Șah și abilitățile de business

Șah și abilitățile de business

-

promovare onlinespot_img

Participarea la competitii sah antreneaza abilitățile de business, aduce avantaje atât în viața personală, cât și în viață profesională dezvoltând aptitudini si abilitati legate de strategie, tactica, fairplay, planificare, analiza, atentie, creativitate, viziune.

Șahul este și un joc de strategie care are loc între doi jucători. Se consideră că acest joc a apărut acum aproximativ 1400 de ani provenind din jocul indian Chaturanga, însă acesta a ajuns prin mai multe țări care își revendică originea șahului precum Rusia, Persia, Spania, ajungând în secolul al XI-lea și în Anglia. Regulile oficiale ale jocului de șah se întrețin de către Federația Internațională de Șah.

Te așezi pe un scaun, te uiți la o tablă de sah și faci o serie de mișcări proactive și reactive, în funcție de ceea ce face adversarul tău.
Câștigi blocând toate căile de evadare și prinzându-l pe rege.
Fiecare mișcare schimbă jocul.

A lua o piesă de la adversar îți poate deschide o ocazie pentru a ataca, la fel cum câștigarea unui contract mare poate avea un impact negativ asupra concurenților. Fiecare mișcare trebuie să crească șansele de a câștiga jocul.

Inteligenta, viteza de procesare, memorie
Invatare, Imagine ansambu, rabdare
Previziune, sacrificiu, exercitiu
Fairplay, disciplina outside the box


promovare online:


Beneficiile jocului de șah

– este un joc care poate fi jucat de oricine indiferent de vârstă;
– dezvoltă memoria și gândirea logică;
– dezvoltă capacitatea de a fi independent, de a anticipa și de a preveni consecințele acțiunilor;
– inspiră automotivația;

Cum te pregătești pentru o competiție de șah?

Dacă urmează să participi la o competiție de șah vei avea nevoie de o minimă pregătire inainte de eveniment.
În primul rând trebuie să te odihnești foarte bine pentru a te putea concentra în ziua competiției.
Somnul regulat la ore fixe cu o săptămână înainte de eveniment este esențial pentru ca mintea și corpul să funcționeze corespunzător. Un alt mod prin care poți să te pregătești pentru o competiție de șah este aceea de a rezolva exerciții tactice care te pot ajuta să te concentrezi mai bine și să reziști situațiilor de tensiune.

Șahul are multe paralele cu afacerile.
Joci împotriva unui adversar avand același set de reguli, cu piese identice.
Pe tot parcursul jocului, trebuie să sacrifici unele piese proprii, să faci mișcări preventive pentru a bloca progresul adversarului, a captura piesele cheie ale adversarului și a face unele mișcări defensive pentru a-ți proteja propriul rege.
Trebuie să ai un plan, dar mișcările adversarului te vor solicita să îți revizuieșți în permanență strategia de acțiune.

In sah, ca și viața, este răsplătită perseverența.
Poți transforma nenumărate pierderi în remize și câștiguri, deoarece adversarii pot fi prea siguri pe ei și se pot relaxa, în timp ce tu joci în continuare și nu-ți pierzi focusul. În același timp, poți transforma și unele câștiguri în pierderi, deoarece te poți lăsa intimidat de puterea adversarului tău.

facebook


Iulian Small & Smart Business se implica activ in promovarea sahului in mediul de business.
In sah te familiarizezi si exersezi concepte de strategie si tactica – concepte ce au aparut si s-au dezvoltat in arta razboiului.
In afaceri se vorbeste despre “optiuni strategice de dezvoltare”, “strategia de marketing”. In continutul Planului de afaceri definesti “strategia de produs”.
Kothler vorbeste despre climatul unei piete puternic concurentiale, in care:,,marketingul nu e altceva decat o forma civilizata a artei militare, in care cele mai multe  batalii se castiga prin cuvinte, idei si gandire organizata”.
Practicand constant aplicatii ale gandirii strategice se formeaza tipare de gandica care, mai apoi, in situatii concrete, in viata de zi cu zi, in profesie si in business, te ajuta sa alegi alternativele cele mai corecte la nivel strategic. Exerseaza participand la competitii sah organizate pentru mediul de business si / sau participand la activitatile unui club destinat pasionatilor de sah.


S-a remarcat un lucru comun la persoanele care sunt recunoscute la nivel mondial drept campioni ai șahului și lideri în business: ambele categorii de persoane au un coeficient de inteligență ridicat și un mindset de învingător.
Mai jos sunt enumerate câteva dintre abilitățile comune dobândite de jucătorii de sah, ce ajută și în obținerea succesului în business.

1. Inteligența fluidă reprezintă capacitatea de a rezolva noi probleme;
Campionul mondial Garry Kasparov, care a contribuit la Big Think, se presupune că a avut un IQ de 190, în timp ce campioana feminină Judit Polgar, care a devenit maestru la 15 ani, are un IQ de 170. Un business poate fi asemănat cu un joc de șah, acesta fiind plin de provocări. O minte inteligenta are capacitatea de a rezolva probleme rapid, folosind informațiile și experiența acumulate.

Practicând șah și dezvoltând inteligența, un copil poate fi pregătit pentru jocul de business mai târziu în viață.

2. Viteza de procesare, adică eficiența operațiilor mentale de bază (de exemplu, măsurată în timpul de reacție în sarcină).
Aceasta ajută în business prin faptul că un bun manager, în situații de criză pate lua cele mai bune decizii foarte rapid, luând în calcul și consecințele asupra dezvoltării afacerii.

3. Memoria pe termen scurt și pe termen lung reprezintă capacitatea de a reține, manipula și reaminti informațiile într-o perioadă scurtă de timp . Șahul este un exercițiu de memorie excelent, deoarece încurajează amintirea mișcărilor în diverse scopuri strategice.
Jucătorii mai buni își umplu amintirile cu combinații posibile. Pentru afacerea ta, este important să înveți din greșelile din trecut, amintindu-ți în permanentă lecțiile învățate și aplicând soluțiile la momentul potrivit.


Participarea la competitii de sah iti ofera oportunitatea de a exersa abilitatile specifice. Te obisnuiesti cu managementul timpului – fiecare partida are un timp limitat de joc – trebuie sa-ti dramuiesti cu atentie cat timp aloci la mutarile din startul partidei, cat timp aloci pentru mutarile in situatii dificile, complicate / de pericol.   In plus este necesar sa-ti dramuiesti cu atentie efortul – o competitie sahista se desfasoara pe parcursul a doua – trei zile – uneori chiar mai mult – pana la 7 – 9 zile.


4. Abilitatea generală de învățare.

Abilitate de a asimila informații noi, de a le reorganiza și de a opera cu acestea în rezolvarea de probleme. Cuprinde concentrarea atenției, rezistența la distragere și capacitatea de organizare și operare cu informațiile.
Cu alte cuvinte, cu cât jucatorul de sah este mai priceput, cu atât capacitatea sa cognitivă este mai mare.
Un bun antreprenor poate folosi această abilitate în a fi tot timpul la curent cu evoluția tehnologiei și a pieței și a aplica noile tendințe în businessul propriu.

5. Capacitatea de a privi imaginea de ansamblu.
Având această calitate, atât un jucător, cât și un bun lider de business poate găși soluții creative la obstacolele ce pot apărea pe parcurs, nerămânând blocati în situația curentă.
Un eșec poate fi privit ca un pas în evoluția afacerii pe termen lung. Poate fi o criză financiară cum a fost cea din 2008. Un bun strateg planifică și prevede aceste posibilități și trece prin această perioadă adaptându-se, luând măsuri de siguranță și mergând mai departe, știind că acest parcurs al econimiei este ciclic și că va urma și o perioadă de revenire a pieței.


Intr-o postare pe Facebook @smallsmartbusiness am solicitat cititorilor sa scrie un cuvant inspirat de jocul de sah.
A iesit o succesiune interesanta pe care o prezint in ordinea postarilor:

șah, pasiune, joc, inteligență, imaginație, inspirație, calcul, strategie, tactică, viziune, competiție, fairplay, timp, echipă, sacrificiu, scop, știință, artă, nobil, manipulare, tactica subversiva, invaluire, sacrificiu, rabdare, lupta, perseverenta, atentie, diversiune, matrice, rezistenta, ingeniozitate … …


6. Răbdarea ajută în găsirea celei mai bune metode de a acționa.

Nu există business fără crize, nu există un bun leadership fără o capacitate de a gestiona o situație de criză.
Uneori este nevoie de decizii rapide, alteori de o gândire analitică, menită să calculeze eficient efectele pe termen lung.
În sah, calcularea mutării reprezintă o mare parte din șansa de câștig a jucătorului.

7. Optimismul, învățarea lecției după un joc pierdut.
Marii lideri de business au învățat că pentru a avea success, trebuie să rișți. Dar a risca nu înseamnă întotdeauna și a câștiga din prima. Multe dintre cele mai de success afaceri ale lumii, au pornit de la idei care au suferit respingere, de la mici business-uri care au cunoscut eșec după eșec.
Ceea ce i-a făcut pe marii antreprenori să răzbată, a fost perseverența, încrederea într-un rezultat pozitiv, indiferent de obstacole și eșecuri.

Pentru un mindset de câștigător, o pierdere este considerată o oportunitate de a căpăta noi skilluri, de a învața noi lecții și de a adapta jocul la adversar; asa este si in sah.

8. Capacitatea de previziune.
În șah înveți să priveșți înainte. Doar cei care pot prevedea mai multe mișcări înainte pot juca un joc bun de șah.
A depune efortul de a face o prognoză bună este esențial pentru succesul oricărei afaceri. Sunt multe afaceri care pornesc cu mult entuziasm și dispar la fel de repede de pe piață. De ce? Pentru că mulți antreprenori nu iau în calcul efortul financiar și posibiliele obstacole ce necesită învestirea în permanentă în dezvoltarea afacerii.

9. Capacitatea de sacrificiu.
În șah, există situații în care poți să pierzi o piesă pentru a obține un avantaj ulterior. Acest lucru este similar cu luarea deciziilor de investiții în afaceri unde diverse campanii pot afecta profitul pe termen scurt, dar câștigă mai mult pe termen lung.

Radu Livia
Psiholog Experientialist, Trainer certificat ANC, Specialist in Comunicare si Relatii publice, PR Atelierele Pegas, Owner Metropola Smart Business Experienta/Studii: Psihoterapie individuala si terapie de cuplu, familie, copil, dramaterapie si meditatie creativa in cadrul Institutului de Relatii Umane Organizator evenimente si trainer: Workshop « Partenerul de terapeut » si « Alegeri Constiente » abilitati de comunicare si relationare in cuplu si gestionarea conflictelor Workshop « Inteligenta Emotionala », « Sedinta de Relaxare » tehnici de autocontrol, meditatie creativa si hipnoza, « Tehnici de echilibiru » workshop destinat terapiei depresiei Grup de dezvoltare personala pentru copii intre 3-12 ani Psiholog voluntar, consilier in proiectarea si derularea studiului de cercetare „Profilul psihologic al lucratorilor in domeniul serviciilor de ambulanta” Serviciul de ambulanta Bucuresti-Ilfov, (testare si cursuri de dezvoltare personala a angajatilor SABIF), 2011 Membru al proiectului « Dreptul la viata – asistarea psiho-oncologica » pentru FDSC, 2012 Voluntar in cadrul Asezamantului Social Justinian Marina – Centrul Diaconia Membru al Societatii de Psihoterapie Experentiala Romana Diverse aparitii TV pe teme precum: casatoriile timpurii - Kanal D, agresivitatea in cuplu si familie - Antena Stars, terapia PECS pentru tulburari din spectrul autist - TVR 1

Random posts

ȘAH: CS Medicina Timișoara a dominat Superliga. A câștigat și la Open și la Feminin

  20 septembrie, București, anul de grație  2020 După ce ați observat numerologic faptul că ne aflăm într-o zi specială marcată...

Carnalitatea sunetelor

N-aș fi crezut că sunetele au carnalitatea lor. Învățați cu disponibilitatea concertelor la orice oră am dori noi, am...

Viața privită de la mare înălțime

M-am întrebat de multe ori cum este lumea privită de o furmnică? Dar de o girafă? Prima vede frunzele...
promovare onlinespot_img

Tata Steel Chess 2022

Turneul de șah Tata Steel 2022 a început în Wijk aan Zee de pe data de 14 ianuarie și...

Sculptura în mai multe ipostaze

Este aniversarea unui mare sculptor. Doamna Elena Surdu Stănescu. Un artist cu multiple premii la nivel mondial. Mă gândesc...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi