ȘahDiagrama săptămâniiPovestea Apărării Grünfeld

Povestea Apărării Grünfeld

-

promovare onlinespot_img

În iarna din 1921 – 1922, Ernst Grünfeld a dezvoltat o deschidere revoluționară în șah, care-i poartă și azi numele, Apărarea Grünfeld (1.d4 Cf6 2.c4 g6 3.Cc3 d5). Aproape o sută de ani mai târziu, vienezul, care a devenit între timp un jucător profesionist mai mult de nevoie și care s-a alăturat Partidului Nazist din cauza numelui său care suna ca unul evreiesc, este celebritatea neașteptată a unei expoziții din orașul sau natal. Stefan Löffler de la chessbase.com a vizitat Viena, dar și expoziția.

“Homo Neubau” este o expoziție care conține detalii despre anii 1938-1945 și despre cum oamenii din al șaptelea district al Vienei, mai exact Neubau, au trăit în acele vremuri. Nimeni nu este reprezentat atât de detaliat în această expoziție precum Ernst Grünfeld (1893-1962), care și-a trăit aproape toată viață în Neubau, district ale cărui clădiri, contrar numelui (traducerea literală pentru Neubau este „Construcție Nouă”), datează din secolul al 19-lea. Expoziția conține 15 panouri cu texte, zeci de fotografii, o secvență de film și o vitrină plină cu cărți despre viața unui maestru al șahului și colaborator nazist.

Ernst Grünfeld a devenit interesat de șah în timpul primei jumătăți a meciului din 1910 pentru titlul mondial la șah dintre Lasker și Schlechter, desfășurată în orașul său natal Viena. A primit lecții de șah un an mai târziu, chiar de la fratele său vitreg, Oskar Zimmermann, care era membru al unui club muncitoresc de șah. Grünfeld și-a pierdut un picior în copilărie, într-un accident, și a fost nevoit să poarte proteză pentru tot restul vieții sale. Un sport ca șahul, pe care îl putea practica stând jos, a fost binevenit și o bucurie pentru el.

În timpul primei conflagrații mondiale nu a fost nevoit să lupte, dar și-a pierdut atât tatăl, cât și ambii săi frați în război. Din cauza dizabilității sale, Grünfeld nu a putut prelua conducerea afacerii familiei, o turnătorie în bronz. În lipsa alternativei, când familia sa a renunțat la atelier, Grünfeld a devenit un jucător de șah profesionist.

Anii săi de glorie au început când a câștigat Campionatul German din 1923, în care a putut participa ca reprezentant al Austriei, deoarece la momentul respectiv majoritatea oamenilor credeau că Austria nu va rămâne independentă pentru mult timp.

În anul 1923, Grünfeld era în topul celor mai buni zece șahiști din lume. În turneul de la Margate, acesta a câștigat împotriva lui Alehin, Bogoliubov și Réti, iar în anul următor, la Merano, a câștigat împotriva lui Spielmann și Rubinstein. În 1925, Grünfeld a ajuns pe locul nouă la turneul din Moscova.

Punctele sale forte erau memoria excelentă, precum și analizele sale din teoria deschiderilor.

Din cauza numelui său, Grünfeld era adesea luat drept evreu, ceea ce l-a expus atacurilor unor antisemiți din șahul vienez. Atunci când Austria a trecut de partea naziștilor în 1938, Grünfeld s-a alăturat Partidului Nazist, cel mai probabil pentru a se proteja pe sine decât din convingere, după cum crede Michael Ehn, un cunoscut istoric al șahului vienez și contributor important al expoziției “Homo Neubau”.

Fotografiile din arhiva lui Michael Ehn ni-l arată pe Grünfeld purtând însemnele de partid. Era angajat de autoritățile naziste să susțină simultane și lecții de șah pentru organizații sportive precum Kraft durch Freude sau pentru Wehrmacht. După război însă, având în vedere trecutul său, nu e de mirare că nu a mai fost solicitat ca autor sau profesor de șah. L-a salvat de la sărăcia extremă doar apartamentul său din Schottenfeldgasse 86, din apropierea muzeului în care se află expoziția “Homo Neubau”.

La parterul din Schottenfeldgasse al fostului magazin de obiecte din bronz pe care îl deținea familia Grünfeld s-a deschis acum un restaurant cu specific asiatic – chiar în casa în care a fost născocită Apărarea Grünfeld.

_______________

Sursa: Chessbase.com

Traducere și adaptare: Iustin Iamandi

Foto: Ernst Grünfeld (stânga) joacă împotriva lui Hans Müller în turneul de Crăciun de la Viena din 1938. Sursa: Chessbase.com/ Stefan Löffler/ Colecția Michael Ehn

Random posts

De la covrigărie la… chiftelărie

Înainte de 1989, era un singur tip de magazin de la care puteai cumpăra, de-a valma, pâine, covrigi, saleuri,...

Sibiu Jazz Festival 2021 sau farmecul jazzului „în forma sa organică”

Sibiu Jazz Festival 2021 promite o nouă revedere cu farmecul jazzului, în perioada 13-15 august, în Piața Mare din Sibiu, cu...

The Right Business Choice: Yugo Neumorni & Călin Rangu – Aspecte de Cyber Security într-o lume VUCA

În ediția cu numărul 5 a emisiunii „The Right Business Choice” au participat în calitate de invitați, Yugo Neumorni,...
promovare onlinespot_img

Comorile și viitorul Pământului se văd la Expoziția Mondială din Dubai

Dacă ar veni o navă cosmică de pe altă planetă și ar dori să știe ce comori deținem, cum...

Vishy Anand despre Carlsen vs Nepo și controversa Dubov 

Într-un interviu recent pentru ChessBase India, marele maestru Viswanathan Anand și-a exprimat opiniile despre meciul pentru titlul mondial dintre...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi