor pot face minuni prin perfecționarea gestionării resurselor.
Analiza lucrurilor pentru a vedea ce funcționează și ce nu este o parte a vieții fiecărui șahist serios, fiind o calitate ce face diferența și în afaceri. Afaceristul priceput studiază mereu cele mai bune practici din industria sa și încearcă să le îmbunătățească continuu. Șahul facilitează nevoia de a învăța de la alții pentru a avansa.
_________________
Foto: Pixabay
Traducere și adaptare: Iustin Iamandi