Românii

-

promovare onlinespot_img

Nu mai poți deschide radioul sau televizorul fără să auzi vreun politician sau vreun jurnalist făcând referire la „români”. „Românii s-au săturat de acest guvern”. Sau: „Românii au încins grătarele”. Sau: „Românii vor să scape de mască”. Sau: „Copiii românilor ar putea fi vaccinați din această vară”. Și: „Românii vor redeveni români”.

Toate sunt culese recent din presă. Ultima îi aparține lui Traian Băsescu și e o culme a românomaniei. De altfel, inițiatorul acestui element de jargon este chiar fostul președinte. Când a fost încolțit cu suspendările din funcție, el a lansat public această expresie, care apoi s-a răspândit cu iuțeala unui incendiu.

Știu, una dintre schemele care funcționează ireproșabil la noi, dar și aiurea, este spiritul de turmă, care duce la preluarea de formule și reacții pe nemestecate. E poate un reflex: până te dezmeticești, te simți dator să faci ce fac și alții; problema e că mulți nu se dezmeticesc niciodată. Iar „românii” nu e doar o exprimare dintre zecile și sutele care au circulat în timp; ea este una dintre cele mai perverse, având în vedere multitudinea de situații în care poate fi folosită. Dacă spui „credincioșii”, sau „minerii”, sau „elevii” te referi la o situație anume; dar „românii” pot fi invocați cu efect sporit în toate ocaziile. 

Mecanismul e simplu: ce argument să mai prezinți dacă cel din fața ta știe ce vor românii, care, nu-i așa? sunt autoritatea supremă, politică sau de orice altă natură convenabilă. Dacă „românii” au ieșit în stradă, cine mai ești tu să îi contrazici? Sunt aici două falsuri înlănțuite strâns, de unde și efectul de intimidare: că ar exista o voință sau o atitudine comună a „românilor” (lucru absolut discutabil) și că ar exista cineva, cu evidente puteri clarvăzătoare, care poate cunoaște această voință (lucru absolut contestabil). Și culmea e că cele două falsuri înfloresc într-o țară în care cultura dialogului e la pământ, și la fel și credibilitatea sondajelor de opinie. 

O minimă abordare nuanțată ar desființa expresia „românii” și ar duce astfel la eliminarea multor bruiaje de comunicare; conceptul, așa cum e folosit public acum, nu rezistă la nicio investigare logică. Și ignor în același timp eventualele trimiteri la naționalism sau la alte contexte istorice în care această expresie a mai fost folosită. Consider că e vorba deocamdată doar de populism, prosteală și prostie. 

P.S. Și unde mai pui că a mai apărut (de multișor deja) și o emisiune intitulată „Ce spun românii”… 🙂

_______________

Foto: Pixabay

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Paște verde, Paște roșu

Să nu crezi ce auzi și doar jumătate din ce vezi – e aceasta o replică pe care am...

Paul Celan și „Oroarea care nu se mai termină”

Între opera lui Paul Celan şi cea a Franz Kafka pot fi identificate mai multe corespondenţe, a spus filologul...

Impresii post-meridian din Târgoviște

Se pare că sfinții războinici erau la mare cinste în secolul XVI. Pereții mari de nord și de sud...
promovare onlinespot_img

Life beyond business: Grațiela Marineață – Pasiune, muzica și coaching

Grațiela Marineață, violonistă și life coach, a fost invitata emisiunii „Life beyond business” alături de Crina Diculescu, fondator Dynamic...

REDACTIA

Redacția Revistei online "Chess Corporate Pallas Athena" Redactor-șef: Ionut Iamandi ionut.iamandipallasathena.ro Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi