ȘahDiagrama săptămâniiRichard Rapport câștigă Marele Premiu FIDE Grand Prix

Richard Rapport câștigă Marele Premiu FIDE Grand Prix

-

promovare onlinespot_img

Richard Rapport l-a învins pe Dmitry Andreikin în finala FIDE Grand Prix cu scorul de 1.5 vs 0.5. Prima partidă a finalei a fost remiză, însă marele maestru maghiar a s-a impus în cea de-a doua, câștigând mini-meciul împotriva dublului campion al Rusiei, Dmitri Andreikin.

În ultimele minute ale partidei decisive, într-o poziție care părea să ducă la o remiză, Rapport a găsit o modalitate de a strica echilibrul poziției, ceea ce l-a pus în dificultate pe adversar. Riscul asumat i-a adus victoria, care vine după o serie mai lungă de rezultate excelente ale marelui maestru din Ungaria.

Drumul lui Richard Rapport către primul loc la Belgrad nu a fost ușor. A început în grupa C, jucând împotriva lui Vidit Santosh Gujrathi, Vladimir Fedoseev și Alexei Shirov. Cu patru egaluri și două victorii (ambele împotriva lui Gujrathi), Rapport și-a asigurat primul loc și un bilet pentru faza eliminatorie.

În semifinale, s-a confruntat cu Maxime Vachier-Lagrave – campionul mondial la Blitz și câștigătorul grupei D, supranumit „grupa morții”, deoarece era format din mari maeștri extrem de puternici. În primul joc al meciului, Rapport l-a învins pe Vachier-Lagrave în deschiderea favorită a francezului, Gruenfeld. Apoi, în al doilea joc, Rapport a reușit să-l țină pe francez la egalitate, în ciuda jocului ascuțit și a poziției favorabile pieselor albe.

În primul joc al finalei, Rapport a remizat cu Dmitry Andreikin, care a ajuns în etapa finală în urma unei victorii împotriva lui Anish Giri în tiebreak. După o remiză relativ rapidă în primul joc, atât Andreikin, cât și Rapport nu au dezamăgit în jocul final.

Succesul lui Rapport la Belgrad a fost continuarea marei sale performanțe de la Berlin, în prima manșă a Grand Prix Tour, unde a ajuns în semifinale.

Cu această victorie de la Belgrad, Richard Rapport are acum 20 de puncte și este liderul general în seria Grand Prix. Cu performanța sa puternică din prima manșă a evenimentului de la Berlin și victoria sa de acum de la Belgrad, Rapport are șanse mari să ocupe unul dintre cele două locuri fruntașe ale seriei de turnee, și astfel să obțină un bilet pentru Turneul Candidaților din acest an.

____________

Foto: Richard Rapport. Sursa: Maria Emelianova/Chess.com.

Articolul precedentȘapte poeme de Paul Celan
Articolul următorO după amiază la Pitești
Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Hikaru Nakamura – Campion în „Titled Tuesday”

MM Hikaru Nakamura a câștigat un eveniment Titled Tuesday pentru a treia săptămână consecutivă pe 26 aprilie, alăturâdu-i-se mai...

O zi aparte în carnetul reporterului

Drum la Câmpina, județul Prahova, pentru a participa la mai multe momente solemne, în data de 10 mai, 2021....

Conectați în perioada de concedii

Anunț: Membrii Chess Business Club și prietenii lor sunt invitați marți, 4 august 2020, înepand cu ora 18:00, să participe...
promovare onlinespot_img

Noua listă Elo: Carlsen și Hou Yifan rămân în fruntea clasamentului

În fruntea clasamentului mondial FIDE din octombrie 2021 sunt chiar cei care erau de așteptat să fie. Cu un...

Un veteran al Războiului Rece

O carte e ca un munte cu mai mulți versanți de acces. Pe un traseu se adună mai mulți...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi