OpiniiLa sfârșitul zilei„Românica” de la Biblioteca Națională

„Românica” de la Biblioteca Națională

-

promovare onlinespot_img

Biblioteca Națională a reușit să-și marcheze numai autogoluri la cea mai recentă vizită pe care i-am făcut-o. Cu o lună înainte, mai trecusem pe acolo și remarcasem buruienile care înconjurau clădirea modernistă, de sticlă, care adăpostește sanctuarul de cărți. Peisajul îmi păruse științifico-fantastic, cu o lume părăsită, lăsată la cheremul naturii, dar care reușea cu un ultim efort să ocrotească comoara civilizației într-un sediu asaltat de vegetația sălbatică. Bine, impresia SF era fulgurantă, dominantă rămânea apoi doar cea de delăsare, nepăsare și dezinteres. Normal că mai bine ar fi fost ca și împrejurimile Bibliotecii să fie umbroase, îngrijite, cu alei și copaci, cu bănci și jocuri de apă.  

La vizita de astăzi însă, buruienile și iarba crescută în voie erau în mare parte cosite, dar în loc de gazonul de dedesubt la care te-ai aștepta, devoala acum smocuri-smocuri de iarbă uscată și din loc în loc mormane de fân urban. Urban, adică făcut grămadă și aruncat de niște oameni de la oraș care doriseră probabil să ajute, dar au făcut-o cum s-au priceput și ei. Nu era mai bine decât cu buruiana sălbatică de acum câteva săptămâni. Parcă uscăciunea și prăfuiala erau acum și mai mult evidențiate.

Am intrat în clădire, în căutarea unei cărți pentru care venisem. Drumul m-a dus la sala „Mihai Eminescu”, care nu avea aer condiționat. Era o zăpușeală în tonul afânat-buruienos de afară. Mi-am dat seama de ce cititorii se înghesuiau pe holurile vaste, interioare, ale bibliotecii, în vreme ce în sala de lectură era unul singur. Pe holuri era răcoare, în sală, nu. Pe primul rând al sălii îți scotea ochii un anunț: „Este interzisă fotocopierea tezelor de doctorat”. Iar cei ce doreau să cerceteze tezele de doctorat erau așezați pe locurile din fața supraveghetorilor, nu cumva să comită abominabila ilegalitate a fotocopierii. De data aceasta, de căldură probabil, nimeni nu cerceta nicio teză de doctorat. Dar ironia era prezentă. Teza de doctorat e menită să aducă lumii la cunoștință ce ai descoperit. Nicidecum să rămână dosită în bibliotecă, nefotocopiată. Iar rolul bibliotecii e de a pune cunoștințele în circulație, prin orice mijloace, nu de a pune piedici în calea lor. Știu de ce era pus acel anunț, din nefericire nu sunt naiv sub acest aspect. Dar faptul că Biblioteca Națională a fost obligată să își dea concursul sub acest aspect e degradant pentru întreaga intelectualitate din România.

Întreb de cartea mea, pe care am găsit-o în catalogul bibliotecii. Două doamne s-au străduit să o caute. A treia mi-a spus că nu e în posesia instituției, că a fost trecută în catalog numai pentru a semnala că ea a apărut, dar că de fapt Biblioteca Națională nu o are. Și dacă veneam de departe, special pentru ea, din moment ce am găsit-o în catalog? La această întrebare a ridicat din umeri. 

Poate e relevant de precizat că volumul după care mă uitam este trecut de Biblioteca Națională la colecția „Românica”…

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Carlsen pierde cu o remiză tot ce a câștigat cu cinci victorii la Wijk aan Zee

Magnus Carlsen a suferit un eșec în încercarea sa de a ajunge la 2900 de puncte în Liga Norvegiană...

Nur-Sultan (Kazahstan) va găzdui World Rapid și Blitz 2021

FIDE World Rapid și Blitz vor avea loc la Nur-Sultan, fosta capitală Astana, din Kazahstan. Datele sustinerii evenimentului sunt...

Fotbalul de loterie

Argument: Pentru că la fotbal și politică au dreptul să se priceapă toți. Aseară m-am uitat la meci. A jucat...
promovare onlinespot_img

RO Business Storytelling: Digital Marketing – „Cea mai mare reușită este echipa pe care am construit-o”

  Cristian Bolocan este de peste 8 ani managerul departamentului SEO în cadrul agenţiei SEO Cupcake, recunoscută ca fiind top...

Apără Duckadam, Cupa Campionilor Europeni este la București!

Aceste cuvinte memorabile nu prea spun mare lucru generațiilor tinere. Dar, fanii de fotbal care au peste cinci decenii...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi