SportSumoRecorduri la turneul de sumo de la Nagoya

Recorduri la turneul de sumo de la Nagoya

-

promovare onlinespot_img

Am văzut zilele trecute la turneul de sumo de la Nagoya o scenă inedită: zece minute s-au străduit arbitrii să refacă poziţia în care lupta dintre yokozuna Terunofuji şi maegashira 4 Wakamotoharu fusese întreruptă. Se întâmplă rar ca o luptă să fie oprită, dar atunci când se reia, cei doi rikishi trebuie aşezaţi exact în poziţia în care i-a surprins întreruperea. În cazul de faţă, partida s-a întrerupt pentru că lui Wakamotoharu i se desfăcuse mawashi, adică centura, singurul obiect vestimentar cu care la sumo se intră în ring. La reluare, lui Terunofuji i-au fost de ajuns douăzeci de secunde pentru a se impune. 

O altă premieră s-a întâmplat azi, în runda a 13-a (una cu ghinion, se pare). Nu mai puţin de şapte rikishi – sau sekitori, pentru că sunt rikishi de rang superior – au fost descalificaţi pentru că cel puţin un membru al şcolii fiecăruia de sumo a fost raportat cu covid. Unul după altul erau anunţaţi cei obligaţi să se retragă, făcând ca numărul de facto de lupte de azi să ajungă la unsprezece. Alte patru descalificări de covid s-au petrecut în rundele anterioare. Bine că măcar yokozuna şi cei doi ozeki din concurs nu au fost în această situaţie. Printre cei descalificaţi azi este şi maegashira 3 Tamawashi, care într-un sport în care accidentările sunt frecvente, nu a ratat nicio luptă din ianuarie 2004, când a intrat pentru prima oară în dohyo. De atunci a disputat 1.448 de lupte consecutive (al patrulea de acest fel ca lungime din istorie), lanţ întrerupt azi de covid. În imagine este momentul în care este anunţată retragerea lui Tamawashi.

După treisprezece runde din cele cincisprezece tradiţionale la un turneu de Cupă a Împăratului, la Nagoya Basho conduc Terunofuji şi maegashira 2 Ichinojo, cu 11 – 2 (unsprezece victorii şi două înfrângeri fiecare), urmaţi de ozeki Takakeisho, cu 10 – 3.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Paște verde, Paște roșu

Să nu crezi ce auzi și doar jumătate din ce vezi – e aceasta o replică pe care am...

O cursă neobișnuită între Arghezi și Călinescu 

Joaca s-a terminat. Gata cu aproximările. Avem instrumentul de măsurare a volumului operelor edite. Iar unitatea de măsură se...

Editura Vremea la Bookfest 2022

După doi ani de pauză apăsătoare, în sfârșit, echipa editurii Vremea vă dă întâlnire, față în față, în cadrul...
promovare onlinespot_img

Cineva, acolo sus, ne iubește

- Înțelegeți, doamnă, nu aveți voie să păstrați parfumul în bagajul de mână. Trebuia să-l puneți în bagajul de...

Eminescu – România – Cultură

Trei cuvinte rostite des la mijlocul fiecărui ianuarie. Mâine, 15 ianuarie, se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi