Duminică, 25 octombrie 2020, ora 16:45, a avut loc un nou meci în Live Clubs Olympiad.
Marian Tudorache, președintele Comisiei Șah Online, ne-a declarat:
Meciul dintre România și Filipine s-a jucat la 35 mese (două partide la 10m+0s), destul de devreme (16:45) pentru noi și foarte târziu pentru ei (22:45 ora locală).
Filipine nu a schimbat ora odată cu noi. De fapt ei nu aplică ora de vară. Revenind la meci, nu a fost unul chiar simplu. Dacă la scorul general România s-a impus destul de clar (44,5- 25,5), în schimb la primele 10 mese (Live Clubs Olympiad are și un clasament separat al acestor mese), am pierdut turul (prima partida) la limită 4,5-5,5.
În a doua partidă, România s-a impus net cu scorul de 8-2. Rămânem pe primul loc în clasamentul tuturor meselor și pe locul 2 în cel al primelor 10 mese.
A fost o nouă confruntare între echipele de șah online din două țări. De data asta, foarte depărtate, din punct de vedere geografic, dar foarte aproape din punct de vedere sportiv.
Mă gândesc acum la jucătorii filipinezi… Dacă la noi era o oră acceptabilă pentru partide, în cursul după-amiezii, șahiștii din Oceanul Pacific stăteau cu ochii pe ecrane, cu puțin înainte de miezul nopții. În mod sigur, aici am avut un anume avantaj, ei fiind obligați să dispute partidele pe 64 de pătrate în alb și negru la o oră din zi puțin normală pentru așa ceva . Mai ales că erau de data asta copiii și juniori, adică generații care, în mod normal erau cu capul pe pernă, ochii închiși . Era ora viselor frumoase, când ei nu numai că învingeau adversarii din România, dar erau deja campioni mondiali la toate categoriile de vârstă.
Este un vis frumos, pe care dorim, aici în România, țara noastră dragă , în perioada pandemiei, dorim să se îndeplinească. Sigur, mai puțin in confruntarea bilaterală unde avem și noi interesele, ambițiile și chiar visele noastre.
După cum ați putut ușor observa, noi am învins la scorul general în partida de șah online cu jucătorii din arhipelagul din Asia de Sud- Est.
Acum, câteva detalii despre meciul în sine .
Partidele din competiția intitulată Live Clubs Olympiad au două clasamente.
Unul general, iar altul pentru primele 10 mese. Așa au conceput organizatorii.
Acum trebuie să vă spun că marea majoritate a specialiștilor din lumea șahului spun că la varianta online este de fapt o altă, cu totul altă disciplină sportivă. Asta în comparația cu șahul tradițional, cunoscut pretutindeni de decanii, acum cu variantele sale mai scurte. Dar șahul la masa cu 64 de pătrate are puține în comun cu șahul online. Fiecare sistem cu elementele sale specifice, cu avantajele și dezavantajele sale.
Marii campioni cu care am stat de vorbă cred, în general, că sistemul online este foarte bun, dar numai pentru … antrenamente, între două competiții.
Pe de altă parte, se poate apela la acest sistem când antrenorii preferați se găsesc la mari distanțe, ori chiar în alte țări.
Aristotel Bunescu – UZPR