Am avut marea șansă să o văd pe Teodora Velea primul doctor de șah din țara noastră. Este un titlu obținut în tristul an care va intra în istorie cu numele de 2020.
Teodora Velea a fost o junioară valoroasă, în prezent predă șah studenților de la UNEFS, ia în 2020 anul obținut titlul de Doctor cu o teză din domeniul șahului.
A apărut la televizor la postul Realitatea PLUS, în cadrul noului format al emisiunii STRATEGII ÎN ALB ȘI NEGRU, care se difuzează în fiecare sâmbătă, de la ora 12, 30. Reluarea emisiunii este programată duminică de la ora 13.30.
Mâine, invitata emisiunii este Maestra Internaţională Raluca Sgîrcea.
Arina Delcea este gazda emisiunii, iar Delia Duca va rezolva și de această dată problema propusă spre rezolvare la finalul săptămânii trecute, chiar de Teodora Velea.
Mâine vom putea degusta episodul trei din noua stagiune a emisiunii care a fost făcută cunoscută în sezonul trecut de către Delia Duca. Sigur, atunci era un alt tip de emisiune.
Te întreabă soția.
– Unde te duci?
– La doamna doctor.
– Te doare ceva ?
– Nu, vreau să îmi spună ceva despre …șah.
– Cum adică despre șah? Nu e doctoriță ?
– Nu. Nu e doctor în domeniul medical. A obținut anul acesta titlu de doctor în șah. Este primul doctor în șah din România!
– Aha.
Deci pot pleca liniștit să mă documentez pentru un nou articol dedicat publicației noastre online.
Primul invitat al Arinei a fost Alexandru Banzea. A fost un tip relaxat în emisiune, se vede că are cuvintele la el, că este un om obișnuit cu ecranele, de la comentariile pe care le face turneelor de șah online.
A urmat o nouă emisiune în care am admirat pe cele trei grații. Arina, Delia și Teodora.
Mâine, sâmbătă 28 noiembrie, 2020, de la ora 12, 30 o nouă serie din fantezia intitulată semnificativ CELE TREI GRAȚII DESPRE ȘAH. În rolurile principale vor fi pe scenă Arina, Delia și Raluca.
Iată că încet, încet, șahul pătrunde din nou pe ecranele televizoarelor, după două sezoane excelente difuzate de Televiziunea Națională, prin intermediul unui mare împătimit al jocului minții. El răspunde la numele Ciprian Crețescu.
În dorința de a fi mai atractiv, în mod special pentru televiziuni, dar și pentru spectatorii care acum sunt foarte zgârciți cu timpul lor fiind o epocă a vitezei, marii organizatori de competiții în aceste domeniu au gândit mai multe modificări în regulamentul jocului de șah.
Astfel se explică faptul că au apărut turnee puternice de șah mai rapid la care participă cei mai buni jucători de șah ai planetei Pământ.
Jocul de șah clasic având unele partide de peste patru ore era dificil de urmărit mai ales de televiziuni.
Astfel, au fost incluse în calendarele competiționale turnee de șah rapid, ori blitz.
Dinamismul a crescut. Tensiunea este alta. Spectacolul este asigurat. Cu alte cuvinte ai la ce să te uiți.
Să ne gândim numai la un singur fapt. La jocul șah de tip clasic, pe tabla cu 64 de pătrate în alb și negru, pot să treacă multe minute până la viitoarea mutare. Asta nu mai e posibil în noile condiții.
Vizionare plăcută mâine!
Aristotel Bunescu
Random posts
promovare online