ȘahProiectul norvegian ȘAH ȘI SOCIETATE

Proiectul norvegian ȘAH ȘI SOCIETATE

-

promovare onlinespot_img

16 octombrie 2020

Federația Norvegiană de Șah a obținut rezultate extrem de spectaculoase prin intermediul programului său intitulat semnificativ ,,Șah și societate”.

Federația Internațională de Șah, pe scurt FIDE, ne oferă câteva date foarte intereante.

În urmă cu aproximativ un an, Federația Norvegiană de Șah lansa proiectul Chess & Society.

Obiectivul acestei inițiative este acela de a aduce activități de șah într-un număr mare de zone sociale. Au fost identificate 30 zone diferite sau grupuri sociale unde se poate introduce șahul. Pentru a numi câteva dintre ele vă oferim câteva exemple în acest sens. Lista include închisori, biblioteci, centre militare, instituții pentru persoanele de vârsta a treia, centre științifice, spitale, universități și chiar platforme de foraj petrol din Marea Nordului.

Federația de Șah din Norvegia a ales să se concentreze pe fiecare dintre aceste zone pentru o perioadă fixă de șase luni de zile. De exemplu, au demarat un proiect de aducere a șahului în penitenciare în februarie 2020, iar 25 din 40 de penitenciare din Norvegia s-au înscris până acum. ′′ Tocmai am lansat proiectul Cetățenilor Seniori în septembrie și, deși răspunsul este grav afectat de COVID19, destul de multe instituții sunt deja la implicate „, declară Geir Nesheim, Secretarul General al federației norvegiene și membru al Comisiei Sociale FIDE.
Sigur, de șah în penitenciare am mai auzit, chiar și de campionate la care deținuții participă cu încântare.
Dar de șah pe platforme marine, chiar este prima dată, după decenii de gazetărie în domeniul fascinant al sportului minții.
Mă opresc puțin la spitale. Doamne, ce nebunie trebuie să fie acum în ele. Foarte mulți pacienți care au alte boli decât virusul care nu vreau să îi mai pomenesc acum numele, nici nu sunt primiți deoarece, o droaie de unități medicale au fost dedicate temei care ne macină planeta. Vă dați seama, în toată această atmosferă tensionată, ce bine prinde o liniștită partidă de șah. Poți să o faci și online, daca ai scule și o conexiune ca lumea la îndemână.
Biblioteci. Să știți că nu sunt toate închise. Am prieteni care merg la job fiind bibliotecari cu mare experiență. Ce bine stă în programul zilei de lectură, o partidă cu piesele albe și negre, în zona special amenajată lângă bufet. Chiar dacă ai masca pe figură, nu poți uita cu se mută calul, nebunul, pionul, tura, regina. Cu regele e mai simplu. Câte o pătrățică.
Nu vreau să spun azile de bătrâni. Sună sinistru. Să le zicem spații de viețuire frumoasă a ultimei perioade din viață. Aici șahul poate să aibă și chiar are în cadrul experienței norvegiene, un efect benefic asupra purtătorilor de păr alb. Forța șahului de a uni destine este valabilă și pentru cei care se află în postura de oameni cu o foarte mare experiență de viață. Tot așa , în centrele militare, universități și platforme marine din Marea Nordului. În fiecare context, marile beneficii ale șahului sunt evidente, iar experiențele din ultimele decenii ne arată, în mod evident, că această disciplină sportivă are pretutindeni un mare viitor.
Aristotel Bunescu – UZPR

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Știri – șah și business

CEL MAI MARE EVENIMENT ȘAHIST ONLINE DIN 2020 - PRIMA OLIMPIADĂ DE ȘAH ONLINE urmeaza: - FONDURI EUROPENE PENTRU BUSINESS! UN...

Care e cea mai frumoasă partidă de șah din istorie?

Șahul este un joc complex și are o „vârstă” de peste un mileniu. Fiind un joc „nemuritor”, șahul are...

O cursă neobișnuită între Arghezi și Călinescu 

Joaca s-a terminat. Gata cu aproximările. Avem instrumentul de măsurare a volumului operelor edite. Iar unitatea de măsură se...
promovare onlinespot_img

INTERVIU: Cu scriitorul DAN IACOB în jurul lumii

16 octombrie 2020 Stimați cititori, În urma succesului de care s-a bucurat primul text despre scriitorul Dan Iacob, în publicația noastră...

Magia cărților, magia faptelor bune

La sfârșitul lunii februarie, un loc special din București - „librăria unde schimbi lumea” - și-a lansat oficial și...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi