ȘahDiagrama săptămâniiRichard Rapport câștigă Marele Premiu FIDE Grand Prix

Richard Rapport câștigă Marele Premiu FIDE Grand Prix

-

promovare onlinespot_img

Richard Rapport l-a învins pe Dmitry Andreikin în finala FIDE Grand Prix cu scorul de 1.5 vs 0.5. Prima partidă a finalei a fost remiză, însă marele maestru maghiar a s-a impus în cea de-a doua, câștigând mini-meciul împotriva dublului campion al Rusiei, Dmitri Andreikin.

În ultimele minute ale partidei decisive, într-o poziție care părea să ducă la o remiză, Rapport a găsit o modalitate de a strica echilibrul poziției, ceea ce l-a pus în dificultate pe adversar. Riscul asumat i-a adus victoria, care vine după o serie mai lungă de rezultate excelente ale marelui maestru din Ungaria.

Drumul lui Richard Rapport către primul loc la Belgrad nu a fost ușor. A început în grupa C, jucând împotriva lui Vidit Santosh Gujrathi, Vladimir Fedoseev și Alexei Shirov. Cu patru egaluri și două victorii (ambele împotriva lui Gujrathi), Rapport și-a asigurat primul loc și un bilet pentru faza eliminatorie.

În semifinale, s-a confruntat cu Maxime Vachier-Lagrave – campionul mondial la Blitz și câștigătorul grupei D, supranumit „grupa morții”, deoarece era format din mari maeștri extrem de puternici. În primul joc al meciului, Rapport l-a învins pe Vachier-Lagrave în deschiderea favorită a francezului, Gruenfeld. Apoi, în al doilea joc, Rapport a reușit să-l țină pe francez la egalitate, în ciuda jocului ascuțit și a poziției favorabile pieselor albe.

În primul joc al finalei, Rapport a remizat cu Dmitry Andreikin, care a ajuns în etapa finală în urma unei victorii împotriva lui Anish Giri în tiebreak. După o remiză relativ rapidă în primul joc, atât Andreikin, cât și Rapport nu au dezamăgit în jocul final.

Succesul lui Rapport la Belgrad a fost continuarea marei sale performanțe de la Berlin, în prima manșă a Grand Prix Tour, unde a ajuns în semifinale.

Cu această victorie de la Belgrad, Richard Rapport are acum 20 de puncte și este liderul general în seria Grand Prix. Cu performanța sa puternică din prima manșă a evenimentului de la Berlin și victoria sa de acum de la Belgrad, Rapport are șanse mari să ocupe unul dintre cele două locuri fruntașe ale seriei de turnee, și astfel să obțină un bilet pentru Turneul Candidaților din acest an.

____________

Foto: Richard Rapport. Sursa: Maria Emelianova/Chess.com.

Articolul precedentȘapte poeme de Paul Celan
Articolul următorO după amiază la Pitești
Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Scriitorul DAN IACOB: ,,Întâlnirea cu Noica mi-a marcat întreaga viață”

- Domnule Dan Iacob, după o foarte interesantă incursiune prin lume, prin spiritualitate, prin amintiri și revelații, vă invit...

Mini-seria „The Queen’s Gambit”, nominalizată la 18 premii Emmy

Mini-seria de pe Netflix The Queen’s Gambit a fost nominalizată la 18 premii Emmy, printre care și premiul pentru...

Debuturi în presă

Am debutat în presă cu articolul ,,Pianul de sticlă”, într-un ziar școală în anul 1974. Următorul debut a fost...
promovare onlinespot_img

Ofensiva culturală la finalul primăverii 

21 florar 2021. O zi dedicată din mai multe puncte de vedere culturii. În 21 mai 1880 s-a născut...

Olimpismul dă mașini cadou

Alături de numeroasele bizarerii despre care am tot scris în ultimele săptămâni, mișcarea olimpică are și multe părți bune....
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi