ȘahȘah: David Gavrilescu va juca pentru EUROPA

Șah: David Gavrilescu va juca pentru EUROPA

-

promovare onlinespot_img

Șah: David Gavrilescu va juca pentru EUROPA
8 octombrie 2020
Jucătorul de șah David Gavrilescu a fost selecționat în echipa Europei de juniori pentru Turneul Intercontinental organizat sub egida Global Chess Festival.

Competiția dintre continente are la start patru echipe care reprezintă fiecare Europa, Asia, Africa și America
David Gavrilescu, reprezentatul țării noastre, va juca la masa numărul 2 a echipei europene. La prima masă va evolua șahistul Casper Schopoen „Ţările de Jos” (Netherlands).
Detalii la următoarea adresă:
http://www.globalchessfestival.com/…
Dorim succes reprezentantului țării noastre la această inedită competiție.
Îmi aduc aminte de mai multe momente în care am scris despre acest Ducu.
Astfel, Sorin Iacoban , președintele Federației Române de Șan, mi-a declarat la finalul anului 2018: ,,David Gavrilescu a cucerit în octombrie medalia de bronz la Mondialele de şah blitz pentru juniori care au avut loc în Grecia”.
Eu îl conoșteam bine de la competițiile interne și externe.
În turneele din țară, unde ne-am întâlnit, am am cunoscut și familia sa, pe mama și tatăl său.
În vara lui 2017 scriam emoționat:
Breaking News ! Ducu Gavrilescu, victorios într-un concurs internaţional de seniori, în Spania
Ducu Gavrilescu, de numai 14 ani, din Craiova, a câştigat un important concurs internaţional pentru seniori, din Spania.
În perioada 6-15 iulie 2017 se dispută tradiţionalul Open International de la Benasque, Spania, ajuns la ediţia cu numărul 37.
Duminică 9 iulie s-a jucat turneul de blitz din cadrul festivalului.
A fost o competiţie puternică, în care organizatorii au limitat numărul locurilor la 100. Printre ei 9 mari maeştri internaţionali, 9 maeştri internaţionali şi 20 de maeştri FIDE.
Craioveanul Ducu Gavrilescu, având dublă legitimare la Şah Club Oltenia Craiova şi CS Studenţesc Medicina Timişoara, a fost favoritul 27 în lista de start, dar a reuşit un parcurs foarte bun şi după 9 runde s-a clasat pe prima poziţie.
Deşi a jucat cu 4 mari maeştri şi 2 maeştri internaţionali, Ducu a câştigat turneul de blitz cu 7,5 puncte din 9 runde. A pierdut o singură partida, la marele maestru român Marius Manolache, a făcut remiza cu unul dintre antrenorii săi, maestrul internaţional Cătălin Ardelean şi a reuşit să câştige, cu piesele negre, la favoritul 1 al turneului, marele maestru ungur Tamas Banusz.
Este remarcat faptul că jucătorii români au dominat turneul de blitz, 4 dintre ei terminând în primele 6 locuri: David Gavrilescu locul 1, GM Marius Manolache locul 3, GM Alin Berescu locul 5, IM Cătălin Ardelean locul 6.

În urmă cu nouă ani de zile, colegii de la publicația Gazeta Sporturilor consemnau:
„Să nu vă aşteptaţi să vă spună vorbe mari, e doar un copil de opt ani, nu vreun filosof”, îl ocroteşte din prima mama, Nicoleta, pe vicecampionul european la şah. Copilul tuns scurt, cu ochi vii şi isteţi, e serios, timid, apoi se relaxează. Până la urmă e casa lui, iar noi – invadatorii veniţi să-i vadă medaliile. În septembrie, la Albena, a obţinut argintul continental la categoria lui de vârstă din postura de favorit numărul 2. Ştie şi el că nu e filosof, dar ştie că e genial.
În plus, David Gavrilescu, zis Ducu, e un copil norocos. Părinţii îşi permit să-l trimită la concursuri. Uneori e mai greu, dar performanţa copilului e pe primul plan. Şi întîlnirea cu şahul a fost un noroc. La 5 ani jumătate, familia i-a căutat un sport. În Craiova însă oferta este limitată. Verişorul lui Ducu mergea deja la şah şi aşa s-a dus şi el. Avea cinci ani şi jumătate şi deja prima dragoste la prima vedere. Atracţie totală.
Pasiunea aceasta cere însă muncă, de care Ducu, la opt ani, nu fuge. Minimum două ore pe zi le dedică obligatoriu şahului, inclusiv în weekend. O dată pe săptămînă merge la clubul Tinerii Maeştrii, unde exersează cu antrenorul Costică Dobra, cel care l-a descoperit pe micuţ. În plus, lucrează şi singur. Are un laptop mic, pe care îl plimbă de colo-colo, cu o partidă online mereu deschisă. În plus, după Europenele pline de succes din Bulgaria, Federaţia Română de Şah s-a implicat şi îi plăteşte un stagiu de pregătire cu un antrenor federal, cu care David se întîlneşte aproape la fiecare sfîrşit de săptămînă. Toate acestea îi vor servi pentru Campionatele Mondiale din Brazilia, din luna noiembrie, unde va pleca însoţit de tatăl său, Marian, aşa cum a fost şi la Europene. Diferenţa este că acum numai drumul va costa 2.600 de euro, iar părintele va trebui să scoată din buzunar 7-800 de euro pentru cazare şi masă. Cheltuielile lui Ducu, care este favorit 5, sînt acoperite de organizatori. La Albena, săptămîna de concurs a fiului l-a costat pe tată 1.500 de euro. Pentru un concurent valoros, nici un turneu nu durează mai puţin de o săptămînă.
Pregătire non-stop
La turneele importante, Ducu face în fiecare dimineaţă pregătire. Seara se află adversarul de a doua zi. „Îl căutăm pe Internet, găsim informaţii şi, în funcţie de acest lucru, stabilim tactica pe 2-3 variante. Din păcate, opt ani este categoria de vîrstă cea mai mică şi nu prea există date despre adversari”, spun părinţii, care au învăţat şi ei şah o dată cu Ducu. Apoi copiii i-au depăşit.
Preferaţii lui David
Dintre şahiştii români, Ducu Gavrilescu îl admiră foarte mult pe Cristi Chirilă. Pentru că e tînăr şi pentru că a fost campion mondial la 16 ani. Şi pentru că a avut ocazia să participe la un simultan, unde, alături de Chirilă, au mai participat Constantin Ionescu şi Szabo Gergely. Din afară, David îl preferă pe norvegianul Magnus Carlsen, numărul 1 mondial, care are 20 de ani. „Aşa vreau şi eu să ajung, lider mondial, pentru asta Carlsen este modelul meu”, precizează băieţelul.
„Ca în orice sport, rezultatele nu trebuie să vină prea brusc, ci treptat şi sigur”
Costică Dobra, antrenorul lui David Gavrilescu
„Nu am mai întîlnit copil dotat ca Ducu de cînd antrenez. Rămîne de văzut dacă se va păstra aşa şi dacă va evolua”
Costică Dobra, antrenorul lui David Gavrilescu
CV
David Gavrilescu
Data nasterii: 29 martie 2003
Studii: Elev in clasa a III-a la Şcoala. nr. 2 „Traian”, Craiova
Practică şahul organizat începînd cu luna octombrie 2008
Clasificari: categoria a II-a – ianuarie 2010
Coeficient FIDE: 1817
85 de participanţi au avut Campionatele Europene de la Albena, acolo unde Gavrilescu a ocupat poziţia secundă.
Acestea sunt rememorări.
Eram la un turneu la Olănești.
Îl văd pe Ducu la sala de mese.
– Succes azi, Ducu, iar la final un rezultat pe măsura ambițiilor tale.
– Vă mulțumesc. Încerc și azi victoria.
Mereu Ducu Gavrilescu a dorit victoria.

Acum, Gavrilescu, nu va juca pentru clubul său. Nici măcar pentru oraș. Nu este nici în echipa județului, ori în formația olimpică a țării noastre, înaintea unei competiții de maximă importanță.
Acum Ducu Gavrilescu va juca șah pentru ….. Europa, pentru continentul nostru.

Este la masa cu numărul doi, Adversari vor fi jucători cu mare potențial din echipele care reprezintă alte continente, cum ar fi: America, Asia, Africa.

Mă bucur mult că România, are un asemenea jucător într-o competiție inedită. Sincer să vă spun, cred că tărie că și de data asta, fiul familiei Gavrilescu va face o figură frumoasă.

Dacă doriți să știți cine îl mai susține, vă precizez acum: familia, toți antrenorii cu care a lucrat, colegii de pe la cluburi, conducătorii grupărilor șahiste din țara noastră, dar și conducerea în bloc a Federației Române de Șah.

În afara acestora, mai sunt și suporterii săi din țară și de peste hotare. Aici este un număr mare de oameni care palpită pentru actualitatea șahistă, care fac parte din marea familie a oamenilor din jurul sportului minții.

Trebuie să recunoașteți că este o susținere impresionantă.

Vom încerca, în măsura posibilităților, dar și a interesului manifestat de cititorii revistei noastre să vă ținem la curent cu rezultatele partidelor pe care le dispută David Gavrilescu.
Mult succes din toată inima!
Aristotel Bunescu – UZPR

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Școala de Șah, Școala de Viață

Aceasta postare face parte din Concursul de eseuri pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate Pallas...

Viața între două licitații de pictură

Trăiesc de la o licitație la alta, cu speranța că va crește numeric colecția mea de tablouri, dar și...

Hou Yifan sau șansa ca o femeie să devină campion mondial la șah

Chiar după standardele copiilor minune la șah, chinezoaica Hou Yifan ieșea în evidență. Nu neapărat pentru modul în care...
promovare onlinespot_img

Poștașul aduce bucurii: O nouă carte semnată Dan Iacob

În urmă cu peste o lună de zile am semnalat în această revistă online apariția unul nou volum care...

A apărut numărul 4 al revistei ŞAH!

12 octombrie, 2020 Un număr extrem de bogat! În 108 pagini color sunt prezentate marile confruntări online ale celor mai...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi