BusinessRESTARTAREA ACTIVITĂȚII ECONOMICE ÎN ROMÂNIA

RESTARTAREA ACTIVITĂȚII ECONOMICE ÎN ROMÂNIA

-

promovare onlinespot_img

Două miliarde de lei de la UE pentru proiecte de atragere a fondurilor europene. România are alocată suma de 79,9 miliarde de euro

Suma lansată recent de 79,9 miliarde de euro destinată țării noastre de către UE în viitorii 7 ani a tot fost vehiculată pe la nasul economiștilor și politicienilor în ultimele zile.

Sigur, ea a fost acordată ca viziune, urmând să fie concret la dispoziția românilor în urma prezentării unor proiecte destinate atragerii de fonduri europene.

La începutul acestei săptămâni, Guvernul de la Palatul Victoria a făcut un pas înainte în această direcție.

Palatul Victoria din București. Locul unde se adoptă decizii pentru români

Astfel, Guvernul a aprobat luni acordarea a două miliarde de lei pentru pregătirea proiectelor de atragere a fondurilor europene în perioada 2021 – 2027, sumă care va fi decontată de Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, într-un briefing de presă susţinut la finalul şedinţei Executivului.

Bugetul pe care îl are România alocat în această perioadă este de 79,9 miliarde de euro, precizează Agenția de Presă Agerpres.

Potrivit lui Marcel Boloş, bugetul este structurat pe trei mari destinaţii. O primă parte din buget, în valoare de 30,4 miliarde de euro, este alocată mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru care România trebuie să elaboreze Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel încât acesta să fie negociat cu Comisia Europeană.


Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş

„O a doua componentă de buget, în valoare de 28,4 miliarde de euro, este alocată politicii de coeziune, pentru care, aşa cum s-a anunţat în spaţiul public, Guvernul Orban a scos în dezbatere publică acordul de parteneriat, împreună cu programe operaţionale, cu termen de trimitere către Comisia Europeană data de 15 septembrie, pentru ca apoi să finalizăm negocierile pentru politica de coeziune până la sfârşitul anului în curs”, a afirmat oficialul guvernamental.

Un al treilea buget în valoare de 19,2 miliarde de euro este dedicat politicii agricole, pentru care documentele strategice necesare României se află în plin proces de elaborare.

„În ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă care au fost adoptate, aşa cum am spus, bugetul de 30,4 miliarde de euro este corespunzător mecanismului de cooperare şi rezilienţă, din care România are 16,7 miliarde de euro împrumuturi şi 13,6 miliarde de euro ce urmează să fie alocate sub formă de grant. Proiectul de ordonanţă stabileşte două categorii de măsuri importante, şi anume alocarea de fonduri pentru pregătirea proiectelor ce vor fundamenta Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, iar a doua categorie de măsuri se referă la sistemul de guvernanţă intern, respectiv constituirea unor structuri de specialitate la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, ca să poată monitoriza aceste proiecte şi să se poată derula procesul de negociere, elaborare şi aprobare a Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă”, a susţinut ministrul Fondurilor Europene.

Acest plan are două componente, una de investiţii şi una de reforme.

„Pe componenta de investiţii, trebuie respectate patru cerinţe principale şi anume: proiectele de investiţii propuse trebuie să corespundă tranziţiei verzi şi investiţiilor verzi, aşa cum există acest trend la nivelul Uniunii Europene. A doua cerinţă este legată de digitalizare, a treia este cea corespunzătoare ameliorării stării economice a României, iar al patrulea criteriu este cel de restartare a activităţii economice la nivel naţional”, a continuat ministrul.


Prin proiectele aprobate luni au fost alocate fonduri pentru pregătirea de proiecte pentru o serie de domenii de investiţii considerate prioritare, potrivit acestuia.

Un prim domeniu pentru care este elaborată documentaţia este cel de transport, care este o nevoie reală pentru România, ce va cuprinde de la investiţii în autostrăzi, la investiţii în calea ferată, în metrou, tren metropolitan, material rulant destinat transportului. Al doilea domeniu important pentru care Guvernul a alocat suma de 700 de milioane de lei, necesară pregătirii documentaţiilor tehnico-economice este cel al schimbărilor climatice: irigaţii, eroziunea solului, protecţie antigrindină, împăduriri.

Un alt domeniu de investiţii este cel legat de mobilitate şi regenerare urban, turism, cultură, eficienţă energetică, campusuri şcolare pentru învăţământul dual şi colegii cu tradiţie. Pentru acestea au fost alocate 450 de milioane de lei necesare pregătirii proiectelor.

O sumă consistentă, 500 de milioane de lei, s-a alocat şi pentru sănătate, în special domeniului oncologic şi celui al bolilor cardiovasculare.

Alte domenii considerate prioritare sunt cercetarea, dezvoltarea infrastructurii edilitare, situaţiile de urgenţă şi digitalizarea.

Totalul bugetului pentru pregătirea proiectelor este de două miliarde de lei, adică 450 de milioane de euro, sumă care este eligibilă pentru decontare din bugetul alocat Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă.

Ca termene – limită principale pentru accesarea fondurilor, în luna octombrie trebuie să fie elaborat primul draft de Plan Naţional de Recuperare şi Rezilienţă. Negocierea va avea loc în perioada octombrie – aprilie, apoi, până la finalul lunii aprilie 2021, va trebui să fie încheiat acest proces de negociere şi să existe decizia CE pentru ca România să poată accesa fondurile.

„Este un document de extremă importanţă pentru România. Scopul este de a ameliora starea economică a României şi de a restarta activităţile economice”, a mai spus Boloş.

Vă mai amintiți desigur, cum a revenit în țară președintele României, foarte mândru să ne spună că a obținut pentru România de la Uniunea Europeană suma de 80 miliarde euro.

Să ne reamintim 

România a obținut o sumă impresionantă, de 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, a declarat președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, unde s-a ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică. Un acord extrem de important pentru România – a spus Iohannis.

 „Tocmai s-a încheiat Consiliul European și am ajuns la un acord. Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România.

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Când va veni ziua îmbrățișărilor?

Cică este un semn de afecțiune să stai departe de omul pe care îl iubești, pe care îl prețuiești....

Steagurile speranței, un cadou de la Moș Crăciun

Doamna Anca Popescu ne face un nou dar de preț, cu un text ales despre o expoziție aparte din...

Procesul Netflix – Gaprindashvili poate continua

Un judecător a refuzat să respingă procesul pentru defăimare a Marei Maestre Nona Gaprindashvili împotriva companiei Netflix, ceea ce...
promovare onlinespot_img

Un nou album de pictură. Ca autor, mă bucur într-o lume tristă

10 brumărel. Adică data de 10 din luna cu numărul 10. Ce pot oferi mai interesant cititorilor constanți, ori...

Evenimente Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena

Avanpremiera Festivalului de Șah Corporate Pallas Athena la Teatrul Național București Update 15.03.2020Evenimentele din data de 15.03.2020 si din data...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi