Prima olimpiadă de șah online pentru persoanele cu dizabilități, organizată de Federația Internațională de Șah, se desfășoară în aceste zile, până la 3 decembrie, zi recunoscută de Națiunile Unite drept Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități. Competiția reunește 400 de jucători din întreaga lume, inclusiv doi mari maeștri.
61 de echipe din 45 de țări diferite participă la prima olimpiadă de șah online pentru persoanele cu dizabilități, organizată de Federația Internațională de Șah (FIDE). Competiția reunește 400 de jucători din întreaga lume (inclusiv rezerve). Printre aceștia, există doi participanți cu titlul de Mare Maestru, cea mai înaltă distincție la șah.
Polonia, Germania, Filipine, Israel și Cuba sunt favoritele conform ratingului inițial, urmate de alte „superputeri de șah” tradiționale precum Rusia și Ucraina.
În timpul unei ceremonii de deschidere colorată și plină de evenimente inedite , președintele FIDE, Arkady Dvorkovich, a salutat participanții la competiție: „Sunt fericit și mândru să anunț deschiderea primei olimpiade online de șah FIDE pentru persoanele cu dizabilități. Este o adevărată onoare să o ai sub auspiciile FIDE. Șahul câștigă împotriva obstacolelor și provocărilor. Ați câștigat deja împotriva provocărilor dvs., sunteți oameni minunați și vă doresc sănătate și mult noroc. ”
Șahul, un instrument de incluziune
În șah, tot ce contează este cât de puternice sunt ideile tale.
Diferențele fizice datorate vârstei și sexului nu sunt un impediment pentru a lupta la o margine sau alta a tablei de șah cu 64 de pătrate în alb și negru. Desigur, acest lucru are implicații uriașe în cazul persoanelor cu deficiențe fizice.
„Nu-mi las handicapul să definească cine sunt. Îmi las mintea, și ce pot face, să definesc cine sunt ”, a explicat Anna Miller, participantă în vârstă de 11 ani la Campionatul Mondial FIDE 2019 Junior pentru Persoane cu Dizabilități. „Doar răspândește vestea: șahul este pentru oricine. Oricine poate juca șah: fete, băieți, persoane cu dizabilități ”.
„Potențialul șahului este destul de mare, nu numai în ceea ce privește timpul liber, ci și în ceea ce privește satisfacerea nevoii de comunicare, dezvoltare cognitivă și extinderea capacităților de comunicare ale persoanelor cu deficiențe”, explică Irina Mikhaylova, profesor asociat la Universitatea Socială din Moscova.
„Este o modalitate de a dezvolta stima de sine și de a câștiga recunoaștere”
Marele maestru Thomas Luther este de trei ori campion german (1993, 2002, 2006), care a ajuns în top 100 în clasamentul mondial. Thomas a devenit o figură de talie mondială într-un domeniu extrem de competitiv, în ciuda provocării suplimentare de a se naște cu un handicap fizic.
„Învățarea șahului la o vârstă fragedă a fost cheia pentru a reuși în viață. Olimpiada de șah pentru persoanele cu dizabilități va da o voce persoanelor defavorizate și le va ajuta, de asemenea, să-și dezvolte stima de sine și să câștige recunoaștere. Șahul este singurul sport all-inclusive ”, explică Thomas.
„În aceste evenimente, există oameni care se confruntă cu provocări în viață și vor avea ocazia să întâlnească alte persoane care se confruntă cu șanse similare. Deci, există o mulțime de comunicare și prietenii se dezvoltă printre jucători. Aspectele sociale sunt foarte importante. ”
Luarea șahului a schimbat viața multor oameni cu impedimente fizice: „Eram mai vulnerabil înainte de a începe să joc șah. Dar apoi am preluat șahul și jocul m-a făcut mai puternic. În curând am învățat să nu mă las după înfrângeri, iar aceasta este una dintre caracteristicile definitorii ale personalității mele ”, spune Handenur Șahin.
Handenur, care s-a născut cu atrofie musculară a coloanei vertebrale, conduce echipa Turciei la olimpiadă. „Șahul m-a învățat și eu să fiu mai răbdător. Datorită dizabilității mele, această caracteristică de a fi mai hotărât cu privire la obiectivele mele este crucială. Cele mai multe lucruri sunt mai greu de realizat pentru mine și este atât de important să știi să nu renunți atunci când întâlnești orice obstacol care provine din probleme fizice sau din prejudecățile altor oameni. ”
Primul sport inclusiv vreodată
Șahul a devenit primul sport inclusiv din 1848 când, pentru prima dată în istorie, un set de șah a fost special adaptat pentru a permite jucătorilor cu deficiențe de vedere să recunoască poziția pieselor atingându-le. Theodore Tylor a fost printre jucătorii de frunte ai Angliei în anii 1930 și, în ciuda faptului că a fost aproape orb, a reușit să înscrie o remiză împotriva lui Alekhine și Capablanca, doi dintre cei mai buni jucători din prima jumătate a secolului XX.
În prezent, există trei asociații internaționale pentru jucătorii nevăzători (IBCA), pentru jucătorii cu deficiențe fizice (IPCA) și jucătorii surzi (ICCD). Fiecare dintre ele este afiliată FIDE și, în mod tradițional, fiecare dintre aceste trei organizații ar avea o echipă care să le reprezinte la Olimpiada Mondială de Șah.
Acum, FIDE a concretizat ambițiosul proiect de organizare a unei olimpiade de șah dedicate exclusiv persoanelor cu dizabilități, care va avea loc la fiecare doi ani. Acest eveniment oferă mai multor jucători cu dizabilități posibilitatea de a concura la un eveniment internațional, reprezentând țara lor.
Format, fapte și cifre
Aceasta este o competiție pe echipe, jucată pe patru panouri, în care cel puțin unul dintre jucători trebuie să fie o femeie.
Evenimentul constă din două etape. Prima este un sistem elvețian de 7 runde, din care cele mai bune 4 echipe se vor califica pentru a juca o semifinală în turul dublu (29-30 noiembrie). Cele mai bune două echipe vor trece în finală, în timp ce celelalte două vor concura pentru premiul al treilea. Controlul timpului în toate etapele este de 25 minute + 10 secunde.
61 de echipe, totalizând 396 de jucători (inclusiv jucători de rezervă)
45 de țări reprezentate: 21 de echipe din Asia, 20 din Europa, 13 din America și 7 din Africa.
• Cel mai tânăr jucător: Nguyen Tran, din SUA, născut în 2011.
• Cel mai bătrân jucător: Aldric Gomez, din Franța, născut în 1941.
Jucători de top:
GM Marcin Tazbir (Polonia, 2513)
Alexey Smirnov (Rusia, 2436)
IM Igor Yarmonov (Ucraina, 2391)
FM Stanislav Babarykin (Rusia, 2387).
Acestea sunt datele, acestea sunt țările. Acum oameni de pe toate meridianele și paralelele grobului nostru terestru urmăresc cu mare atenție această competiție. Deși se desfășoară online din cauza situației medicale mondiale, ea a reușit să reunească jucători din foarte multe state ale lumii.
Important este că toți jucătorii de șah din această competiție dau o lecție supremă de determinare pentru a depăși nu numai greutățile unui destin marcat de un handicap fizic, dar pentru a trece peste rigorile sanitare ale tristului an care intră în istorie sub numele de 2020. Vom urmări și noi cu interes în primul rând desfășurarea partidelor. Vom urmări clasamentele după fiecare rundă a jocurilor de șah. În mod tradițional, vom face pariuri cu prietenii cine va câștiga până în data de 3 decembrie. O zi recunoscută la Organizație Națiunilor Unite ca o sărbătoare a persoanelor cu dizabilități.
În măsura timpului disponibil, redactorii publicației noastre online vor urmări ce se va întâmpla mai important pentru a informa în mod operativ pe cititorii constanți ai revistei, ori pe internauții care ne descoperă pentru prima dată. În mod sigur, ei se vor alătura contingentului de cititori din ce în ce mai mare în ultimele săptămâni care urmăresc în mod constant o publicație dedicată trup și suflet fenomenelor din trei mai domenii de activitate umană. În primul rând șahul, apoi toate sectoarele culturale. Al treilea domeniu este dedicat oamenilor de afaceri, celor care dau consistență domeniului economic și nu numai.
Dumneavoastră personal, cine considerați că va câștiga? Sigur, la fotbal este mai ușor. Trebuie să bagi mingea în ațe, chiar dacă nu sunt spectatori în tribune. La șah, spectatorii sunt rari. Iar în perioada pandemiei ei lipsesc și la noi șahiștii cu desăvârșire.
Una peste alta, federația internațională de șah a făcut dovada că poate să fie un bun organizator și la competiții dedicate persoanelor cu dizabilități.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Random posts
promovare online