ȘahDiagrama săptămâniiPreședintele FIDE, Arkadi Dvorkovici, se pronunță împotriva războiului din...

Președintele FIDE, Arkadi Dvorkovici, se pronunță împotriva războiului din Ucraina

-

promovare onlinespot_img

Revista americană „Mother Jones”, de șapte ori câștigătoare a premiului „Magazine of the Year” de la Societatea Americană a Editorilor de Reviste, tocmai a publicat interviuri cu 36 de personalități marcante din lumea șahului despre războiul din Ucraina. Unul dintre ei este președintele FIDE și fostul viceprim-ministru rus, Arkadi Dvorkovici, care s-a pronunțat împotriva războiului.

În urmă cu două săptămâni, cele mai importante autorități de șah din lume au votat pentru a mustra aspru Rusia pentru invazia sa în Ucraina. Decizia unanimă a Federației Internaționale de Șah (FIDE) de a interzice rușilor să concureze sub propriul lor steag și de a scoate țara de la olimpiada de șah programată la Moscova în această vară, este extraordinară nu doar pentru că exclude Rusia din jocul pe care l-a dominat o jumătate de secol, dar și din cauza celui care s-a alăturat lumii șahului pentru a respinge Rusia: fostul viceprim-ministru rus Arkadi Dvorkovici.

Într-un interviu cu Mother Jones, Dvorkovici, care este acum președinte al FIDE, și-a exprimat opoziția față de război, devenind unul dintre puținii sau singurii foști înalți oficiali ai Kremlinului care l-au criticat deschis. „Războaiele sunt cele mai rele lucruri cu care ar putea cineva să se confrunte în viață… inclusiv acest război”, a spus Dvorkovici din Rusia, adăugând că este „în siguranță cu familia și prietenii mei”.

Dvorkovici, care a slujit la Kremlin timp de 10 ani, se alătură altor șahiști importanți în condamnarea invaziei lui Vladimir Putin. „Gândurile mele sunt la civilii ucraineni”. „Războaiele nu doar că ucid vieți neprețuite, războaiele ucid și speranțele și aspirațiile, pe lângă faptul că îngheață sau distrug relații și conexiuni”, a spus el.

________________

Foto: Arkadi Dvorkovici/ Sursa: David Llada

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Antreprenor în Alb și Negru – Experience Sharing Meeting

Antreprenor în Alb și Negru – Experience Sharing Meeting Sesiune zoom transmisa live online pe pagina social media. Astazi de la...

Gerda Taro și moștenirile ei

Ca să-și descrie selecta colecție „Musai”, editura Art spune așa: găsiți aici, în această serie, cărțile care trebuie citite...

Richard Rapport atinge cel mai mare nivel al carierei pe lista Elo din aprilie

Prima lună de primăvară a fost marcată de etapa a doua a FIDE Grand Prix Series de la Belgrad,...
promovare onlinespot_img

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (VIII) „O glumă de șah” cu Moș Nicolae

„O glumă de șah” cu Moș Nicolae Primul număr al revistei pe anul 1926 reia de la capăt numărătoarea edițiilor...

Un studiu bun: Efectul Biden asupra Americii și a lumii

Alegerile din SUA și criza sanitară nu pot lipsi din sumarul unei reviste serioase, chiar dacă este ea online,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi